Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lensovy růže + moschata hybridy

Lensovy růže + moschata hybridy 26. říj 2012 10:21 #284719

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Chtěl bych se připojit k tomuto dotazu ke Ghislaine de Féligonde a to s jakou výškou bych měl počítat v našich podmínkách. Chtěl bych uvazovat tento rambler ke sloupu.Má někdo zkušenosti?
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 26. říj 2012 11:08 #284721

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Ghislaine de Féligonde: Jsem hrdou majitelkou od podzimu, takže zkušenosti jsou omezené. Zimu přestála dobře. Je na místě, kde přes léto slunce svítí tak od 11 do 19 hodin. S podzimem to bylo o dost horší, maximálně tři hodiny odpoledne. Narostla do dvou metrů výšky. Nikoliv kandelábry. Má trojnožku z bambusových prutů, takže ji držím více vzpříma, jinak mají větve snahu lehce se ohýbat. Šířka cca 140 cm. Ovšem, co z této krásy zůstane po zimě - jak moc omrzne, to uvidíme na jaře. Kvetla od 19. 6. do 8. 8. a od 27. 8. do současnosti. První kvetení bohaté. Druhé méně, ale stále má květy a poupata. Je nádherná a její barvoměna mě nepřestává fascinovat.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, evai, Martin, mišpule, Kirsten

Lensovy růže + moschata hybridy 26. říj 2012 18:44 #284735

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Uaau!!!Tolik ti dala ze rok! To jsem ani nedoufala, pamatuji si z tuzemska spíš samé fotky úhledných záhonových keříků. V duchu jseem odpovídala na Martinův dotaz, že vyvazování ke sloupu nebude v našich podmínkách třeba, pokud není ze subtropů. To by bylo fajn, i kdyby tak přirůstala každý rok znovu odspoda.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 26. říj 2012 20:14 #284743

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Vlaďka napsal:
Uaau!!!Tolik ti dala ze rok! To jsem ani nedoufala, pamatuji si z tuzemska spíš samé fotky úhledných záhonových keříků. V duchu jseem odpovídala na Martinův dotaz, že vyvazování ke sloupu nebude v našich podmínkách třeba, pokud není ze subtropů. To by bylo fajn, i kdyby tak přirůstala každý rok znovu odspoda.

Také jsem překvapená a zvědavá na zkušenosti dalších...
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 26. říj 2012 21:01 #284745

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, na tvoji otázku nedokážu pravdivě odpovědět. U mne má podobné podmínky jako u Heleny ( časné jaro + podzim, když je slunce nízko, stín sous. domu ).
k Martinově otázce - GdF mám od roku 2007. Kromě první zimy, kdy byla sestříhaná ze školky, u mne neprožila zimu v které by alespoň na několik dnů neklesly teploty pod - 22. st. C.
Netuším tedy kudy vede hranice pro přežití loňského dřeva nutného k tomu, aby z ní byla popínavka ( rambler ). Myslím, že u nás kromě subtropů žebřík nehrozí.
Nekopčím ji, dřevo bývá nutno stříhat po hranici sněhu ( bajvoko na 30 - 40 cm ). Letošní bezsněhovou zimu umrzla až k zemi, velmi dobře zregenerovala. Jen kvetení bylo opožděné o cca 3 týdny.

V prvním kvetení u mne dosahuje výšky cca 100 - 120 cm ( v závislosti na výši předchozího střihu, vláze ). Bývá květy obalená. Keř není nutné podpírat, je poměrně samonosný, tvar elegantního, uhlazeného, souměrného gejzíru až fontány s poměrně širokou základnou, hustě větvený. Ohyb prutů v cca 140 - 160 cm, celková délka prutů na konci sezóny je cca 220 cm (240 cm pokud prší ).

další vlny kvetení jsou slabší.
Dnešní

P1130195.JPG
Poslední úprava: 26. říj 2012 22:34 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, hespa1, Vlaďka, varouch, helena, Kachnishte, evai, Martin, jana H a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Lensovy růže + moschata hybridy 13. lis 2012 20:54 #285213

• Květa
  • Moderator
Martine, dívala jsem se na tvoji fotku Mozarta v galerii. :up :up

je tvůj ?
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 14. lis 2012 13:02 #285229

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Květa napsal:
Martine, dívala jsem se na tvoji fotku Mozarta v galerii. :up :up

je tvůj ?
Mozarta mám prvním rokem, vysazeného společně s Ballerinou. Ten na fotce je ale focen v olomouckém rozáriu.Mají tam sesazené dva kousky společně.

mozart_.jpg

Z mých postřehů k Mozartovy v porovnání s Ballerinou:
Nyní po jejich první sezóně ve stejných podmínkách: Ballerina - statné oblé šlahouny 150cm vysoké, Mozart - rovné, drobnější šlahouny 70cm vysoké.
Mozart kvetl velmi málo, Ballerina neskutečně dlouho.
Mozart pravděpodobně potřebuje delší dobu k usazení. Budu referovat po příští sezóně.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: helena

Lensovy růže + moschata hybridy 19. lis 2012 17:15 #285287

• Květa
  • Moderator
Martine, to je nádhera. :up

Na postřehy Ball. ver. Mozart se těším.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 25. úno 2014 21:01 #287639

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo L., prosím pěkně, máš ještě Puccini? Mohl bych tě poprosit o snímky,
popř. informace o finální výšce u tebe, typu růstu keře, kvetení,
popř. o srovnání (přirovnání k) s nějakou jinou známou růží tohoto typu?
(Ballerina, Alden Biesen...) Díky moc :).
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 26. úno 2014 06:53 #287643

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, Puccini je krásná růžička, barevně něco mezi Ballerinou a Mozartem. Květenství mi připadají hustší, než u těch dvou a keř je celkově kompaktnější. Po třech letech je vysoký asi 1m. Možná, že by byl vyšší nebýt sousedova smrku za plotem, který vydatně vysává vodu a "krmení". :sick: Typ růstu je stejný jako u Balleriny a Mozarta - široce keřovitý. Je naprosto zdravý.
Alden Biesen je jiný, růstem i květy.

Puccini.jpg

Puccini1.jpg
Poslední úprava: 26. úno 2014 06:55 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, hespa1, Vlaďka, helena, Martin, Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa