Díky, holky:)
Tak popořadě:
Felicia: je tam buď jedna, nebo žádná. Pokud tam ta jedna zbývá, schovám ti ji, chceš-li.
Mme Alfred Carriere: já ji koupila jako Mme Plantier a protože to byla moje první alba a protože se u ní uvádí, že má trochu čínské krve a může proto opakovat, nepřišlo mi ani divné, že kvete i na podzim. Proto jsem ji zasadila na místo, kde jsem počítala s keřem. Přežila tam dvě blbé zimy, ve kterých omrzla a musela jsem ji seřezat. Má ale veliké přírůstky, takže se během sezóny ke 2 metrům dostane. Pokud o ní sníš jako o pnoucí, asi by s ní nebyl problém někde na chráněném místě, nebo na domě. Ani v terénu jí vymrznutí nehrozí, jen může být problém s dosažením udávaných sedmi metrů.Je moc pěkná. Na HMF udávají problémy s padlím, u mě je zdravá. Zdejší růže ale obecně na padlí moc netrpí, spíš na ČS. Když budeš potřebovat, je tu k mání.
Seznámek: ráda bych už konečně uvedla do života připravený e-shop. Měl být hotový pro podzimní prodej, ale nezvládla jsem ho naplnit daty a fotkami. Přes léto jsem přišla domů večer tak utahaná, že posezení u compu většinou končilo umakartovým čelem.
růže Guillot Massad: mám Odile Masquelier, Versigny a William Christie. Fotkami keře neposloužím, pár lidí si ode mě bralo O.M.
Já ji mám zarostlou v plevelu, tak jsem ani nefotila.Pokud ji mám popsat, tak typem růstu připomíná čajohybrid, je hodně silná, ostnitá. Možná ti pomůže, že synonymum (ač HMF uvádí jiná patentová jména) je Dany Hahn.
Versigny a W.Christie rostou mnohem hůř, jsou drobnější a chorobnější. Versigny se mi nelíbí ani barvou, brala jsem ji na podzim prostokořennou na doporučení a oranžová je příliš ostrá. W.Ch. je krásný barevně, trochu do hněda, podobně jako třeba Leander a má krásný pravidelný tvar květu s okvětními lístky do špiček (stejně jako James Galway). Jó...vlastně mám ještě Agnes Schilliger, tu si teď brala Eva, tak o ní snad podá zprávu. Růst mi přišel čajohybridní, zdravější než 2 předchozí. A Florence Delattre, s tou byla letos v sezóně spokojená Vlaďka.
Nejvíc Guillotových růží jsem viděla u Kalbuse. Je to kousek od dálnice před Norimberkem. Mají je kontejnerované a rychlí ve skleníku, takže na keřích bývají květy. Očuchávala jsem je a vůní mě zaujaly ty, které vzhledově nijak moc nezaujmou - Cybelle a Joelle Marouani. Cybelle vypadá podle HMF květuschopně.