Vlaďko, na tvoji otázku nedokážu pravdivě odpovědět. U mne má podobné podmínky jako u Heleny ( časné jaro + podzim, když je slunce nízko, stín sous. domu ).
k Martinově otázce - GdF mám od roku 2007. Kromě první zimy, kdy byla sestříhaná ze školky, u mne neprožila zimu v které by alespoň na několik dnů neklesly teploty pod - 22. st. C.
Netuším tedy kudy vede hranice pro přežití loňského dřeva nutného k tomu, aby z ní byla popínavka ( rambler ). Myslím, že u nás kromě subtropů žebřík nehrozí.
Nekopčím ji, dřevo bývá nutno stříhat po hranici sněhu ( bajvoko na 30 - 40 cm ). Letošní bezsněhovou zimu umrzla až k zemi, velmi dobře zregenerovala. Jen kvetení bylo opožděné o cca 3 týdny.
V prvním kvetení u mne dosahuje výšky cca 100 - 120 cm ( v závislosti na výši předchozího střihu, vláze ). Bývá květy obalená. Keř není nutné podpírat, je poměrně samonosný, tvar elegantního, uhlazeného, souměrného gejzíru až fontány s poměrně širokou základnou, hustě větvený. Ohyb prutů v cca 140 - 160 cm, celková délka prutů na konci sezóny je cca 220 cm (240 cm pokud prší ).
další vlny kvetení jsou slabší.
Dnešní