Luša napsal:
Ahojte, potrebovala by som poradiť , ći by Ghislaine de F. bola vhodná do polotieňa , fakticky je tam slnko len doobeda ,je na východnej strane, dosť chránene miesto ,ďakujem
Jé, Lušo, tebou popisované místo bych chtěla mít - pro modrou nebo tmavě červenou popínavku, které se na poledním slunci pálí ( Declic, třeba ).
Nemám.
Bohužel, moje Ghislaine dF se sice dostává do stínu sousedního domu na jaře a na podzim ( slunce nízko ), ale po dopolední hodiny. I v počátku a konci sezony má ale slunce více ( stín max. do půl 12 cca ).
Takže se stopro jistotou ti info nejsem schopná napsat.
Ale - šla jsem se podívat na stav keře a - přikládám fotku pro ilustraci.
Focená strana je situována na SV. Tzn., že spodní větve této strany GdF v současné době mají slunce minimálně. Přesto na nich poupata jsou. Vícero jich je ( to se dalo předpokládat ) na osluněném vrcholku keře.
Dá se usuzovat, že při částečném stínu bude mít dlouhé přírůstky ( je poměrně bujná i na slunci ), nejspíš i menší násadu květů. Zda dostatečnou, netuším, to ukáže až na místě.
schválně dávám f. se sekačkou jako měřítkem.
Byla jsem z ní letos trochu smutná, musím říct. Ona mi v normálních zimách namrzá, pěstuju ji tedy jako sadovku ( s tím, že na konci sezony mají šlahouny délku cca 2,5 m ). Dostala podpěru, takovou klec na ptáky, která má výšku bajvoko 1,4 m. Po zimě zelená do konečků, chtivost obrkeře zvítězila nad rozumem. Na jaře jsem ji střihla v podstatě jen na úroveň podpěry = aby nepřečuhovala.
Při začátku kvetení zadulo od Prahy, větve se přehodily na tuto závětrnou stranu. Masu květů větve neunesly. Výsledkem bylo, že květy na původních větvích této strany jsou schované pod poklopem přivátých.
I tak jsem si pomlaskávala, to ano, ale nevděčnice ve mně litovala - mohlo být lépe, třetina květů přišla vniveč a to, že se spodní větve téměř dotýkaly země nebylo vítáno.
I při tomto způsobu léta byla schopná kvést kontinuálně, samo kvetení po záplavě I. floru je umírněnější. Spíš pro potěšení zblízka - kvítky jsou nežné - než aby se člověk kochal zdáli.
Ježíš, to je to zas dlouhé..

.