Kájo, dík za popis i fotky.
Potěšily, to by asi šlo... potvrzují tu mou domněnku o (případné ) samonosnosti.
No právě, já si na ty žíhané růže moc nepotrpím, ale u B.Doux se mi to žíhání moc líbí. Ono je pouze jemné, viditelné až zblízka a jen zvnějšku okvětních lístků ( a poupat ).
Já ji - bohužel - přesadit musím, jinak to nejde. Ten záhonek, kde je teď, musím zrušit.
ale...
story ( neuvědomuju si, jestli jsem ho již nelíčila, pokud ano, tak pardon ) :
Kupovaná loni na podzim od Draegarů.
Objednaná prostokořenná.
Nejen že jsem byla při placení rozčílená ( neřestné balné a poštovné pro ČR ), ale po obdržení zásilky na mne šly mrákoty.
Tři růže přišly květníkové. Tzn., byly zasazené do květníků na jaře, neprodaly se, tak se šouply do zásilky ( neprotestujícím ? ) Čechům. A na podzim odeslaly.
Ty dvě jiné ještě šly.. ale právě největší nadávky obdržel Billet Doux. Popínavka, v 3l.. jako vážně ? Rok.
takhle vypadal kořenový bal po vyproštění z květníku. Vlásečnicové kořeny utemované v chumlu, rostoucí již vzhůru, páč místo neměly.. vypláchnout substrát vůbec nešel aby se kořeny rozvolnily.. no, prskala jsem jak mokrý kocour.
Musela jsem ji zasadit tak, jak byla.
Jenže - pak přišlo to suché jaro, věčně jsem musela prolívat vodou ( rašelina vyschla ) ve velkém množství ( 3 kýble, skoro denně, jinak to nepoznala ).
Jakmile jsem zalila, krtek uvítal, obryl, podryl.

Byl to celosezonní boj o to, abych o ni vůbec nepřišla, dokonce jsem jí musela v červenci zakrátit výhony - uvadala. Teď k podzimu vypadá, že se teprve prokořenila do okolní zeminy. Ale nepředpokládám, že nějak masivně. Sama jsem zvědavá, co pod zemí najdu.
Ten květ je i krásně naskládaný.
Edit : opravila jsem si tfujhrubku