Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VII

David Austin - Anglické růže VII 19. říj 2016 18:19 #313614

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vendy, důkladně jsem ti popisovala ježkovitost H.Carr - jak je mým zvykem, že... ;)
vyhodilo mi to příspěvek.
Tak stručně - míněno ve vztahu k velké trnitosti.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vendy

David Austin - Anglické růže VII 20. říj 2016 11:08 #313616

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Alcearosa děkuji. :) Já jsem v pasti, protože mmám málo místa, mám jen takovou dlouhou 15m a cca2m širokou "nudli" kolem cesty a větší část je spíš v polostínu až stínu. Na růže je tu vhodný jen malý kousek, takže jsme objednala jen 5 růží, což mě naprosto neuspokojuje, chtěla bych ještě alespoň 10-15 dalších. No, není kam. A to jsem ještě musela přesadit komuli, jinak to nešlo. Mám tu hlavně japonské javory, azalky, rododendrony a spoustu trvalek. Ale růže si odpírat také nechci, miluji je. Moc ráda sem chodím, obdivuji všechny fotky, je to velká inspirace. Díky tomuto fóru jsem také propadla růžománii.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 20. říj 2016 12:50 #313617

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
LucieT mám zahrádku ve tvaru nudle 30 x 4,5m , oddělenou dvěma ploty a domem,navíc
3 téměř 20m smrky, a z celé plochy 6x4metry jsou záhony i na bývalém septiku
( i tady prospívají růže na návozu 50 cm zeminy )- vše jde přizpůsobit podmínkám.
Přísný obdélník jsem rozbila zvlněním terénu a obloukovými víceúčelovými záhony a jen
proto se růže vešly.Dříve by mně nenapadlo předsadit vyšší růže nižšími a spoustou trvalek,
aby bylo čím se kochat celý rok.
Zdejší inspirace přírodními zahradami (Kája, Květa, Honza, Jana ,Eva atd.atd.) mně přiměla
přesazovat, dosazovat, a měnit barevně koncepce záhonů. Růže kvetou hodně- zvlášť 1.vlně,jen
je dodat více živin. A některé slušně i bez doporučeného počtu hodin přímého slunce - skoro
ve stínu (historické Chloris, Ballerina). A třeba anglická Heritage se vytáhla za sluncem, když
smrk nabral výšku - a je na jeho severní straně-trochu slunce z východu a západu.
A moje poslední inspirace z Krásných růží mrazuvzdornými hortenziemi mně přivedla osekat spodní
větve smrků a k plotu vysadit stromkové a latnaté.Na jaře budou mezi nimi cibuloviny a pak další
stínomilné trvalky.Bezúdržbové zahrady neexistují a ta stálá změna je sama inspirující.A proč by
růže neměly přepadat přes ploty a těšit i sousedy a kolemjdoucí. Určitě se také tobě vejdou.
Tady se stále učím a obdivuji.
Dokládám Ballerinu pod meruňko - příroda si vždy poradí.

P1000434.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Aglaé, varouch, quendery, Vendy, Marta, LucieT

David Austin - Anglické růže VII 21. říj 2016 08:43 #313618

• Aglaé
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 197
Alenko, mohla bys příležitostně dát fotku celého toho záhonu, jak popisuješ? Tvoje koncepce mě zaujala a ráda bych to viděla "naživo".
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 21. říj 2016 14:13 #313619

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Harlow Carr - jeho pichlavost není pro mne žádné nebezpečí. Jsem zvyklá na víc.

U Dresly na letošním DODu byla z Austinek jako jediná, spolu s Johnem Clarem a ještě další, si už nevzpomenu, krásně narostlá,opoupatovaná, kroupami nedotčená, nezbídačená.
Poučení - když už žádnou Austinku do nepohody, tak tyhle 3 jo!
Jen si nejsem jistá, jestli 2.lajna u mne bude pro ní dobrá. U Květy mohla mít metr jistě.

A co Rosemoore - Květo, ta u Tebe taky vynikala. Dej jí sem, ať to všichni vidí :) .

Prosím, kolik u ní mohu počítat s výškou? Jestli si to dobře pamatuju, tak lehce přes metr každoročně?

Díky.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 21. říj 2016 14:25 #313620

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Omlouvám se,dala jsem odpověď do špatného šuplíčku a navíc místo fotky Heritage
(ta by sem patřila) dala jako příklad Ballerinu. To je důsledek neustálého
odbíhání od počítače a rozbíhání myšlenek v poklusu. Mea culpa.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 22. říj 2016 21:40 #313633

• LucieT
  • Platinum Boarder
Hmm takže z původního rozhodnutí - koupím si tři čtyři růže pro radost - nezbylo nic, dnes jsem přesadila jednu velkou komuli, několik trvalek, čímž mi vzniklo nádherné místo pro další dvě tři růže, protože ještě nutně potřebuji Strawberry Hill a The Alnwick rose. Když si prohlížím ty úžasné krásné fotografie tady, tak se nelze nezamilovat. Doufám, že příští rok taky už něco přidám. :)

Jen se zeptám - máte s těmito růžemi dobré zkušenosti?
Poslední úprava: 22. říj 2016 21:42 od LucieT.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 23. říj 2016 06:39 #313634

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Lucie - tyhle dvě nemám .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: LucieT

David Austin - Anglické růže VII 23. říj 2016 11:11 #313637

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lucie, na S.Hill jsem se kdysi jen koukala. Na mne má velké květy, nepořídila jsem si jej.
Alnwick Castle mám. Ještě. Jakmile nebudu mít do čeho píchnout, chci jej vyfičet. Málo květe ( jako hodně málo, mívá v jedné vlně pár květů, neopakoval ani loni ani letos ). Květy jsou poměrně malé, jak to tak bývá díky plnosti ( množství okv. plátků ) jsou náchylné na déšť.
Vzpřímený růst, cca 120 cm. Máj jej od r. 2011, nikdy nebyl k áchání. Nespokojená jsem nebyla pouze já.
Pokud při nějakém prohrabávání najdu f., dám.

--
Ještě se vracím k H.Carr. Já věděla, že jsem pořizovala f. zváhlého keříku deštěm. Najitá.

DSCN1832.jpg

proto jsem doň rvala obruč.
Miško, taky jej mám ráda. V. spolehlivě 100 - 120 ( a víc )
( vedle je Munstead Wood - pro krásnou barvu a tvar květů mu odpouštím pálení. Při sázení jsem jej "utopila", vůbec mu to neprospívá. Mátoří se jen velmi pozvolna. Loni masivně ČS, letos zdráv.)

---

nedávno jsem se zmiňovala o nerůstu Wisley 08.
Již je venku.
Pro porovnání - vyrývala jsem teď tříleté růže. Hafo vlastních kořenů, růst podnože. U té vpravo jsem nebyla štont ji vyndat, podnož jsem přervala.

DSCN3458.jpg

DSCN3459.jpg

Wisley 08 byla pětiletá, sázená na podzim 2011. Žádné vlastní kořeny, podnož přírůstky minimální. Z původně dost silných větví rašily takovéhle špejličky...

DSCN3685.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Miška, Vendy, Marta, LucieT

David Austin - Anglické růže VII 23. říj 2016 11:58 #313640

• LucieT
  • Platinum Boarder
Květa napsal:
Lucie, na S.Hill jsem se kdysi jen koukala. Na mne má velké květy, nepořídila jsem si jej.
Alnwick Castle mám. Ještě. Jakmile nebudu mít do čeho píchnout, chci jej vyfičet. Málo květe ( jako hodně málo, mívá v jedné vlně pár květů, neopakoval ani loni ani letos ). Květy jsou poměrně malé, jak to tak bývá díky plnosti ( množství okv. plátků ) jsou náchylné na déšť.
Vzpřímený růst, cca 120 cm. Máj jej od r. 2011, nikdy nebyl k áchání. Nespokojená jsem nebyla pouze já.
Pokud při nějakém prohrabávání najdu f., dám.

Děkuji moc za odpověď, i když mne vůbec nepotěšila. :( Tak nezbývá, než pátrat dál po něčem lepším.
Poslední úprava: 23. říj 2016 11:58 od LucieT.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa