Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 22. lis 2020 16:07 #327819

• Anonym
Byla jsem dnes na obhlídce zahrady a jsem celkem dost v šoku, protože téměř všechny růže už mám napadené korovou spálou - některé až k zemi celé nové výhony. Nejhůře vypadají austinky. Měla jsem za to, že se houba objevuje spíše k jaru. Pokud už je mám napadené takto na podzim, netuším, jak budou vypadat na jaře, nejspíš zralé na vykopání. Načetla jsem tady na fóru o korové spále vše, růže hnojím pouze na jaře, nestříkám (kvůli včelám, jsme rodina včelařů). Opečovávané moc nejsou a stejně mi tu korová spála bují. Jsem vcelku zoufalá, nevím, co s tím. Co myslíte, mám to vzít teď kuprikolem? Bude to mít nějaký efekt? Mám fialové fleky i na listech - je to také ono? Moc děkuji.
Jana V., Vysočina

Choroby a škůdci růží II 22. lis 2020 20:46 #327820

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7546
Jano, u mně se tenhle problém nevyskytuje. Někdy nějaká flekatá větvička z jara, to se odstřihlo a byl pokoj, jinak růže nestříkám, ale dost stříhám. Třeba na forum koukne někdo, kdo má zkušenost a poradí. Angličanky u mně moc nejdou, tak jsem postupně zlikvidovala, letos na podzim jsem odstranila i W.Shakespeare . Třeba k tomu nemoci pomohlo i více vody letos, netuším.
Asi bych je teď nechala být a na jaře hodně ostříhala a postříkala.....
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Choroby a škůdci růží II 23. lis 2020 16:30 #327822

• Anonym
Děkuji za reakci. Také si myslím, že za rozmach houby u nás může letošní počasí - do půlky července zima a déšť. Dost růží má teprve teď připraveno na druhou vlnu, nevyzrálé výhony, do toho už mrazíky, netuším, jak tohle dopadne....Střihám na jaře také hodně zkrátka, až u země kvůli spále. Pozoruji korovou spálu u nás 3. rokem a je to čím dál horší. U mě jsou napadené i historické růže, i když méně. Asi se bez chemie neobejdu. Každopádně mám chuť po včerejšku všechny růže vykopat, jak jsem na tu houbu nakrklá:-).
Škoda, že už sem nepřispívá tolik lidí. Zajímalo by mě, zda také někdo pozoruje fialové fleky zároveň i na listech, na stopkách poupat, nebo zda se jedná o jinou chorobu přidruženou ke korové spále a hlavně zda má někdo pozitivní zkušenost s použitím kuprikolu před zimou. Tuším, že tenkrát tu psal Láďa? o dlouhodobém boji s korovou spálou. Tak třeba ještě někdo poradí. Děkuji.

Choroby a škůdci růží II 23. lis 2020 19:23 #327823

• alenak
  • Platinum Boarder
Jano, nevím, zda se nemýlím, ale asi bych v tvé nad. výšce sháněla růže, které jsou ranné a začínají dříve nakvétat, stihnou většinou 2hou vlnu, někdy 3tí. Kordesky i Tantau je dost růží trochu pozdnějších, pak to opakování nestíhají....

S O S pro Janu , pomůže někdo .... :)
Poslední úprava: 23. lis 2020 19:29 od alenak.

Choroby a škůdci růží II 23. lis 2020 19:31 #327825

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22538
spálu mám taky- ne na všech , ale některé růže jsou náchylnější .dříve jsem stříkala , ted´ už mi zdraví nedovolí . na jaře ty nejvíce napadené pruty dcera vystříhá-
postřik zkusit vícekrát . snad aspoň zmírní výskyt .hodě tou spálou trpí třeba Elfe , Caramella- tu jsem před třemi roky vzala u země skoro úplně. narostla znova a už zdravá . .
Poslední úprava: 23. lis 2020 19:34 od Kaja.

Choroby a škůdci růží II 23. lis 2020 22:51 #327828

• Anonym
Alenko, Kájo, moc děkuji.
Je pravda, že některé růže mi tu opravdu neopakují - nestihnou. Když jsem před 4 lety zakládala zahradu a kupovala své první růže, hodně jsem se zde inspirovala Honzou, který pěstuje růže ještě ve vyšší nadm. výšce. Pak jsem také zakoupila pár těch, které se mi dle fota moc líbily, měly býti zdravé dle vašich referencí zde, ale údaje o opakování jsem buď nenašla nebo jsem u některých ani nehledala. Proto mi letos vůbec nezopakoval třeba sirius, red piano, diamond border (ten je ale jinak tak zdravý a v květu úchvatný, že je mu odpuštěno). Třeba austinky mi tu v tom našem vysočinském počasí a navzdory špatné zemině (jíl nebo stavební navážka) celkem jdou a spolehlivě všechny zopakovaly - některé ve 3. vlnách, některé i průběžně nakvétaly. Zase ale trpí dost na korovou spálu a u mě letos i na černou skvrnitost - např. hodně vychvalovaný Darcey Bussel po první vlně komplet bez listů.
Moc vám tu všem děkuji za reakce. Ráda sem na forum chodím, je tu milá atmosféra.
Jana V., Vysočina

Choroby a škůdci růží II 24. lis 2020 07:50 #327829

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22538
já odjakživa tvrdím , že co u někoho jde velmi dobře - u druhého nemusí . Austinky mi zpočátku šly dobře , ale teď´ už jsou asi staré , vyžilé . dvě mi už odešly. a co mě mrzí - třeba C. P. Margareta. bylo to keřisko , ale sem tam spála , prasklina. ostříhala jsem ji hodně a už to nezvládla. :S
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela

Choroby a škůdci růží II 29. lis 2020 09:44 #327845

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ahoj Jano, k tvému příspěvku.
Ano, obdobné. Také letos pozoruji napadení KS již nyní na podzim.
Já jsem tedy napadené se snažila odstříhat ( se šíří spóry, když se nechá ).
Nejdřív jsem obhlídla zahradu a šmikala zdravé - přerostlé, křížící - se klacky. Abych minimalizovala případné tření, rány v zimní slotě. Pak teprve jsem odstraňovala napadené.
Na jaře pokračování...

ad fialové fleky na listech a poupatech - těžko bez fotky ( i s ní ) se k tomu vyjadřovat. Co letos ve zvýšené míře pozoruji, je botrytis - díky chladu a mokru. U někt. růží mi napadla i klacky.
Ale třeba se může jednat u tebe i o poruchu výživy...

Já jsem prostě vše postižené se snažila odstranit. Kuprikolem jsem nestříkala, u nás je pořád mokro, nemyslím si, že by měl vůbec šanci "pracovat", postřik by se musel opakovat...

ad ČS - jj, letos to díky propršenému I.fl. bylo celkem zajímavý. Některé růže nemile překvapily ( nestříkám vůbec ), holé byly hned v I.fl. Např. Bernd Weigel, Vierge Folle ( jsou u sebe ) - opadaly hned v červnu, pak se z toho celkem s potížemi lízaly. Nejvíc mě asi letos díky ČS zlobil Louis Odier. Dtto, co předcházející, ale již se znovu neolistil. A i díky tomu jak jej mám velkého, byly ty holé klacky po zbytek roku nepřehlédnutelné.
Proti tomu - mám třeba ještě teď nekt. růže zcela bez flíčku... zajímavý pozorovat.

ad Diamond Border - kdysi jsem jej měla, ano, má hodně velkou pauzu mezi I. a II. fl.. Dala jsem jej pryč, ptž. ani u mě v nížině nestíhal řádně zopakovat.
Sirius by měla být průběžně kvetoucí růže ( nemám jej, ale takové jdou zprávy ), třeba chce čas...
Ono to jeden rok může být tak, druhý zcela jinak... jak to které holce sedne :D
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, babkaela

Choroby a škůdci růží II 29. lis 2020 19:50 #327857

• alenak
  • Platinum Boarder
ad Sirius - u mne není průběžně kvetoucí. Je to růže později nakvétající, kolem 10 dnů, zase je fajn když vedle růže je časná, pak dostává štafetu Sirius. ;) Je to zdravá růže, ale taky opakovat některý rok nestihla,vím že nemá u mě ideální podmínky, v rozáriu HK byla nádherná, tam to stíhala vždy - nj. ZZ :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela

Choroby a škůdci růží II 29. lis 2020 21:55 #327859

• Anonym
Děkuji Květo. Zařídila jsem se dnes dle tvých rad - odstřihla vše vyčáhlé, křížící se a hlavně vše silně napadené (některé výhony bohužel napadené už celé až k zemi - ty nechám na jaro, to se nedá nic dělat). Jediné růže, které jsou celé bez poskvrnky stonku či listů jsou Novalis, Pastella, Diamond Border, Guirlande d´amour a Astrid Lingren. Je mi divné, že mám napadené i historické - většinou tu píšete, že historické máte v pořádku. V týdnu, až se trochu oteplí zkusím postřik kuprikolem. Také se chystám hojně zasypávat dřevěným popelem - třeba také trochu pomůže. Některé jsou napadené opravdu hodně silně - většinou austinky - přemýšlím, že se budu muset díky tomu s některými příští rok rozloučit a hodně si rozmyslím nákup dalších v příštích letech.
Nevím, zda tu má někdo zkušenost s chytrou houbou Pythium na houbové choroby - já se letos pořád chystala na vyzkoušení, ale tím, jak neustále pršelo, neměla jsem k tomu příležitost. Na padlí na Louise Odier a Crocus rose mi letos zjara pomohl Bioton, takže eko přípravkům trochu věřím - tedy když se použijí včas.
Jana V., Vysočina
Moderátoři: Eva L., Květa