Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 04. kvě 2016 20:32 #306574

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, to je zajímavá teorie ( s tou vodou a přírůstky).
Každopádně mohu potvrdit, že sucho moc nemilují , ale těžko říct, jestli je to jen tím suchem, nebo kombinace sucho ( a vedro) x těžká půda x (možná i) podnož..

Na pořádnou studii by těch růží muselo být povícero stejných na stejné podnoži..

O růžích 04. kvě 2016 21:05 #306584

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Asi na tom hnojení něco bude :) Letos jsem brzy zjara zapravila granulovaný hnůj a nedávno vypatlala všechna tekutá hnojiva,co jsem našla.Ještě jsem objevila kyblík něčeho jako Kristalon,tak dám ještě jedno kolo.Nejvíc ze země raší Cybelle a stařík Pilgrim.Ten teď Cybelle zdatně dohání.
Včera jsem nemilosrdně obrala listy ze zapomenutých česneků a vysvobodila Vichy a St.Swithuna,ale zase je aspoň nešlehl mrazík,pod tou dekou :P
Dala jsem si závazek,že letos hnojení a zálivku nebudu lajdat.

O růžích 04. kvě 2016 21:27 #306589

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
No tak hnojení, to je slovo které skoro neznám :blush: . Musím jít hodně do sebe, jak to tak čtu. A zalívat se přiznám, že se tu trochu bojím, abych růže nepřelila. Je tu docela těžká půda a mám zamulčováno. Bývá dlouho mokrá.
Poslední úprava: 04. kvě 2016 21:27 od Genovesa.

O růžích 04. kvě 2016 21:38 #306591

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Geno,taky tak nějak...Zjara Cererit či NPK-co zrovna najdu,někdy trochu hnoje,vloni jem stříkla Hycolem.Loni v těch hicech se ani přihnojit moc nedalo,nerozpustilo se.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

O růžích 04. kvě 2016 22:09 #306596

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, prosím, mohla bys mi příležitostně vyfotit rašící listy od Souseda Gusty?
Mám tu 3 růže v kontejneru bez cedulek/ s nečitelnými cedulkami jedna z nich má dost odlišné listy, mohla by to být ona. Mám u ní dokonce svoji cedulku, ale nejsem si jistá, že je tam položená správně :S ..

O růžích 05. kvě 2016 12:26 #306615

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN7271.jpg

DSCN7272.jpg

Gusta - nevím , jestli podle listů něco vykoumáš .vedle je lilie zlatohlavá z lesa . sypla jsem tam Cererit a asi jsem to přehnala .
Poslední úprava: 05. kvě 2016 12:28 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

O růžích 05. kvě 2016 14:57 #306621

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jana V. napsal:
Honzo, to je zajímavá teorie ( s tou vodou a přírůstky).

Jano, to není teorie, to je lety ověřená realita. Růže všeobecně jsou opravdu žrouti a náročné na vláhu. Austinky jsou zřejmě ještě náročnější. Zjistit proč to tak je, by bylo na odbornou studii. Nám zbývá jen vzít to na vědomí. A že jim vadí konkurence kořenů, ať keřů, nebo agresivnějších trvalek, mám vyzkoušeno na svých růžích a nikdo mě už nepřesvědčí o opaku.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak

O růžích 05. kvě 2016 15:01 #306622

• Kaja
  • Platinum Boarder
jo - přesně tak .. já to tvrdím taky celé roky . :up
proto má Lukáš tak bujné keře , že má spodní vodu .taky ta konkurence různých trvalek i letniček - pokud jsou blízko a nahusto , tak růže strádá .viděla jsem jaké kořeny má třeba starší levandule- nemohla jsem ji ani vykopat - a byl to důvod , proč jsem nechala jen jednu.i ta půjde asi pryč. u růže nasazená rostlina s kůlovým kořenem nebo rozložitá je rozdíl .kdo má místo , může mít obojí, ale kousek dál. nahusto u růží to dobré není .
taky vím jaký problém jsou růže nasazené poblíž švestky . - ne pod ní , ale i několik metrů od ní .v zemi jsou kořeny až daleko za obvodem koruny . pijí růžím vodu .
další příklad - opačný . měla jsem bujný klematis Ernest Markham . dokud byla vedle něj růže Snow Goose malá - prospíval a ona nerostla . loni už byl klemík celkem malý a růže rostla .. letos je růže narostlá a klematis je velmi bídný .má jen metr a asi tři slabé výhonky. prostě si konkurují a vyhraje silnější .
Poslední úprava: 05. kvě 2016 15:29 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

O růžích 05. kvě 2016 16:41 #306623

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
" .kdo má místo , může mít obojí, ale kousek dál. nahusto u růží to dobré není ."
Kaja, prosím, mohla by si konkretizovať tú vzdialenosť? Tiež som do ruží zasadila levanduľu, ale nebudem mať ťažké srdce, keď ju budem musieť odstrániť. Ďakujem.

O růžích 05. kvě 2016 17:52 #306625

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak to ti Marti přesně nepovím . mladá levandule má určitě menší kořeny než letitá. ale půl metru by mělo myslím stačit .
Následující uživatel poděkoval: Marta
Moderátoři: Eva L., Květa