LucieT mám zahrádku ve tvaru nudle 30 x 4,5m , oddělenou dvěma ploty a domem,navíc
3 téměř 20m smrky, a z celé plochy 6x4metry jsou záhony i na bývalém septiku
( i tady prospívají růže na návozu 50 cm zeminy )- vše jde přizpůsobit podmínkám.
Přísný obdélník jsem rozbila zvlněním terénu a obloukovými víceúčelovými záhony a jen
proto se růže vešly.Dříve by mně nenapadlo předsadit vyšší růže nižšími a spoustou trvalek,
aby bylo čím se kochat celý rok.
Zdejší inspirace přírodními zahradami (Kája, Květa, Honza, Jana ,Eva atd.atd.) mně přiměla
přesazovat, dosazovat, a měnit barevně koncepce záhonů. Růže kvetou hodně- zvlášť 1.vlně,jen
je dodat více živin. A některé slušně i bez doporučeného počtu hodin přímého slunce - skoro
ve stínu (historické Chloris, Ballerina). A třeba anglická Heritage se vytáhla za sluncem, když
smrk nabral výšku - a je na jeho severní straně-trochu slunce z východu a západu.
A moje poslední inspirace z Krásných růží mrazuvzdornými hortenziemi mně přivedla osekat spodní
větve smrků a k plotu vysadit stromkové a latnaté.Na jaře budou mezi nimi cibuloviny a pak další
stínomilné trvalky.Bezúdržbové zahrady neexistují a ta stálá změna je sama inspirující.A proč by
růže neměly přepadat přes ploty a těšit i sousedy a kolemjdoucí. Určitě se také tobě vejdou.
Tady se stále učím a obdivuji.
Dokládám Ballerinu pod meruňko - příroda si vždy poradí.