Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Anglické nebo historické?

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 17:14 #240881

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
To je hezká kombinace Lanling,
Jevgenija, listí snad padá jen z Alb:blink:(psala tu Dresla, že alby jsou náchylné na rez) , mám centifolii Fantin Latour a listí i když zmrzlé je na ni stále. To samé Salet, ostatní byly olistěné až do zimy, prostě se při výběru dívám na náchylnost k chorobám. Ale měla jsem krásnou žlutou mnohokvětou růži a už nemám,ČS ji zlikvidovala a bylo jich víc.

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 17:32 #240886

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Jevgenija wrote:
Mmh zajimava diskuse, čekala jsem že někdo bude chvalit historicke ruže a ja nakonec pochopim co je na nich tak dobreho. Zatím pořad mam nazor že jsou to ruže pro extra velke romanticke zahrady. Některy hystoricke mě taky lakaji , ale když jsou jine jako mechovky nebo maji zvlaštní listy a pěkny tvar keře jako Jacques Cartier. Taky mě připadaji krásne když jsou mlady a co když vyrostou tich 150 a ještě do šiřky, a pak v srpnu z nich opadaji všechny listy, to asi moc velka krása nebude.Tak že jenom teoreticky řeknu ano pro moderni romanticke ruže jako anglické, a ještě abych měly tři hvezdičky odolností vůči nemocem.

Tak ti nevím, já mám všechny historické olistěné ještě teď :) (teda kromě těch nových ;))
A co mě na nich láká, drží a vábí - tvar květu, vůně, zdraví, barva listů na podzim, šípky, mrazuvzdornost, romantika...je toho moc

Ale mám i moderní, nejen anglické, hledám u nich to, co historické nenabízejí, jak už jsem psala. Taky kombinuju, nemám s tím problém :)

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 17:34 #240887

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
já nevím , ale mám listy na růžích - i když zmrzlé - ještě teď . nevadí to , nebo je to nějaké špatné znamení?třeba nevyzrálost a tak..hlavně angličanky jsou olistěné.

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 17:44 #240889

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Diky na to jsem čekala, tak že s tim zdravim to není tak špatne jak jsem si myslela, a chce to vídet na živo, fotgrafie na internetu jsou moc z blizka a malo kdy je vídět cely kěr. Chodim do prace kolem jednoho baraku a maji tam nadhernou jednou květoucí ruže ale v srpnu už ma šipky a listy skoro nejsou tak proto mě napadlo že to není nejlepši volba pro paradni vstup.

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 19:38 #240900

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Kaja wrote:
já nevím , ale mám listy na růžích - i když zmrzlé - ještě teď . nevadí to , nebo je to nějaké špatné znamení?třeba nevyzrálost a tak..hlavně angličanky jsou olistěné.
To je ta aklimatizace jak tu psala v jiném vlákně Květa, prostě začátek listopadu bylo hodně teplo:huh: a růže aspoň u mně začaly zase růst, tedy né všechny. Na Sympathii jsem jeden výhon zaštipovala, měla krásně purpurové lístečky nevěřím,že ten výhon neomrzl. Piano vyhnala výhon s poupaty.
Správně měla postupně teplota klesat a pak mrznout zase postupně a největší mráz a sníh měl přijít až po měsíci. Příroda to dělá blbě:laugh: aspoň loni v prosinci;) :whistle:

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 20:13 #240906

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Potvrzuji předešlá hlášení, mám taky listy (staré, ne nové podzimní) skoro na všech růžích. Opadala mi jen velmi velmi brzy Bleu Magenta a pak Parade, Eden Rose a Sharifu Asmu jsem listů zbavila sama z preventivních důvodů. Jestli má opad listů důvod ve větší náchylnosti k padlí nebo ČS, to netuším.

Re:Anglické nebo historické? 06. led 2011 22:52 #240914

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
lanling wrote:
jevgeni..než jsem viděla kvést historické na živo, tak jsem také dávala spíše plus anglickým..
ale nevím..ty historické v sobě mají něco mocného, co tě jakoby omámí, chytne:) ..
angličanky jsou překrásné (a určitě mohou být také nemocné - opadal mi glamis c.)..ty historické v sobě mají něco jiného.. a často ta silná vůně (no u angličanek zas ten glamis:laugh: promiň kájo;) :) )
doplňovala bych je, kombinovala.. proč se zříkat jednoho pro druhé:laugh: (platí pouze pro květiny;) a tak;) )

Tak jsem si přemýšlela, jak odpovědět Jev a pojmenovat své pocity a lanling mi ulehčila práci, ď.

Jevgenijo, zkusím pár bodů vypíchnout, které mě napadly:

1/ vůně....historické voní mnohem silněji a mnohem početnější množství odrůd, srovnatelná je s nimi tak Jude the O., Summer Song.

2/srovnávat mohu perpetuálky s angličankami, ale historické z předčínského období (vypůjčila jsem si označení od Rogers Roses) se s nimi míjí. Jak hrušky s jablkama.

3/Předčínské historické jsou většínou mnohem odolnější a míň náročné než všechny angličanky. Je to krásně vidět na poli. Z historických jsou hotové keře, s angličankami si lámu hlavu, co udělám, aby aspoň trochu vypadaly. Ve vzorně opečovaných záhonech narostou pěkně, podobně jako TH a mnohokvětky, jakmile se jim člověk věnuje míň, jsou nepěkné. Historické nepéči ustojí a prosperují.

Ke kombinacím: pro mě není problém kombinovat květy , ale nelíbí se mi mix moderního koženého lesklého tmavozeleného listí s listy starých růží. Angličanky mají listy použitelné, ostatní romantické si ale většinou nesou listoví čajohybridů.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, quendery

Re:Anglické nebo historické? 07. led 2011 08:59 #240936

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
dresla wrote:
odolnější a míň náročné než všechny angličanky. Je to krásně vidět na poli. Z historických jsou hotové keře, s angličankami si lámu hlavu, co udělám, aby aspoň trochu vypadaly. Ve vzorně opečovaných záhonech narostou pěkně, podobně jako TH a mnohokvětky, jakmile se jim člověk věnuje míň, jsou nepěkné. Historické nepéči ustojí a prosperují.

Ke kombinacím: pro mě není problém kombinovat květy , ale nelíbí se mi mix moderního koženého lesklého tmavozeleného listí s listy starých růží. Angličanky mají listy použitelné, ostatní romantické si ale většinou nesou listoví čajohybridů.

JJ, to je přesně ono. Historické jsou krásné i bez péče, o moderní (i angličanky) se musí pečovat. Proto mám ty druhé tam, kde vím, že je stejně chci tvarovat a zvládnu zalévání a tak.

A ano, už se o tom kdysi (myslím, že na původním fóru) psalo, že se to vzhledem k listoví blbě kombinuje. Já to vzdala :) Zjistila jsem, že mi to vlastně nevadí ;)
Ale není to s tím kombinováním ve stejném záhonu tak horké, mám vlastně jen jeden, kde mám historické jako kostru a doplněno růžovými angličankami, jednou delbardovkou a toť vsjo :)
Následující uživatel poděkoval: quendery

Re:Anglické nebo historické? 07. led 2011 13:47 #240972

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Tak už jsem se lekla, že jsem si vybrala špatně, myslím špatný typ růží. Už jen pro tu vůni historických ( na to jsem fakt zvědavá, i když já si na očichávání zrovna moc nepotrpím ;) )…. A pak jestli zůstávají keříky hist. růží částečně olistěné i přes zimu ( je to normální?), tak to nebude ani v zimě vypadat nejhůř.
Pokud jsou opravdu historické méně náročné, tak je to přesně to, co potřebuju. Sice jsem schopná se vybičovat k nějaké péči, hlavně když se jedná o místo na očích, ale jak se znám….. :unsure:

Lanling – parádní porovnání, lahodí to oku i duši.

Dovolím si předhodit Vám (můžu sem?) můj plánek. Rozmístění s ohledem na místo, bych viděla přibližně jak je zakresleno. Do zbývajících mezer bych pak chtěla pelyněk, rozrazily, zvonky, oměje, na okraje šantu, kontryhel, prostě taková ta klasika . Ty buxusové koule jsou tam proto, že z druhé strany chodníku k domu je řada stejných koulí z buxusů. Nicméně nejsou nezbytně nutné.

Jívu, asplenium a čemeřice bych chtěla nechat na místě.
Převislá jíva má na výšku cca 1,4 m a je cca o 20 cm výše než růže s č. 1. Záhon se totiž mírně svažuje ve směru chodníku do zahrady. Proto by nejvyšší růže (1) měla mít max. 1,2m, nižší (2,3) pak v rozmezí 60 cm až 90 cm.

Varianta A.
1. Korbin + 2. Souvenir de L.M. +3. Mariatheresia + čísla s otazníky stejné druhy

Varianta B.
1. Korbin + 2. Souvenir de L.M. +3. Mariatheresia + 1.? J. Cartier + 2.? Soupert Notting + 3.? něco nižšího, nevím co (Arthur de Sansal?), event. opět SdLM

Původně jsem měla v plánu jako číslo 1. dát něco výrazného např. Souvenir d.Jamain, ale jednak je moc vysoký a pak nevím, jestli ta barva by nebyla moc agresívní, tak jsem to zavrhla. Líbila by se mi tam nějaká kontrastní růže, ale nevím, která by se hodila.

Bohužel mám všechny růže nakoukané jenom z netu, tak bych byla vděčná za vaše připomínky.
Mám na vás prosbu, prosím, kdo máte jmenované růže, můžete mi napsat, jak dlouho je máte a jak jsou vysoké? Zajímá mě, jak se uváděné údaje o výšce liší/neliší od skutečnosti. Děkuji.

Dreslo, prosím, měla by si růže, o kterých se zmiňuji, na jaře k mání? Soupert a Arthura má v nabídce Šíp. Děkuji.
historicky_001.jpg

Re:Anglické nebo historické? 07. led 2011 17:25 #240992

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Tak ted už rozumím proč historicke ruže tak oblibene.:) Diky.
Skalníčko maš pěkny planek, mužu to posoudít jenom podle barevností tak že ta druha varianta mě připada hezčí, první obsahuje jenom světly barvy a skoro stejny barvy budeš mit taky před terasou.
Moderátoři: Eva L., Květa