Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 26. srp 2015 08:19 #299914

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
alenak napsal:
Ahoj Geno, přidám ti foto Astrid Lingren, přidávám se ke chvále :)
DSCN4847.jpg

DSCN4977.jpg
Krásná! Jak je stará a jak vysoká? Ještě mě napadá - snese plné slunce?
Děkuji.
Následující uživatel poděkoval: sany, Jikra

Porovnávání a vybírání růží 26. srp 2015 08:22 #299915

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Jo a hodila by se k ní Angela?

Porovnávání a vybírání růží 26. srp 2015 21:51 #299926

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Geno, nevím přesně stáří 5 - 6 let?, krásně drží bez podpěr, výška tak do 150 cm, to je taky podle střihu, musí se usadit, nenamrzá, mám ji od Pelců, Angela má barvu tmavší, květ má jiný, menší, kulatější, proč to nezkusit.. ale dala bych ji před A.Ligren, která je vyšší. Ještě k červené růži - sadovka Roter Korzar je úžasná, nedám na ni dopustit, květy se vůbec nepálí, měsíc drží, a když bude mít trochu hnojiva a vody, tak i květ je velký,opravdu hodně květů, rozzáří celou zahradu, akorát nevoní a stříhám hned po odkvětu, protože se pak dělají šípky a podruhé nekvete, jo a nové výhony jsou do červena. Co se týče Camelotu, tak květ vydrží pouze 1 den, přeji štastnou ruku při výběru ;)
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2015 16:00 #300008

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Ahojte, potrebovala by som poradiť , ći by Ghislaine de F. bola vhodná do polotieňa , fakticky je tam slnko len doobeda ,je na východnej strane, dosť chránene miesto ,ďakujem

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2015 16:42 #300012

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
alenak napsal:
Ještě k červené růži - sadovka Roter Korzar je úžasná, nedám na ni dopustit, květy se vůbec nepálí, měsíc drží, a když bude mít trochu hnojiva a vody, tak i květ je velký,opravdu hodně květů, rozzáří celou zahradu, akorát nevoní a stříhám hned po odkvětu, protože se pak dělají šípky a podruhé nekvete, jo a nové výhony jsou do červena.

Aleno, konečně čtu chválu na Roter Korsar. Je to přesně tak, jak říkáš, nemám k tomu co dodat. Je to skvost. Moje je ostříhaná teprve před 10 dny, do té doby nepřetržitě kvetla. Začínají rašit nové výhony a na podzim znovu bohatě pokvete.

Škoda, že na fotkách není reálný odstín červené. Je sytá, sametová.

RoterKorsar.jpg

RoterKorsar2.jpg

První fotka je ze soutěžního rozária v Hradci.
Přílohy:
Poslední úprava: 30. srp 2015 16:44 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Láďa, Jikra, Ajka, Genovesa, alenak

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2015 11:51 #300037

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Luša napsal:
Ahojte, potrebovala by som poradiť , ći by Ghislaine de F. bola vhodná do polotieňa , fakticky je tam slnko len doobeda ,je na východnej strane, dosť chránene miesto ,ďakujem

Jé, Lušo, tebou popisované místo bych chtěla mít - pro modrou nebo tmavě červenou popínavku, které se na poledním slunci pálí ( Declic, třeba ).

Nemám.

Bohužel, moje Ghislaine dF se sice dostává do stínu sousedního domu na jaře a na podzim ( slunce nízko ), ale po dopolední hodiny. I v počátku a konci sezony má ale slunce více ( stín max. do půl 12 cca ).
Takže se stopro jistotou ti info nejsem schopná napsat.
Ale - šla jsem se podívat na stav keře a - přikládám fotku pro ilustraci.
Focená strana je situována na SV. Tzn., že spodní větve této strany GdF v současné době mají slunce minimálně. Přesto na nich poupata jsou. Vícero jich je ( to se dalo předpokládat ) na osluněném vrcholku keře.
Dá se usuzovat, že při částečném stínu bude mít dlouhé přírůstky ( je poměrně bujná i na slunci ), nejspíš i menší násadu květů. Zda dostatečnou, netuším, to ukáže až na místě.

DSC04580.jpg

schválně dávám f. se sekačkou jako měřítkem.
Byla jsem z ní letos trochu smutná, musím říct. Ona mi v normálních zimách namrzá, pěstuju ji tedy jako sadovku ( s tím, že na konci sezony mají šlahouny délku cca 2,5 m ). Dostala podpěru, takovou klec na ptáky, která má výšku bajvoko 1,4 m. Po zimě zelená do konečků, chtivost obrkeře zvítězila nad rozumem. Na jaře jsem ji střihla v podstatě jen na úroveň podpěry = aby nepřečuhovala.
Při začátku kvetení zadulo od Prahy, větve se přehodily na tuto závětrnou stranu. Masu květů větve neunesly. Výsledkem bylo, že květy na původních větvích této strany jsou schované pod poklopem přivátých.
I tak jsem si pomlaskávala, to ano, ale nevděčnice ve mně litovala - mohlo být lépe, třetina květů přišla vniveč a to, že se spodní větve téměř dotýkaly země nebylo vítáno.
I při tomto způsobu léta byla schopná kvést kontinuálně, samo kvetení po záplavě I. floru je umírněnější. Spíš pro potěšení zblízka - kvítky jsou nežné - než aby se člověk kochal zdáli.

Ježíš, to je to zas dlouhé.. :laugh:.
Poslední úprava: 31. srp 2015 14:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: sany, Iveta, Jikra, Genovesa, Luša

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2015 12:01 #300038

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Eva L. napsal:
alenak napsal:
Ještě k červené růži - sadovka Roter Korzar je úžasná, nedám na ni dopustit, květy se vůbec nepálí, měsíc drží, a když bude mít trochu hnojiva a vody, tak i květ je velký,opravdu hodně květů, rozzáří celou zahradu, akorát nevoní a stříhám hned po odkvětu, protože se pak dělají šípky a podruhé nekvete, jo a nové výhony jsou do červena.

Aleno, konečně čtu chválu na Roter Korsar. Je to přesně tak, jak říkáš, nemám k tomu co dodat. Je to skvost. Moje je ostříhaná teprve před 10 dny, do té doby nepřetržitě kvetla. Začínají rašit nové výhony a na podzim znovu bohatě pokvete.

Škoda, že na fotkách není reálný odstín červené. Je sytá, sametová.

RoterKorsar.jpg

RoterKorsar2.jpg

První fotka je ze soutěžního rozária v Hradci.

Tak vy mi nedáte pokoj a nedáte, jo? Tak dobře, no. Ještě jsem neobjednala a Pelcovi ji ještě mají. Mám tu na ni místo, do pozadí zasadím vínovou tavolu. Třeba jim to bude slušet.
Poslední úprava: 31. srp 2015 12:02 od Genovesa.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Jikra, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2015 16:18 #300048

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Ďakujem Kveti za rýchlu odpoved a zároveň veľké oooo pre tvoju Ghislaine! Miesto je blízko odpočinkovej zóny(hahaha), takže vỳhľad na ńu by bol akurát.

Porovnávání a vybírání růží 31. srp 2015 20:54 #300062

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lušo, není zač. Však také GdF patří k mým letitým láskám.
Následující uživatel poděkoval: Luša

Porovnávání a vybírání růží 04. zář 2015 12:04 #300308

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Kordes - Lichtkönigin Lucia nebo Postillion? Růže bude dělat pozadí smíšenému záhonu a zárověn dělat křoví proti pohledu sousedů. Která je k tomu účelu lepší?
Děkuji.
Poslední úprava: 04. zář 2015 15:36 od Genovesa.
Moderátoři: Eva L., Květa