Tak už jsem se lekla, že jsem si vybrala špatně, myslím špatný typ růží. Už jen pro tu vůni historických ( na to jsem fakt zvědavá, i když já si na očichávání zrovna moc nepotrpím
)…. A pak jestli zůstávají keříky hist. růží částečně olistěné i přes zimu ( je to normální?), tak to nebude ani v zimě vypadat nejhůř.
Pokud jsou opravdu historické méně náročné, tak je to přesně to, co potřebuju. Sice jsem schopná se vybičovat k nějaké péči, hlavně když se jedná o místo na očích, ale jak se znám…..
Lanling – parádní porovnání, lahodí to oku i duši.
Dovolím si předhodit Vám (můžu sem?) můj plánek. Rozmístění s ohledem na místo, bych viděla přibližně jak je zakresleno. Do zbývajících mezer bych pak chtěla pelyněk, rozrazily, zvonky, oměje, na okraje šantu, kontryhel, prostě taková ta klasika . Ty buxusové koule jsou tam proto, že z druhé strany chodníku k domu je řada stejných koulí z buxusů. Nicméně nejsou nezbytně nutné.
Jívu, asplenium a čemeřice bych chtěla nechat na místě.
Převislá jíva má na výšku cca 1,4 m a je cca o 20 cm výše než růže s č. 1. Záhon se totiž mírně svažuje ve směru chodníku do zahrady. Proto by nejvyšší růže (1) měla mít max. 1,2m, nižší (2,3) pak v rozmezí 60 cm až 90 cm.
Varianta A.
1. Korbin + 2. Souvenir de L.M. +3. Mariatheresia + čísla s otazníky stejné druhy
Varianta B.
1. Korbin + 2. Souvenir de L.M. +3. Mariatheresia + 1.? J. Cartier + 2.? Soupert Notting + 3.? něco nižšího, nevím co (Arthur de Sansal?), event. opět SdLM
Původně jsem měla v plánu jako číslo 1. dát něco výrazného např. Souvenir d.Jamain, ale jednak je moc vysoký a pak nevím, jestli ta barva by nebyla moc agresívní, tak jsem to zavrhla. Líbila by se mi tam nějaká kontrastní růže, ale nevím, která by se hodila.
Bohužel mám všechny růže nakoukané jenom z netu, tak bych byla vděčná za vaše připomínky.
Mám na vás prosbu, prosím, kdo máte jmenované růže, můžete mi napsat, jak dlouho je máte a jak jsou vysoké? Zajímá mě, jak se uváděné údaje o výšce liší/neliší od skutečnosti. Děkuji.
Dreslo, prosím, měla by si růže, o kterých se zmiňuji, na jaře k mání? Soupert a Arthura má v nabídce Šíp. Děkuji.