Krásné růže
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
Hortenzie (1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPost New TopicPost Reply Favoured: 0
TOPIC: Hortenzie
patka ()
User Online Now Click here to see the profile of this user
Re:Hortenzie 1 Month ago Karma: 0  
a to kvést umí slušně na porovnání přikládám fotku z roku 2008

Logged Logged  
  Reply Quote
patka ()
kvete mi ale Limelight, mám ji teprve druhý rok, vykvetla mi taková bambule, ale barva květu úžasná, přála bych si, aby barva zůstala taková zelinkavá po celou dobu kvetení

Logged Logged  
  Reply Quote
patka ()
a nakonec Pinky Winky

Logged Logged  
  Reply Quote
Patko, fotka kvetoucí hortenzky z r. 2008 je úžasná.

ad Limelight. Také jeho počáteční barvu miluju, ty, kt. budou následovat jsou také ale krásné ( tzn. bílá a pak - podle toho, jestli je na slunci či ne - růžová ).

lenpel wrote:
[quote]danate1 wrote:

Jak sem psala hroznatou má jednu, a mám ještě menší lata na květ než ty asi sem šmikla déle moc pozdě až když nebyl sníh, takže latnatá mi pokvete na starym i novym dřevě zároveň?

ad stříhání paniculat ( h.latnatých ).
Lenpel, ono záleží jak ji šmikneš.
Paniculaty kvetou na jednoletém dřevě ( tzn. na tom, co vyroste v průběhu roku ). Délka přírůstků jednoletého dřeva se liší podle kultivaru.

Na starších výhonech na jaře jsou proti sobě vždy dva pupeny z kt. vyrostou větvičky a na jejich konci rostlina kvete. Jednoleté dřevo se může i větvit, na těch postranních větvičkách může také být květ.

Mám paniculaty moc ráda, páč :
nenamrzají
spolehlivě každý rok kvetou
netrpí chlorozou
nevěsí ( tolik ) lístky suchem
v podstatě mi nevadí, že základní barva květu je bílá ( stejně ji mám nejraději ), poslední dobou vychrlili poměrně dost kultivarů, kt. barvu květu stárnutím mění na různé odstíny růžové až bordo.
a hlavně - může se s nimi dělat ledacos:
jednu pěstuju jako stromek ( kmínkovou ), další jsem vystříhala spodek, další nestříhám vůbec. Jednu jsem stříhala až ve fázi, kdy byly vrcholové pupeny narašené, zašmikla jsem ji, obrazila ze spících pupenů a normálně pokvetou všechny.

Logged Logged  
  Reply Quote
up

Logged Logged  
  Reply Quote
Květo díky za vyčerpávající odpověď. Vzhledem k tomu že mám výšku 620m tak se mi zdají latnaté jako nejlepší řešení,...dvě velkolisté mám tři roky a prostě nic, letos je přesadim a uvidim pokud nepomůže tak je podaruji.
Nicméně včera sem jela úmyslně pro komole do jednoho zahradnictví - dobrý tip komole cca 1m výška 89,- tahla sem tři a ještě dvě malé za 29,- vše nakvetlé.
Ulovila sem tam Limelight snad to píšu dobře nádherně nakvetlou asi cca 60cm za 120,- a kamarádce jednu latnatou též tak vysokou za 90,- - nechala sem u mamky nevím přesně druh, ale přemýšlím že si jí nechám , protože přesto že byla v květníku nádherná velká lata a za ty prachy,...
Ještě jednou díky až mi pokvete cvaknu a ty dvě taky.
A jak množíte hortenzky? do stimulátoru a pak zem písek nebo perlit nebo do vody?

Logged Logged  
  Reply Quote
maggi ()
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Hortenzie 1 Month ago Karma: 1  
Patko, tafotka z r.2008 je úžasná. To bych u té hortenzie snad i spala. Jinak souhlas s tím, že je to záhada....dceři nekvete již mnoho let a přitom je tak pěkná....Poradí někdo?

Logged Logged  
  Reply Quote
patka ()
Děkuji , taky jsem včera o tom kvetení hodně přemýšlela. Dívala jsem se na fotky z roku 2008 a všechyny hortenzie nádherně kvetly. Řekla bych, že asi mmj. hodně záleží jaké počasí je v zimě předchozího roku, asi byla zima 2007 příznivá, taky jsem ze začátku balila hortenzie do košilek, ono se to ale nezdá, tato hortenzie je už tak velká, že nestačí, ani když jsem sešila 2 folie dohromady, a když mi žuchne na ni ze střechy na sněhová lavina, tak je možná lepší, když bude bez košilky.

Logged Logged  
  Reply Quote
Lenpel, množím v perlitu, něco málo ( co se v perlitu kácí ) v substrátu, míchám si ho sama.
Hortenzky jdou snadno, kořínky mají už za cca 3 neděle.

ad kvetení macrophyll. Nedokážu říct resolutně tehdy ( za takovýchto podmínek ) pokvetou, za jiných nikoliv.
Faktem je, že zimy 2006/7 a 2007/8 byly velemírné ( u nás max. -10 ).
Zima 2008/9 byla tuhá, přičemž hortenzky loni kvetly. Letos byla zima také tuhá ( navíc hodně sněhu, kt. je určitě ochránil před mrazem ), někomu macrophylly kvetou, jinému nikoliv. A jak říkáte - někomu i na jednoletých výhonech.
Kdysi Dresla říkala, že možná jsou macr. náchylné na předjarní mrazíky.

Letos mi bylo zahradníkem řečeno, že v podstatě stačí macr. nakopčit jako růže, pak pokvetou. ( nevím, jen tlumočím ).

Mně macr. nepokvetou ( kromě E.Summer-ů ), ožrali je plzáci.

Logged Logged  
  Reply Quote
maggi ()
User Offline Click here to see the profile of this user
Re:Hortenzie 1 Month ago Karma: 1  
Květo BINGO !!!! Zahradník měl asi pravdu. Loni na podzim jsem je prvně pořádně nakopčila zeminou na azalky!!!! Rozhrábla jsem je, až když byly zelené ......a kvetou na letošních výhonech!!!!! To nikdy předtím neudělaly.....

Logged Logged  
  Reply Quote
Go to topPost New TopicPost Reply