Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kordes (DE) - Pohádkové růže

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 16:00 #247937

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Koukám Kordesky, zrovna mi jdete do noty, dostala jsem velikou Alohu a ráda bych se od Vás něco dozvěděla. Kam zasadit, co má ráda, na co dát bacha. jsem z ní nadšená mám ráda tu směs barev co by měla mít. Je víc sadovka nebo popínavka? Co jsem na netu četla tak je to tak půl na půl :-)
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 16:42 #247939

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Jájo, cožpak o barvy by nebylo - mně se taky moc líbily. Jenže - je to víc sadovka a roste víc do šířky, než do výšky. A jelikož kvete na novém dřevě, tak se nedá umravňovat, protože pak nekvete vůbec. Jako solitéra uprostřed většího prostoru ano. Má hodně silné pevné výhony, takže udělá krásnej "pugét". Jako popínavka je ovšem na draka - při té šířce u pergoly, nebo zdi, kde se chodí, strašně překáží. Taky ji budu muset odstěhovat.
A kvete vlastně jen jednou pořádně - podruhé už jen tak, aby se neřeklo, místama a příležitostně (což jsem našla i v diskusi na nějakém webíku)
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 17:29 #247941

• jaja99
  • Platinum Boarder
Já mám prostory veliké, jen jestli se jí u mě bude líbit asi přestěhuju jiné keře a na 90% už vím kam s ní, jen jestli snese v zemi konkutenci kořenů od smrků... ráda bych si ji dala tak abych na ni odevšud viděla a přesázím kvůli ní jiné keříky. Snad bude divoká v zemi jako nad zemí.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 18:01 #247945

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
U mně sedí na terase, kde na ní od cca 12 až do večera praží sluníčko. V létě to u té zdi má dobrých 50°C. Docela si pochvalovala a rašila, co to šlo - právě až moc, vzhledem k mým potřebám. To byly šlahouny dobrého 3/4 m. Na volnu to bude dělat na všechny strany, takže počítej, že zabere hodně místa.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 18:03 #247946

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jájo, nechci ti kazit radost, ale růžím konkurence kořenů vadí. Mám s tím vlastní zkušenost - růži zasazenou ve vzdálenosti asi 3m od smrku. Přidávám k ní kompost, hnojím a stejně to není nic platné. Je to chudinka. Smrk ubírá nejen živiny, ale hlavně vodu. Jeho kořeny sahají neuvěřitelně daleko a jsou těsně pod povrchem země. Raději vymysli jiné místo.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 18:09 #247947

• jaja99
  • Platinum Boarder
Hmmm :( , tak zítra pochodím s Alohe zahradu a do večera bude někde bydlet. Říkáte, že ji horko a slunce nevadí?
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 18:15 #247948

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Jájo, růži jako takové ne, květy to spálit může - takže netřeba přehánět. Ale teplíčko, sluníčko jí vyhovuje.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 18:27 #247949

• jaja99
  • Platinum Boarder
Ono u nás na horách to není tak žhavý, jako někde v nížině.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 19. bře 2011 19:34 #247952

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Alohu mám od roku 2008 (sázena na podzim), stanoviště před J fasádou domu, celý den praží slunce. 2009 se krásně rozrůstala, kvetla, ale moc si nepamatuji, jak moc opakovala. V půli léta jí začaly vyhánět dva silné šlahouny a dosáhly výšky 2,5 metru! A neřekla bych, že to bylo jejich poslední slovo :laugh: . Nechala jsem je přes zimu a kupodivu nezmrzly, i když bylo kolem -18 stupňů. Na jaře jsem je asi o metr zkrátila, aby více obrostly. Jenže, všechno pokazila pilatka :evil: . Takže nakonec jsem to vyřešila radikálně: uřízla jsem všechny výhony až na tři tenké, nenapadené až u země. Tedy likvidace byl dost boj, aloha má výhony silné (jako palec) a velmi ostnité. No a letos ji přesadím k plotu, kde bude trochu stíněná a bude mít víc vlhko.
Poslední úprava: 20. bře 2011 19:12 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Kordes (DE) - Pohádkové růže 18. dub 2011 05:55 #250057

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
janku, co jsi bral za růže od kordese?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa