Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže II

Re: David Austin - Anglické růže II 03. čec 2011 20:09 #261860

• Linnda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 14
ahoj všem,
já jsem úplně překvapená, kolik je tu stejně poblázněných lidí Austinkama...
Zakládám si novou zahradu u staré vily z roku 1906 a tam prostě ani nic jiného nejde :) už mi to tam krásně začíná vonět růžemi, ale pořád je tam dost msíta na další :P

Rovnou se zeptám, sháním popínavého Falstaffa. Měli ho v Praze u Chládka před 14 dny, ale bohužel byl hned pryč. Nevíte, kde by ho mohli mít? Máte někdo zkušenost se zahradnictvím manželů Pelcových? díky za odpověď i případné rady,
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 03. čec 2011 20:16 #261861

• Linnda
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 14
tady posílám jednu moji právě rozkvetlou austinku - princess alexandra of kent

26062011676.jpg
Poslední úprava: 03. čec 2011 20:20 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Kaja, Jevgenija, JaninkaH, helena, Doubravka, Daniela

Re: David Austin - Anglické růže II 03. čec 2011 20:41 #261862

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Tedy Honzo:ohmy:
Nektere pozivatiny snad ani neznam.Pro me je dulezity odstavec - myrha :blink:
Libi se mi hlavne ruze s kvetem a la JtO, poloplne-cup-shaped.No a prave par takovych ma tu propadenou myrhu. skoda
Poslední úprava: 04. čec 2011 16:04 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 13:19 #261928

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
HonzaPM napsal:

A tahle se mi docela i líbí, taková přírodní, nenásilná, volná
(dokonce si momentálně říkám, i se mi o tom dneska zdálo, že se vrátím ke žlutým růžím, jestli mi to vydrží - minimálně do podzimka)
CPM a další ostinky (The Pilgrim, Teasing Georgia, Charlotte), šanty ("nízká a vysoká"), šalvěj Marcus, rozmarýnolistá svatolína
a ještě tam dám žl. řebříček, mám ho momentálně v kelímku a čekám na zahradnický sázecí impuls :P
acpm.jpg

Honzo ta růže uprostřed vypadá moc hezky, je to Teasing Georgia? Můžeš mě ji drobet popsat, a jestli Máš Golden Celebration tak v porovnání s ni, totiž mám problém s Golden moc mě radost neděla ale nevyhodím ji, tak mě napadlo a co tak ji posílit ještě jednou žlutou.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kaja, Doubravka, Daniela

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 18:20 #261954

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Linnda napsal:
ahoj všem,
já jsem úplně překvapená, kolik je tu stejně poblázněných lidí Austinkama...
Zakládám si novou zahradu u staré vily z roku 1906 a tam prostě ani nic jiného nejde :) už mi to tam krásně začíná vonět růžemi, ale pořád je tam dost msíta na další :P

Rovnou se zeptám, sháním popínavého Falstaffa. Měli ho v Praze u Chládka před 14 dny, ale bohužel byl hned pryč. Nevíte, kde by ho mohli mít? Máte někdo zkušenost se zahradnictvím manželů Pelcových? díky za odpověď i případné rady,

Ahoj Linndo, zkus se poptat v Proplantu, mají Falstaffa v nabídce. Pelcovi ho nabízejí taky. S tím rozlišováním u austinek na popínavé a nepopínavé mám nejasno. Můj osobní dojem je ten, že tzv. popínavá verze je tatáž, jako nepopínavá. Záleží jen na způsobu pěstování, hlavně řezu. Ale mohu se mýlit, třeba tady někdo o tom ví víc.
A ještě - jestli bydlíš někde ve vyšší nadmoř. výšce než je již. Morava, nebo teplé Polabí, pusť z hlavy pěstování austinek jako popínavky.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 18:33 #261955

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
K té vůni - díky za připomínky, příspěvěk edituju. Vůni nepřeklápím do břicha, ale do hlavy, pak se (místy) vznáším.
Ve čtvrtek semi v Troji podařilo z plného květu včichnout jakousi vosičku, ach bože, to bylo slzavé, slintavé, smrkavé a kašlavé údolí.
Pak jsem ještě u Chládka včichnul blýskáčka. :lol: Fuj.

Lindo, vítej. Pokud se nepletu, u Chládka bylo ve čtvrtek 30/6 pár (max. tři-pět) kousků Falstaffa.
Celkově tam teď (po výstavě) mají neuvěřitelných 39 austinových soret (možná víc, co jsem si tak zapamatoval).
Co se mi tam moc líbí, že min. jeden člověk celý den pečuje o růže - vlaží, ostraňuje staré květy, narovnává... Krásně jim kvetou.
Pár kousků (kvalita spíš střední, viděl jsem osobně) mají na anglickeruze.cz, cena dobrá. Mají ho taky v ZC nebo si počkej na podzim.
Jak píše Jan Chládek v novém magazínu ZC, rozdíl mezi keřovou a pnoucí ostinkou je jen ve způsobu za/pěstování.
Co mě hodně udivilo - ostinky klasicky v květníku mají za 499,-, tytéž růže, trochu delší výhony a bambus mřížka byly asi za 1.175,-.
Těch ale už moc neměli a první flor měly za sebou.

Jevgenijko, zítra k tomu něco nafotím. I když myslím, že o Teasing Georgia by třeba Vlaďka mohla povyprávět lépe než já. :)

Evo L., tvůj James Galway nemá chybu, růstem i plným vychovaným květem mi připomíná Leander, jen se zdá oproti němu lepší.

Doubravko, Voňavé růže už existují, klidně je můžeme oprášit.
krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...46&Itemid=112#242046
Poslední úprava: 04. čec 2011 20:19 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, lenpel, VláďaJ

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 18:46 #261956

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
P6160077_2011-07-04.JPG

Pat Austin
P6160061.JPG

vlevo TG , vpravo C.P. Marg.
P6190276.JPG

jsem 380 m nm- z Austinek leze nahoru /i když nechci / Shrosp. Lad, Falstaff ,Pilgrim. Teasing Georgia a Crow Princ . Margaret jsou velké keře.zapomněla bych - Golden Celebration je taky vysoký
Poslední úprava: 04. čec 2011 18:53 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., lenpel

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 20:15 #261978

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Evai, tak to máme (přinejmenším aktuálně) stejný vkus, co se týče tvaru květu! Já ty koblížky a lá Claire a Scepter´d Isle a další úplně zbožňuju. Od začátku až do konce. Než květ zbačkorovatí, opadá. Na ty přeplněné květy (Falstaffa) si teprve začínám zvykat.
A ta myrha? K angličnakám jsem se dostala přes Constance Spry - pramáti myrhové vůně. Viděla jsem ji v roce 1998 v jedné knize a od té doby jsem po ní toužila, ale v Čechách nebyla nikde k sehnání. Až jednou se mi ji náhodou podařilo vygooglit na tomto foru a už ji mám od jara v předzahrádce (a jsem závislá). Na první kvetení si musím ještě rok počkat, ale myrhu ji velkoryse odpouštím už teď!
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 20:22 #261980

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Kajo tak ty taky máš TG a co na ní říkáš, má stejné vlastností jako Golden C, nebo já nevím květy lepší drží dešt a díl vydrží , nebo jsou na tom stejné. Ale když vidím tvoje překrásný obry, tak si říkám pane bože, mě to tam nevejde na co to vůbec myslím. :blink: Crown Princess je božská ale je tak velká.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Re: David Austin - Anglické růže II 04. čec 2011 20:26 #261981

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Teasing Georgia, na popud Honzy a Jevgenijky:
pořídila bych si ji kdykoliv znovu. Vzrůstná, ale střihem tvarovatelná, spousta květů, zdravá růže. přesto, že žlutá, nenamrzla, několik výhonů mi vylomila lavina spadlá za stromu. Mám ji třetím rokem, tenkrát jsem pořizovala ještě Heritage a Falstafa, má z nich nejvíc květů. Voní jemně, ne moc daleko...
Mám ji na blbě fotitelném místě, proti světlu, z jedné strany borovice, z druhé sezení. Nejvíc kvete k sousedovi, no ZZ.
Tg1.jpg

trelaz_2011-07-04.jpg

tg_2011-07-04.jpg

Jo aty květy drží dlouho, i třeba na sušení. Pořídila jsem si ještě GT, ten mne mrzí, že jemu rychle lístky opadávají, je to ale letošní mládě.
Poslední úprava: 05. čec 2011 05:26 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, lenpel, Jevgenija, helena, Doubravka, evai
Moderátoři: Eva L., Květa