Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Delbard - růže dle šlechtitelů

Delbard - růže dle šlechtitelů 09. lis 2014 13:30 #292762

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN7751.jpg

DSCN7752.jpg

DSCN7763.jpg

čerstvé fotky - nahoře musím přivázat asi ji zabalím i letos . textilku mám z loňska .
Následující uživatel poděkoval: Evka, Milada, Lukáš, renataaali

Delbard - růže dle šlechtitelů 09. lis 2014 18:26 #292774

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kájo, dík za popis i fotky.

Potěšily, to by asi šlo... potvrzují tu mou domněnku o (případné ) samonosnosti.
No právě, já si na ty žíhané růže moc nepotrpím, ale u B.Doux se mi to žíhání moc líbí. Ono je pouze jemné, viditelné až zblízka a jen zvnějšku okvětních lístků ( a poupat ).

Já ji - bohužel - přesadit musím, jinak to nejde. Ten záhonek, kde je teď, musím zrušit.

ale...
story ( neuvědomuju si, jestli jsem ho již nelíčila, pokud ano, tak pardon ) :
Kupovaná loni na podzim od Draegarů.
Objednaná prostokořenná.
Nejen že jsem byla při placení rozčílená ( neřestné balné a poštovné pro ČR ), ale po obdržení zásilky na mne šly mrákoty.
Tři růže přišly květníkové. Tzn., byly zasazené do květníků na jaře, neprodaly se, tak se šouply do zásilky ( neprotestujícím ? ) Čechům. A na podzim odeslaly.
Ty dvě jiné ještě šly.. ale právě největší nadávky obdržel Billet Doux. Popínavka, v 3l.. jako vážně ? Rok.

P1160010.jpg

takhle vypadal kořenový bal po vyproštění z květníku. Vlásečnicové kořeny utemované v chumlu, rostoucí již vzhůru, páč místo neměly.. vypláchnout substrát vůbec nešel aby se kořeny rozvolnily.. no, prskala jsem jak mokrý kocour.
Musela jsem ji zasadit tak, jak byla.
Jenže - pak přišlo to suché jaro, věčně jsem musela prolívat vodou ( rašelina vyschla ) ve velkém množství ( 3 kýble, skoro denně, jinak to nepoznala ).
Jakmile jsem zalila, krtek uvítal, obryl, podryl. :evil:
Byl to celosezonní boj o to, abych o ni vůbec nepřišla, dokonce jsem jí musela v červenci zakrátit výhony - uvadala. Teď k podzimu vypadá, že se teprve prokořenila do okolní zeminy. Ale nepředpokládám, že nějak masivně. Sama jsem zvědavá, co pod zemí najdu.

Ten květ je i krásně naskládaný. :up

P1160005.jpg

Edit : opravila jsem si tfujhrubku
Poslední úprava: 10. lis 2014 17:03 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Martin, Evka, Milada

Delbard - růže dle šlechtitelů 16. lis 2014 13:16 #292835

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak to je děs , co ty některé firmy za drahé peníze prodávají .. :unsure:

dneska tady dám ještě jednu Delbardovku , co se mi moc líbí . a sice Dieter Müller . má krásnou barvu , - tmavě lila do bordo poupata a velký světle lila růžová květ .. nádherně voní- jak staré růže . kvetla ještě nedávno - i když se mi zdá , že začíná později. musím si ji víc všimnout . jak přezimuje naposoudím -když byla nová , měla jsem ji zabalenou a loni zima nebyla . letos bude třetí zima . skvrnitost minimální -

DSCN2065.jpg

DSCN2077_2014-11-16.jpg

DSCN2076_2014-11-16.jpg
Poslední úprava: 16. lis 2014 17:26 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., varouch, Evka, Milada, ivik

Delbard - růže dle šlechtitelů 21. lis 2014 18:15 #292894

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Květo, pokud mně přijde něco takto prokořeněné, klidně ten konec pošlapu, aby se rozvolnil. Pokud ani to nepomůže, klidně i to nejhorší ořežu. Potom prokoření v pohodě, mnohem rychleji než když se to nechá. Jde to i roztrhat takovým tím drapákem-trojnožkou. Opravdu jim to nijak neuškodí, i když se nějaké kořeny utrhají. Nechat takový bal je pro rostlinu horší

Delbard - růže dle šlechtitelů 23. lis 2014 19:05 #292932

• Květa
  • Moderator
Iviku, souhlasím s tím, cos napsala, u kontejnerovaných rostlin.
Kořenový bal je třeba narušit, rostliny pak lépe prokoření.

Já tedy spíše než řezání používám výplach. Jednak většinu rostlin sázím mimo sezonu, nic se jim nestane, druhák - nemám ráda ty rašelinové baly, blbě se mi pojí s mojí zeminou.

Ale - myslím, že toto pro kontejnerované růže neplatí.
Už několikrát jsem tu psala, že pro ně nehoruji, sem/tam si nějakou ( na jaře ) koupím. A každý vlásečnicový kořínek je vítán.

Mne tady na této konkrétní sazenici opravdu rozčílil malý objem zeminy pro popínavku a to, že v něm byla od jara. Navíc, květník byl nehluboký ( ta představa osekané podnože :huh: ).
Kořínky jsem při sázení rozvolňovala po jednom, opatrňounce, piplačka... :angry:

No, závěr. Billet Doux je již přesazený, mohla jsem se mu podívat na kořeny. Dlouhý podzim pomohl, vyrostla spousta ( bílých ) kořínků.
Teď zase přemýšlím o tom, jestli je vůbec podnožový :laugh: .
jj, se mnou to není lehké.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Delbard - růže dle šlechtitelů 23. lis 2014 19:09 #292935

• Kaja
  • Platinum Boarder
no tak to fakt ne . já o růžích tolik nepřemýšlím .;)
ale mrkni na ten odkaz na Koko Loko - jak ta se ti líbí?

Delbard - růže dle šlechtitelů 23. lis 2014 19:17 #292938

• Květa
  • Moderator
a to já zas jo, furt. Fakt je, že letos to tolik neprožívám, páč se mi o nich ( zatím, alespoň ) nezdá. :laugh:

kde je Koko Loco - kam se mám kouknout tady ? V Usa růžích ? já ji viděla někde prodávat.. v Evropě.
Poslední úprava: 23. lis 2014 19:17 od Květa.

Delbard - růže dle šlechtitelů 23. lis 2014 19:19 #292939

• Kaja
  • Platinum Boarder
no ta co se nepálí-- já jsem moc spokojená s Delbardovkou La Rose du Petit Prince . kvete ještě teď - narostla velký ,krásně olistěný zdravý keř/2m/ . je na plnémm slunci , nevšimla jsem si že by měla spálené květy . ale má je trochu čajovkovité - což asi nevyhovuje .navíc hezky voní

DSCN1156.jpg
Poslední úprava: 23. lis 2014 20:04 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka, Lukáš

Delbard - růže dle šlechtitelů 23. lis 2014 21:51 #292958

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kajo, vracim se k Dieter Muller ruzi.Ta mi porad nejak unika, a tak se mi hrozne libi.Divny, davam vetsinou prednost jednoduchym kvetum.Ale tohle je :woohoo: ruze.Jedinyho bych se trochu bala a to, jestli se nelepi destem.Tedy presneji, jest-li se po desti jeste rozlepi a rozvine.Dik.

Delbard - růže dle šlechtitelů 24. lis 2014 08:32 #292968

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Kájo,po té La Rose du Petit Prince u tebe už nějakou dobu pokukuji,ale vždy mě odradilo hodnocení na HMF u zdraví a odolnosti dešti. ;)
Poslední úprava: 24. lis 2014 10:05 od Evka.
Moderátoři: Eva L., Květa