Ahoj Jano, k tvému příspěvku.
Ano, obdobné. Také letos pozoruji napadení KS již nyní na podzim.
Já jsem tedy napadené se snažila odstříhat ( se šíří spóry, když se nechá ).
Nejdřív jsem obhlídla zahradu a šmikala zdravé - přerostlé, křížící - se klacky. Abych minimalizovala případné tření, rány v zimní slotě. Pak teprve jsem odstraňovala napadené.
Na jaře pokračování...
ad fialové fleky na listech a poupatech - těžko bez fotky ( i s ní ) se k tomu vyjadřovat. Co letos ve zvýšené míře pozoruji, je botrytis - díky chladu a mokru. U někt. růží mi napadla i klacky.
Ale třeba se může jednat u tebe i o poruchu výživy...
Já jsem prostě vše postižené se snažila odstranit. Kuprikolem jsem nestříkala, u nás je pořád mokro, nemyslím si, že by měl vůbec šanci "pracovat", postřik by se musel opakovat...
ad ČS - jj, letos to díky propršenému I.fl. bylo celkem zajímavý. Některé růže nemile překvapily ( nestříkám vůbec ), holé byly hned v I.fl. Např. Bernd Weigel, Vierge Folle ( jsou u sebe ) - opadaly hned v červnu, pak se z toho celkem s potížemi lízaly. Nejvíc mě asi letos díky ČS zlobil Louis Odier. Dtto, co předcházející, ale již se znovu neolistil. A i díky tomu jak jej mám velkého, byly ty holé klacky po zbytek roku nepřehlédnutelné.
Proti tomu - mám třeba ještě teď nekt. růže zcela bez flíčku... zajímavý pozorovat.
ad Diamond Border - kdysi jsem jej měla, ano, má hodně velkou pauzu mezi I. a II. fl.. Dala jsem jej pryč, ptž. ani u mě v nížině nestíhal řádně zopakovat.
Sirius by měla být průběžně kvetoucí růže ( nemám jej, ale takové jdou zprávy ), třeba chce čas...
Ono to jeden rok může být tak, druhý zcela jinak... jak to které holce sedne