Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. čen 2012 15:13 #280625

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Boerner vyšlechtil růže dle mého gusta,jen jsem zvědavá jak u mně přezimují.

Coral Dawn
CoralDawn.jpg

Parade
Parade.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, mišpule, Kirsten

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. čen 2012 17:01 #280632

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evko, tvou "Boerner" přehlídku doplním o neméně krásnou Pink Cloud (mám pocit, že je to nejčastěji pěstovaná popínavka
u starších pražských vilek, zejména na Ořechovce, Kajetánce, Petynce ap. a je k vidění taky na bílých vysokých trelážích na Petříně).
Je nyní k mání třeba v Obi, v rámci Měsíce růží. Je s Parade dosti podobná, ups...

Jednoletí očkovanci v Troji vytvářejí v červnu úchvatnou šou.
Barva je ve skutečnosti studenější, temnější, ne tolik svítivá a už vůbec ne dooranžova (barevný klam světla a mnoha aparátů).
P2000197.JPG

P2000257.JPG

Evko, Alohu (Boerner, 2 ks z Lottum) jsem nakonec nesázel. Měl jsem ji přes zimu v zásobním, s mnoha ostatními růžemi,
ale žádná jiná (snad jen trochu Mary Magdalene - Austin) nedostala na frak tak, jako Aloha (obě). Přitom jsem byl u tohoto
zásob. záhonu dost pečlivson - udusání, zavlažení, nakopčení a obrovitá halda chvojí (až jsem chvílemi neměl dobrý pocit
a plánoval jsem, že trochu toho chvojí odeberu, aby růže mohly dýchat). Pod chvojím růže nebyly vidět, nic nevykukovalo,
teoreticky nebyly vystavené mrazivým větrům a slunci. Některé (hlavně Austin, obecně) přežily perfektně, ale Aloha ne.
Tak jsem si řekl, že asi upřednostním staré růže. Nicméně její domnělá vůně může znamenat, že ji ještě někdy zkusím...
Poslední úprava: 21. čen 2012 22:14 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., jana H, Evka, Kirsten

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. čen 2012 18:35 #280639

• Evka
  • Platinum Boarder
Honzo,děkuji za reference k Alohám,aspoň vím,že nemá cenu zkoušet a mám pocit,že se taky trochu zbarvují k oranžové na některých obrázcích.
S tou hodně nakvetlou Pink Cloud jsi mi udělal radost,to je také barva pro mě,já mám prostě raději různé odstíny růžové,které nemají nádech do oranžova,a spíše všeobecně preferujii studené barvy.Ale zrovna u Coral Dawn mi to nepřekaží,jsem z ní nadšená.Musím zajít do OBI jestli i u nás Pink Cloud mají,jen zůstává otázka kam s ní?:laugh:

edit:tak už si starosti dělat nemusím,v OBI ji neměli,měli jen Parade a ta měla nějaký jiný odstín než ta moje.Stejně bych si nevzala ani Pink Cloud,protože se mi nelíbila kvalita sazenic.
Poslední úprava: 24. čen 2012 10:41 od Evka.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 21. čen 2012 19:52 #280644

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Evko, místo se určitě najde.
Následující uživatel poděkoval: Evka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 25. čen 2012 11:10 #280797

• hana.johana
  • Platinum Boarder
Long John Silver (M. H. Horvath, USA 1934), krásný květ, popínavka nebo velká sadová, kvetoucí jen 1x.

P6250340.JPG

Blossom Time (C. C. O´Neal, USA 1951), na podzim 2011 přesazená, takže zatím jen asi 70cm vysoká sadová/popínavá růže.

blossomtime8.JPG

Mrs. Oakly Fisher ( B. R. Cant, Velká Británie), má krásná štíhlá poupata, květy jsou poměrně veliké a jednoduché. U staršího keře to musí být dost efektní.
Hanka
P6250345.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 26. čen 2012 20:06 #280874

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Hanko, moc se mi líbí sněhobílý John L.Silver :up

Lavender Pinocchio, Boerner USA, 1948. Jedna z mých divnobarev.

P1110603.JPG

Prý moc neroste, nekvete. Jsem si říkala, jestli ji donutím.. zatím to s ní nevypadá úplně zle.. to jsem si ještě kus keříku na jaře neopatrností uhamtla

P1110602.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 27. čen 2012 04:15 #280876

• Evka
  • Platinum Boarder
Hanko,jak vysokou jsi měla prosím Blossom Time před přesazením a bledne na slunku,poškozuje květy déšť?Na obrázku vypadá celkem výrazná,ale bohužel jsem viděla plno obrázku,kde vypadaly růže,že mají sytý odstín a ve skutečnosti byly mnohem bledší.

Martine,a co ta tvoje Blossom Time,jak je prosím vysoká a co barva?
Poslední úprava: 27. čen 2012 11:44 od Evka.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. čen 2012 08:28 #280950

• hana.johana
  • Platinum Boarder
Evko, mám dvě Blossom Time, jedna je z jara 2010, druhá z podzimu 2010, jsou vedle sebe. Jsou zasasené ve stínu stromu. Slunce mají dopoledne asi 3 hodiny, zatím jim to nijak nevadí. Před přesazením byly v jiné části zahrady, měly více slunce (asi 5 hodin a byly také přistíněné stromem) a šlahouny měly délku dobrých 1.8m. Nevyvazovala jsem je, chtěla jsem jim nechat ´volný růst´, (sadovka). Barva květů je (podle mě) stálá a u mě stejná jako na mé fotce, jen na rubové straně je její odstín do "stříbrna". A nemůžu si vybavit, jak na ně působil dlouhodobý déšť. Ale budu pozorovat a zase poreferuji. Hanka
Poslední úprava: 29. čen 2012 08:33 od hana.johana.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. čen 2012 09:33 #280954

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Evka napsal:
Hanko,jak vysokou jsi měla prosím Blossom Time před přesazením a bledne na slunku,poškozuje květy déšť?Na obrázku vypadá celkem výrazná,ale bohužel jsem viděla plno obrázku,kde vypadaly růže,že mají sytý odstín a ve skutečnosti byly mnohem bledší.

Martine,a co ta tvoje Blossom Time,jak je prosím vysoká a co barva?

Evko, moje Blossomtime zatím bezproblémová. Koupena kontejnerová, sázena někdy v srpnu 2011. Jižní strana plotu. Já ji oproti Hance vyvazuji horizontálně. Letošní šlahouny mají tak k 1,2m. Květy vydrží relativně dloho a postupem času blednou.Po dešti nemumifikují, ale klopí.
Na těchto fotkách, je myslím si, barva zachycena reálně:

P5300773.JPG

P5300774.JPG
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 29. čen 2012 09:37 #280955

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Jestli mne paměť neklame, někde jste tu trochu pomlouvali Burgundy Ice. No já jí ale stejně neodolala a koupila.Květy drží neuvěřitelně dlouho.slunce ani déšť jí zatím nevadí. Jsem spokojená.
burgundykomb.jpg

Společníky jí v levo dělá Princess of Walles(Harknes) a Centenaire de Lourdes (Delbard) Jestli ta si našlápne k těm možným dvoum metrům, půjde jinam.
Poslední úprava: 29. čen 2012 09:40 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Kachnishte, evai
Moderátoři: Eva L., Květa