Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže II

Historické růže II 24. říj 2019 22:02 #326573

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
DSC00106.jpg

DSC00442_2019-10-24.jpg

DSC00440.jpg

DSC00111.jpg

DSC01017.jpg

Chloris - opravdu mohutná růže , sice kvete jen jednou ale velice dlouho , krásně voní a je velice zdravá
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, Ajka, alenak, babkaela

Historické růže II 12. led 2020 12:47 #326758

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Quendery, pod vlivem tvých fotek na Rosebooku a HMF jsem si objednala Jenny Duval a Hippolyte. Vím, že tím vstupuji do neznámých vod, z historkami nemám žádné zkušenosti. Bude to velký experiment.
Obě jsou svým způsobem zvláštní, hlavně mě zaujala jejich barva i tvar květů. Ani mi nevadí, že kvetou jen jednou.
Mám prosbu. Budu vděčná za tvůj posudek, včetně rozměru keřů - abych případné kolosy nemusela časem přesazovat. Děkuji.
Poslední úprava: 12. led 2020 13:30 od Eva L..

Historické růže II 12. led 2020 16:32 #326759

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Ahojky, už jsem zde......obě jmenované růže byly první z té mojí růžové premiéry po přestěhování se do domečku. Byly koupené v červenci 2011 v květníku od Honey/ vypěstované panem Šípem/. Ani jednu z nich už nemám......v prvním pobláznění jsem nakoupila historické jednokvetoucí růže a v pozdějších letech jsem si uvědomila, že mám moc malou zahrádku na to, aby mi tu něco kvetlo jen pár týdnů a pak bylo jen zeleno, tak jsem je obě poslala dál....tolik k vysvětlení.
Hippolyte
Velmi krásná, nádherně voňavá, životaschopná, pokud by se asi nechala, bude z ní pěkné keřisko. Měla jsem jí tři roky. Trochu mi na ní vadilo, že mívala padlí...což jí nevadilo v úžasném kvetení. Ráda si zkoušela sem tam i proliferaci. Měla jsem jí u altánu, kde měla hlavní slunce tak od oběda do večera. Začínala kvést vždy na konci května a vydržela tak cca 3 neděle. Květy se nepálily ani déšť jim nevadil.
- zasazena 28. 7. 2011

DSC05437_2020-01-12.jpg

- 1. 6. 2012

DSC09120.jpg

- 20. 6. 2013

DSC06276_2020-01-12.jpg

- 10. 6. 2014

DSC02177.jpg

a ještě pár "ilustračních"

DSC02343_2020-01-12.jpg

DSC00062.jpg

DSC02346.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 12. led 2020 16:34 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, babkaela, alcearosa, LucieT

Historické růže II 12. led 2020 16:51 #326760

• quendery
  • Platinum Boarder
Jenny Duval
Tu jsem měla, bohužel, jen dva roky. V roce 2013 na podzim se stěhovala. Byl to malý keřík, asi se jí u mně moc nelíbilo, i když na HMF deklarují 90 a více...... Květy měla krásné, proti Hippolyte zdravá, voňavka, déšť jí moc nevadil, jen sluníčko jí sem tam připálilo . Měla jsem ji na místě, kde bylo trochu méně sluníčka...až odpoledne, byla asi proto tak tmavě vybarvená.....
28. 7. 2011

DSC05435.jpg

12. 6. 2012

DSC09706.jpg

z roku 2013 jsem našla je tuhle odkvétající

DSC09803.jpg

a zase pár ilustračních

DSC00064.jpg

DSC09702.jpg

DSC09748.jpg

Jinak jsem zapomněla napsat, že obě jsou mrazuodolné...bez problému přežily naší mrazivou zimu skoro bez sněhu. A ještě jsou nestříkané / chemii nepoužívám/, hnojené kompostem/ dostanou na zimu 2-3 lopatky ke keříku/ a přes léto sem tam něco k lepšímu v granulkách. Na vodu také nejsou náročné. A to už asi bude všechno. Nezapomněla jsem na něco ?
Poslední úprava: 12. led 2020 16:58 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, babkaela, alcearosa, LucieT

Historické růže II 12. led 2020 17:43 #326761

• Eva L.
  • Moderator
Nezapomněla jsi vůbec na nic. Z tvého popisu jsem načerpala důležité informace. Jako třeba, že nemusí být celý den na slunci. To se hodí, protože budou také u altánu, jedna na východní straně, druhá na západní. Už to vidím, vlastně cítím, jak budeme při večerním posezení v oblaku vůně. :kiss:
Že kvetou jen jednou je zanedbatelný detail. Druhé růže to odpracují za ně. :cheer:
Jsem ráda. že netrpí na č.s., padlí se nebojím, kupodivu se tady vyskytuje jen vzácně a to jen na azalkách, na růžích se nikdy neobjevilo. Také mě těší, že se květy po dešti nelepí.
Takže shrnuto a podtrženo - všechno je vlastně pozitivní. Už aby tady byly. :)
Moc děkuju.
Následující uživatel poděkoval: quendery

Historické růže II 13. led 2020 16:48 #326764

• quendery
  • Platinum Boarder
Přátelé, když už jsem tady zabrousila do těch historek......mám prosbu k těm, co mají obě růže. Potřebuji zjistit jak velký je rozdíl mezi růžovou barvou květů u Jacques Cartier a Comte de Chambord.....šly by vedle sebe ? Nějak to neumím zhodnotit podle fotek.... :blush: A ještě jeden dotaz, jak moc se pálí Alfred Colomb ? Díky za radu :kiss:

Historické růže II 15. led 2020 08:28 #326767

• Eva L.
  • Moderator
quendery napsal:
Potřebuji zjistit jak velký je rozdíl mezi růžovou barvou květů u Jacques Cartier a Comte de Chambord.....šly by vedle sebe ?

Nevím, jestli ti moje úvaha bude k něčemu dobrá, ale když se zatím nikdo neozval, tak to zkusím.
Začnu trochu "od lesa". Když se pokouším o vzájemnou kombinaci růží podle barev, tak dělím barvy na tzv. studené a teplé. Princip asi nemusím vysvětlovat. V mém případě, kdy mám kultivary většinou po jednom kousku, snažím se pokud možno sázet vedle sebe růže buď studených odstínů, nebo teplých. Neříkám, že se mi to vždycky daří. Zvlášť v poslední době spíš nedaří, záhony už jsou přecpané a tak sázím novinky kde se dá. :unsure:

A teď po tom ukecaném úvodu k věci. Mám jen Jacques Cartier a jeho barvu květů hodnotím jako studenou, světlounce růžovou.
Comte de Chambord nemám, nikdy jsem ji neviděla, ale se zájmem jsem si prohlížela docela dost fotek z různých zdrojů a došla jsem k závěru, že má barvu studenou, ale proti J. C. temněji růžovou. Bez příměsi teplých odstínů (oranžových, žlutých...).

Podle mého subjektivního názoru se obě růže k sobě hodí. Já bych s kombinací asi neváhala. :) Ale možná se ozve někdo znalejší a moji teorii vyvrátí.
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Historické růže II 15. led 2020 09:55 #326768

• quendery
  • Platinum Boarder
Evi, díky moc za odpověď.....shoduje se s tím, co jsem nějak vykoumala já, ale chtěla jsem si to potvrdit.....já vím podle svého focení, že se zachycená barva a odstín mění během dne i počasí docela dost a ta stoprocentní přírodní barva růže je někdy problém. Viz např.fotky Hyde Hall moje a Květy............Proto jsem toužila po osobním zhodnocení, třeba se ještě někdo ozve......tuším, že Lukáš je má obě :laugh: Ale i když se neozve, půjdou asi holky vedle sebe. Jen ještě zjistit toho Colomba....mám pro něho místo, kam jde sluníčko tak od dvou hodin skoro do večera :dry:
Vidím, že to děláme asi všichni stejně..... ale "plán není dogma", že a nakonec člověk chodí s růží v ruce po zahradě a vyhlíží, kam by se ještě vešla :woohoo:
Poslední úprava: 15. led 2020 09:57 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Historické růže II 15. led 2020 12:09 #326769

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
guendery, pokusím se odpovědět. Mám menší sbírku historických růží od p. Šípa cca 7 let.
Jeden záhon jen z Hi : Vpředu Jaques Cartier, Comte de Chambord, Souvenir de la Malmaison a na konci Rose du Roi( ta je do růžovo červena).V druhé řadě do sponu zleva je nízká drobnokvětka Cliffs of Dower, pak Mrs John Laing, Souvenir de Wiliam Wood, Alfred Colomb a opět nízká Sourire d´Antan (barvou do fialova a vyměněná na podzim za Ballerinu, která velikostí pohledově vadila na záhon angličanek). Barevně záhon ladí od růžových do bordo.
Růže, na které se ptáš, ti dobře popsala Eva. J.C. je bledší a obě s C.d.CH. jsou portladky se stejnými vlastnostmi. Uváděnou výšku 1,5m, střihem držím max. do 1,2m. Složení květů je odlišné ( viz fotky Lukáše), ale to neřeším.Obě jsou krásné, voňavé, velikost květů mají stejnou.
Růže A.C. se běžně nepálila, loni v tropech ano. Záhon má nejsilnější sluncesvit dopoledne a k večeru,protože je orientován sever-jih kus za hranicí rohu domu. Myslím,že A.C. by se na přímém jižním slunci při tropických teplotách škvařila ( s tím , bohužel, asi budeme muset už počítat.) Poprvé padlí napadlo Souvenir de W.W., ostatní po prvním kvetení mírně jen ČS. Nejodolnější byla Rose du Roi.
Mám ještě dalších 12 Hi,sadovek i pnoucích, rozesetých u plotu i pod stromy, miluji jejich vůni.Jediná, Madane Plantier byla na podzim odejita, byla na málo přístupném místě rozpínavá na plotě a navíc po letech silně odnožovala. Škoda jí, také krásně voněla.
Snad ti můj popis k něčemu bude.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela

Historické růže II 15. led 2020 16:23 #326770

• quendery
  • Platinum Boarder
Alceo, díky za reference. S tím Colombem si mi potvrdila můj odhad......no budu hledat jiné místečko. :)
Poslední úprava: 15. led 2020 16:24 od quendery.
Moderátoři: Eva L., Květa