Dobrý den,
omlouvám se, že píši sem. Dotaz patří spíše do chorob, ale tam jako nečlen nemůžu. Sleduji vás už roky, ráda bych se stala členem, ale tady z fora vím, že registrace nejde jen mě, ale i ostatním - tak snad někdy se zadaří.
Mám na vás prosbu. Na podzim 2018 jsem zakoupila u Pelců růži Kew Gardens. Vloni to byl tedy nováček - na podzim jsem si všimla jednoho skoro bílého výhonu, ale nějak víc jsem to nestudovala, neboť jsem v té době měla jiné starosti, navíc růže byla totál zarostlá (byla zatím pouze na místě "budoucího" neudržovaného záhonu). Letos růže zjara střihlá k zemi z důvodu korové spály. Hezky obrazila, co však pozoruji, některé listy jsou opět s bílými fleky. Ty listy mají buď jednu celou polovinu zelenou a druhou bílou (není to žlutá, ale opravdu skoro bílá, jakoby odbarvené), nebo jsou bílé pouze při okrajích -taková bílá kraječka. Ty listy už takto narostou. Bojím se nějaké virozy, i když podle fotek z netu je virová mozaika spíše žluté barvy - skvrny, mapy, kroužky. Růži mám v záhonu s ostatními, tak se samozřejmě bojím případné nákazy ostatních. Na celé růži je takto postiženo cca 5 listů. Jinak růže roste bujně a nerada bych jí zbytečně odstraňovala. Prosím zkušenější, nesetkali jste se s něčím podobným? Kam bych se měla případně obrátit? Velmi děkuji za případné rady.
Jana V.