Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 19:13 #321320

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
mám pouze 2 růže od Carrutha - Hanabi - Crazy for You a Julia Child, obě mám ráda a chválím. J.Child ještě teď měla poupátka, barva byla s podzimem tmavě oranžová.
DSCN6930.jpg
Hanabi, ale bohužel fotka 2016, letošní jsem nenašla - nechápu :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš, Marta, rok.zaruka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 19:58 #321323

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
růží Weeks ( Bedard + Carruth ) mám více, s některými jsem nadmíru spokojená, jiné průměr, část z nich už nemám.

- Pink Home Run ( nebo Home Run ), jsem kdysi dala EvěL, u mne byl nepoužitelný díky výšce. ( 30 cm ).
- pak jsou ty, kt. Bedard dělal ještě pro Kanadu - Pink Diamond a Party Hardy. Nejsou "dělány" pro naše letní vedra. P.Diamond jsem dala pryč zcela, květy byly hadříček. Party Hardy mám doposud, nejsem z ní nijak u vytržení. Krásná barva ( kvůli ní si ji nechávám ), ale také nesnáší úpal, lepší je v II. fl., kdy jsou teploty ( někdy ) již nižší. Nepozoruji u ní navíc nijak závratnou chladuvzdornost, stejně jako vše šla letos k zemi. Nevím, možná nestíhají vyzrát výhony. Navíc ani nijak závratně neroste - na f. je 5letá růže. Jako všechny ( tři :unsure: ) výhony.

DSCN6786.jpg

DSCN6788.jpg

celkem držák v deštivu, úpal ne, zdravá, cca 150.

na podzim jsem uvažovala, že si pořídím Koko-Loko a Twilight Zone , nakonec jsem od nákupu upustila. Ani jednu bych nemohla vhodně uplacírovat. T.Zone se prý i navíc pálí, nakonec jsem místo ní šla do Vissersovy Eufemie.
--
- moc chválím Cinco de Mayo, krásná barva, čilá růžička. Tu mám asi nejraději. Krutozimu ale nezažila.
- Blue Eden - ten u mne tolik neprosperuje jako CdM, spokojená jsem. Byl na místě, kt. mu nevyhovovalo, na novém se zlepšuje.
- Hot Chocolate mi vymrzla v krutozimě.
- Ketchup & Mustard - nesouzněly jsme spolu
- Oh Wow ! - loni měla záchvat ČS, letos k zemi, velmi pomalu se oklepávala. Kvetla až velmi pozdě. 2 černé puntíky, pokud se nezmátoří, rozloučíme se spolu.
- Ebb Tide mám 6 let, dokonce dva ( jsem s EvouL čenžovaly :laugh: ). On je to takový drobek. Nízká, nijak košatá. Jak bývá u těchto tmavulí typické - moc prudké slunko nemusí. Ten mám ráda.

DSCN5090.jpg

na f. vlevo
- nově mám ( konečně B) ) Noční sovu - Night Owl.

DSCN5726.jpg

květ podobně jako u většiny jednoduchých nemá dlouhou trvanlivost. Sameťáček, ještě není zakořenělý, uvidím následně, co na slunce.
--
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš, Jikra, alenak, Marta, babkaela, rok.zaruka, Dita

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 11. pro 2017 21:55 #321325

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Květo, díky, že jsi se ozvala, tak nějak mi někde vzadu v hlavě našeptávalo, že ty jich máš asi nejvíc a nejvíc zkušeností s nimi. Ketchup ... Bédardův teď nabízel Starkl jako novinku a vím, že jsi psala, že se nelíbil. A opět jsem byla mimo mísu ... Carruthky jsou zřejmě odolnější než Bédardovi ?
Pro Roka (či Roku ?) ... nějaké Weeks ... nabízí také Poláci rosaplant.pl/cs/2028--american-ruze
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 12. pro 2017 09:10 #321326

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Babkaeli, díky:-)...tak už sem je očmuchávala na podzim:-)...jak bude čas mezi svátky musím prolézt vaše odkazy,teď je to s časem marné:-)

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 12. pro 2017 16:55 #321328

• Květa
  • Moderator
babkaela napsal:
Ketchup ... Bédardův teď nabízel Starkl jako novinku a vím, že jsi psala, že se nelíbil. A opět jsem byla mimo mísu ... Carruthky jsou zřejmě odolnější než Bédardovi ?

Babčo,
ad Ketchup.. - pro mne byl příliš velký rozdíl mezi rubovou ( žlutou, hořčičnou ) a červenou lícovou stranou. Navíc obě barvy byly celkem ostré, červená více. Praporová. Kupovala jsem jej na zkoušku, počítala jsem s ním jako s letničkou.. a nezklamal, byla to letnička. :laugh: Věřím ale, že své milovníky si najde.

ad Bedardovy růže - z té jeho produkce kromě Pink Home Run ( nizoučká ) mám zkušenosti pouze s těmi dvěma růžemi, které vyšlechtil pro Canadian Explorer rose collection - tzn. do chladu. Obě v podstatě negativní - v horku.
S těmi, kt. vyšlechtil pro Weeks ( tzn. Kalifornie, místo produktu ), zkušenosti nemám žádné.

Čili zdráhám se vyslovit jakékoliv posouzení.
Obecněji - měla jsem nákupový záchvat Weeks nejvíce na podzim 2012. Hot Choco jsem měla už od roku 2010, Cinco + N.Owl jsem dokupovala později.
Pokud porovnávám to, jak rostou zde ( sucho, suchý vzduch, vyšší teploty v létě, naopak zimní nižší, /-25 st./ s minimem sněhu jakožto izolantu ) s Libercem, pak musím konstatovat, že u mne se jim daří hůře. Lib. jim vyhovuje více vč. Eviných čistě růžových záhonů.
Poslední úprava: 12. pro 2017 16:56 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 12. pro 2017 17:31 #321330

• Květa
  • Moderator
výčet amerických růží, kt. pěstuju - mimo Weeks :

Lavender Pinocchio
Pookah
Gourmet Popcorn
Distant Drums
Little White Pet
Belle Epoque Sunflor
Annie Laurie McDowell
Lyda rose
Bon Chance
Dawn Crest
Too Cute

které už nepěstuju :
Carefree Beauty
GENEVIEVE ORSI
Parade
Pope John Paul II

zámořské, pěstované :
Sheherazade
Burgundy Ice

zámořské, už nemám
Sexy Rexy

mé TOP 3, těsně pod nimi by pak bylo Cinco de Mayo

DSCN5142.jpg

Too Cute ( růžová ) a Gourmet Popcorn ( bílá ) drobnokvětka

DSCN5145.jpg

Gourmet Popcorn detail

DSCN5020_2017-12-12.jpg

Too Cute detail

DSCN4875.jpg

Dawn Crest - tohle je fotka ze začátku června, někde je více vypovídající o mohutnosti, ale se mi už nechce hledat.
Trnitá. Bonus kořeněná vůně.

DSCN4836.jpg

Dawn Crest ( ta poupátka )

DSCN5113.jpg

Cinco de mayo
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Tulasinka, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, rok.zaruka, Dita

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 12. pro 2017 21:33 #321334

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
Květuš proč ne Genevieve orsi ?

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 12. pro 2017 21:42 #321335

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Květo, díky, díky za obsáhlé info a zhodnocení.

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 13. pro 2017 14:12 #321339

• Květa
  • Moderator
rok.zaruka napsal:
Květuš proč ne Genevieve orsi ?

z větší části proto, že to byla velká zmrzlina.
Omrzla i při -14.st.

druhým důvodem byla vybíravost. Snažím se redukovat počet růží ( podprůměr pryč ) a ona podprůměr byla.
Květů sporadicky, vydržely 3 dny, hezké pouze při rozvíjení. Pak křapáč.

+ žlutá ( nemusím ) + nehezká barva starého květu.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

USA, Nový Zéland aj. - růže dle původu 13. pro 2017 18:23 #321346

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
Květuš děkuji za zhodnocení, já ji lustrovala na podzim a docela sem o ní uvažovala, vím že na některých fotkách byla nádherná, na některých spíš nic než moc....a fotek zas až tolik k mání není....nakonec sem vzala od Guillota Xaviera de Fraissinette, snad to tedy byla lepší volba(líbil se mi i víc barvou)
Moderátoři: Eva L., Květa