Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 07. říj 2010 22:16 #19596

• ZuzanaCh
Evo, bude to chemie, co jiného. Přesné složení půdy.
Příklad ze zcela jiného oboru - z keramiky. Jako základ glazur složí tzv. frity, což je směs všech možných hornin, které se zas pro glazury"dobarvují" jinými horninami a používají to hlavně keramici, které si svoje glazury míchají sami. Jeden výrobce frit přesunul ale svoji výrobu z Holandska do Španělska a používá pochopitelně místní zdroje. A i když jsou recepttury úplně stejné, ty glazury najednou přestaly vycházet. Celá ta chemie se chovala úplně jinak, ačkoli všechny ingredience byli "stejné". No nebyyly- lišily se o ten, jinak zcela nepodstatný, chlup!
Mně např. spílají pravověrní skalničkáří, že ta mo je Pepita/nepepita a ta "Malá-bezejmená" nemají na skalce co dělat a já se stejně zuřivě bráním a pryč je nedám, protože jsou zřejmě na ideálním místě. Úplně náhodou, ale jáí si nevezmu na svědomí, že jim jejich ideální životní podmínky vezmu - na to je mám příliš ráda.
Já si vůbec lámu hlavu, jestli některé růže nemají rády drenáž - protože právě tyhle dvě "sedí" nad hromadou drenáže. A může to být taky tím, že tam mám nádržku a ony tedy mají přesně tu správnou vlhkost, kterou chtějí. V každém případě se jim daří až nápadně dobře.
Ale čím přesně to je, bozi vědí!
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 07. říj 2010 23:20 #19613

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ojoj, to je témat k zamyšlení.

Evo, myslím, že rozhoduje šípek. Pávův je prý vhodnější do sušších půd,
laxa je univerzální. U Tantaua používají ještě další podnož, vypadla mi z hlavy.
Samo jsou i jiné podnože. Pan Šíp prý velice často očkuje na Pávův, proto mi
jeho růže asi tak jdou, mám tu velmi porézní navážky.
Pelcovi očkují různě, nedávno jsem se pí Pelcové ptal, vedou si očkovací plán,
ve kterém lze dohledat, na čem co a ze kdy je. :)
Jedna odrůda tak může být na více podnožích, tudíž není záruka, že všem poroste
stejně, podle podnoží a půdních a klimatických podmínek se mohou kultivary lehce lišit.
Mám Pilgrim od Pelců, podzim 2009 a z Proplantu 2010, více sezon v kontejneru.
Jsou velice zdravé, i když mám rád u růží tmavší listí, oba jsou kapku do žluta,
ale to asi po tatínkovi - Graham Thomas. Někde jsem četl, že čím tmavší list růže má,
tím by měl být odolnější k houbových chorobám. Tož by to možná mohlo být jisté vodítko.

Rozdíly v odrůdách (New Dawn) - za ty desítky let už jistě mohly vzniknout mnohé klony,
u nových růží (Pilgrim) mi to tak pravděpodobné nepřijde, ale kdo ví.

Káji, kdybych na Windermere narazil, nahlásím, ano? :) Juuj, je to krásný kousek. :)
Nevím, že ji Austin (zatím?) nepodporuje v ČR, asi nemá dostatečně namnoženo anebo ráda teplo.
Ostatně za poslední dva dny jsem se snažil sepsat všechny kultivary, které A. vydal, mám jich 210. ;)
Najdou se mezi nimi i různé lecosy a skvosty, zaujala mě např. The Prince.
Snow Goose je méně typická, ale jednoduchých bílých má na kontě mnoho.

Amazonko, je pěkná. Obchod Arbo - všiml jsem si. Dost možná, že v reakci na ty (nemožné) ceny
šel nahoru i Proplant. Koukali jste?

Šárko, pokud nakukuješ, máš nějakou aktuální fotku tvé Alan Titchmarsh? Jak jsi spokojená?

Evi, opakuje ti Snow Goose? Je krásná a rád ji vidím poprvé "naživo" u někoho v ČR. :)

Jako Romana mám Pilgrima (oba) zdravého, listy fit až k zemi, ani nemumifikuje, ale bohužel na slabých
výhonech klopí. Teď má vysoké, nové, tam už je to lepší. Už jsem si zvyknul i na jeho netypickou vůni. ;)

a_the_pilgrim-9d18cf640d66cc4225d452ffc999185e.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 07. říj 2010 23:28 #19614

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Nové pruty, cca 160 cm, už tolik (zatím?) neklopí. Morko je u nás celý den už dva týdny.
a_the_pilgrim_1.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 08. říj 2010 00:43 #19615

• jana
Já mám pilgrim od pana Šípa,půda je u nás písčitá,snažím se zalévat.Pilgrim je vysoký asi 1,7 metru,pěkný symetrický keř,kvetl hodně,prakticky pořád,ještě teď má několik květů a poupat.Trochu klopí,ale jak je vysoký,tak to ani nevadí.je to angličanka se kterou jsem hodně spokojená.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 08. říj 2010 07:19 #19620

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zuzano, Honzo, Jano, moc děkuju za vaše příspěvky k mému problému. Začíná se mi vyjasňovat. Bude to kombinace dvou faktorů - podnože a půdy. Všichni tři máte propustnou zem a přirozenou drenáž, zatímco tady je jílovité podloží a konkrétně místo, kde roste Pilgrim, je dost vlhké (dolní část zahrady). A v tom bude asi to čertovo kopýtko. Pokud jako podnož byl použit Pávův šípek, jako že to není vyloučeno, pak je to jasné. Zkusím přesadit do vyšší části zahrady, kde je sice taky jíl, ale smíchaný s navážkou a s perkem, takže mnohem propustnější.
Snad se experiment vydaří.
Ještě ke složení půdy - máme tu dost kyselo, proto se velice daří rododendronům. Na vápnění růží už několik let kašlu a možná, že i tato okolnost hraje roli.

Honzo, Snow Goose opakuje. Mezi prvním a druhým kvetením je delší přestávka. Jsem zvědavá, jak vysoko naroste a kdy se dočkám té bílé záplavy květů, kterou má v "popisu práce".
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 08. říj 2010 07:49 #19621

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Evo- včera jsem nestihla, tak dnes ráno. Pilgrim mám z Hornbachu - originál květináč. je v mírném svahu a při sázení jsem pod něj dala trochu kompostu. zřejmě kyselého, je ze zel. trávy a listí. teď ráno fotka - roste nahoru
PA070260.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 08. říj 2010 08:24 #19622

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
dnešní a asi poslední květ Geoff Hamilton
PA070269.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 08. říj 2010 08:25 #19623

• Kaja
  • Platinum Boarder