Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. čec 2012 20:58 #281088

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Martine Guillot, slehackova, skoda, ze se minula v kveteni s clem.Hagley Hyb., jak jsem si tak malovala
2.7.2012029.jpg

2.7.2012011.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, helena, jana H, mišpule, Lukáš

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 21. čec 2012 21:13 #281788

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
pusinka moje.. Odile Masquelier - fakt jsem se o ni klepala, vypadala po zimě hodně špatně.
Pravda, začínáme spolu znovu, od začátku, pouhé tři květní výhony ( zatím ). V metru.

... snaží se.. :kiss:

P1110973.JPG
Poslední úprava: 21. čec 2012 21:14 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, helena, Lenas, evai, mišpule

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 22. čec 2012 22:20 #281819

• evai
  • Platinum Boarder
Tak tuto mame Joelle Marouani, ukazkove spatne zasazeny v nedostatecnem osluneni, vypracoval se k druhemu kveteni, tedy na vystavu bych s ni nemohla, dojde na presun, zaslouzi si to
22.7.2012039.jpg

22.7.2012038.jpg

silna vune citrusu
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 15. srp 2012 19:42 #282499

• Květa
  • Moderator
tak jsem se jí zastávala, nedala na ni dopustit..
letos má u mne černý puntík, rok se jí nepovedl.
Řeč vedu o Agnes Schilliger.

První kvetení bylo trochu švihlé deštěm ( ne takové mumijky jako u Evy ). Pak vykvetla na dalších větvičkách, docela dobré..

P1120045.JPG

P1120046.JPG

P1120047.JPG

fotky jsou z konce července, všechna stadia květu. I přes deštivo se na květy dalo koukat.

Jenže... už v té době byla dost postižená ČS ( letos jsem stříkala málo )
Některé růže se z toho oklepou, nové výhonky jsou OK. U Agnes se mi to tak nejeví - snad pro letošek. Mám zkušenost, že když tu na nějakou růži nadávám v příštím roce se snaží ( :lol: ).
Dnešní stav.

P1120311.JPG

Bezlístka. :(
Poslední úprava: 15. srp 2012 19:45 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, evai, mišpule, Evka, Lukáš

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 15. srp 2012 20:00 #282501

• Květa
  • Moderator
a teď chválím, chválím..

Domaine de Charance

mám ji novou, ještě u mne nezimovala. Kupovala jsem ji loni na podzim ( přišla kontejnerovaná, nechávala jsem ji přes zimu doma, sázela až na jaře ).
Hodně jsem jí při sázení přilepšila ( víc rohozky než obvykle, kompostovka ).
V prvním kvetení klopila ( slabé stonky, těžká poupata... přičítám mj. i rohozce ).

Teď kvete podruhé.. a jsem z ní unešená. Už v anotaci měla, že je úžasně něžná, na fotkách její krása nevynikne. Ale kdo ji uvidí zasazenou, zastaví se a áchá.
Potvrzuju, fotky jí hodně z krásy ubírají.
Má dlouhá, naoranžovělá poupata, čerstvě rozvitý květ pak broskvovou něžně promíchanou se šlehačkou. Postupně se v květu objevuje štipeček malin.
Fotka to neukazuje :( . Květ se neotvírá zcela, zůstává v této podobě. Až najednou se rozevře a opadne. Naprosto zdravá, voní, krásně čistí.
Teď už jen aby byla dostatečně zimovzdorná.
EvoL, přeháněla jsem, na keříku v současnosti kvete 22 květů.

P1120225.JPG

P1120227.JPG

P1120292.JPG
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, fanynka, Vlaďka, helena, evai, Martin, jana H, mišpule, Evka a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 10. zář 2012 20:59 #283403

• evai
  • Platinum Boarder
Kveto, jakpak roste Docteur Massad?Zbraboral se?Kvete znovu?

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 13. zář 2012 21:05 #283454

• Květa
  • Moderator
Evoi, Dr.Massad je poměrně snaživý. Kvetl, 2x, ale pořád je to dost chudinka x loňsku.
Následující uživatel poděkoval: evai

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 01. říj 2012 22:54 #284039

• Květa
  • Moderator
Vlaďko ( možná jsem se již ptala, tak pardon, kdyby ano )
jak širokou a vysokou máš nyní F.Delattre ?
- důvod dotazu : mám dvě rostliny, obě byly cca 2 roky v květníku. Takže dost chudinky. Jednu jsem zasadila na sluníčko, oklepává se. Druhou mám někde zahrabanou v porostu + stínu.
Chci je dát k sobě, tudíž - jak daleko.... ?
namrzá ti ?

Dotazována jsem byla na Belle de Sardaigne ( Fleur de Sardaigne ).
Musím předeslat následující - s Massadovými růžemi je to dost sázka do loterie, musím přiznat. Nejsou u nás dostatečně rozšířené, není kde brát zkušenosti.
Jednou se nákup povede, růže plní naděje (uspokojivě roste, kvete a hlavně - u mne největší zádrhel - nezmrzne ), jiné kultivary už takovou výhrou nejsou. Nebo nejsou prozatím, třeba potřebují čas a klid. A ne takové mizerné zimy jako byla ta letošní.
A futrovat hnojivem, jeví se mi jako náročné žroutky.

Belle dS - mohu s klidným svědomím napsat : kup se povedl.
od počátku mi bylo jasné, že jako popínavka
www.filroses.com/forums/viewtopic.php?id=919
se nekoná, ale hodně se mi líbil tvar keře na HMF
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.58882
říkala jsem si, kdyby chtěla býti mohutnou ohnutou sadovkou...

mám ji druhým rokem, přezimovala nad očekávání ( neumrzlo i nějaké očko nad zemí ), kopčená. Za dvě sezony, co ji mám, mohu napsat následující - není obsypána hustě květy, ale stále ( i na tak mladém keříku ) nějaký ten kvítek ( = soukvětí ) rozkvetlý je. Má dvě větší vlny květů. Spolehlivě květní plátky opadají samy. Ještě v době rozkvetlého soukvětí - těsně pod ním - vyhání další násadu větviček s kvítky. Někdy má soukvětí menší počet květů ( cca 5 - 7 ), palicovité, jindy cca 15 - 20, opět palicovité. Kromě tohoto typu květenství dělá i dlouhé hrozny ( na silných větvích ), nakvétají od středu keře směrem ke konci. Jednotlivých kvítků pak jsem napočítala v hroznu i 40 ks. Průměr květu cca 3 cm. V první polovině roku jsou světle růžové, teď holka má velmi intenzivní barvu.
Ustřihnu vždy pouze odkvetlé květenství. Není vázaná, trojnožka je jen jako jarní ochrana před Bendou. Zajímalo mne, co udělá, jak bude růst. Pak už bylo na přivazování pozdě, tím, jak má oklopené listí směrem dolů, nevypadala přirozeně, nelíbilo se mi to. Nechala jsem jí svobodu.
Nejdelší větve mají délku cca 150 cm ( změřím, zítra doplním ), jsou téměř beztrnné.
Květy navíc mají ohromnou trvanlivost, nevadí jim déšť. Stárnou do světle růžové ( v první pol. roku téměř bílé ). Nevoní. Zdravá.
Hodně špatně se fotí, to množství květů zaniká.

P1120972.JPG

28,9 celek

P1120875.JPG

26,9 část hoznu

P1120862.JPG

24,9 část " palice "

P1120831.JPG

20,9 barva + na větvičce nad Bendou je vidět, jak bude tvořit nová květenství.
Poslední úprava: 01. říj 2012 22:59 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, Kachnishte, evai, Martin, mišpule, Evka, Kika

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. říj 2012 07:28 #284043

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, bezvadná reportáž. Belle je nádherná. Podle tvého popisu i fotek odhaduji současnou šířku keře tak na 200-250 cm a výšku na 120 cm. Je to tak? Díky.

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 02. říj 2012 08:46 #284047

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květo velký dík za vyčerpávající odpověď,kdybych o BdS zakopla, beru ji. I když zase opět nevím kam s ní ...
Ptala ses na F.Delattre. U mne žirafka, sluníčka má docela dost, od rána do tří, až čtyř. Před rokem jsem se zhluboka nadechla a s velikými omluvami ji přesadila, protože na jejím místě mělo být něco kompaktnějšího. Dala to bez mrknutí, omrzla celkem nepatrně, byla zastřižená kvůli přesazování a přikrytá chvojím. Minulé dva roky také v pohodě. Miláček.
Uděla la jsem kompaktní křoví v trojsponu FdL, Minerva, Dr hermann Schultze-dellitz, tfuj název. Moc se mi to líbí, mají skoro stejné listy i habitus, nepozná se která větev je která na první pohled. Doufám, že se mi podaří je potkat v květu. Letos jsem jedinou příležitost propásla svou nepřítomností :unsure: Výšku změřím. Asi bude přes metr, loni ještě víc.
Následující uživatel poděkoval: helena
Moderátoři: Eva L., Květa