Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 09. čen 2020 09:49 #327151

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ajko, nedůvěryhodná je např. popiska, není austinovská.

Graham Thomas má jiný tvar květu.

GrahamThomas1.jpg
Poslední úprava: 09. čen 2020 09:50 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak

David Austin - Anglické růže VIII 09. čen 2020 15:54 #327153

• Anonym
Dobrý den,
omlouvám se, že píši sem. Dotaz patří spíše do chorob, ale tam jako nečlen nemůžu. Sleduji vás už roky, ráda bych se stala členem, ale tady z fora vím, že registrace nejde jen mě, ale i ostatním - tak snad někdy se zadaří.
Mám na vás prosbu. Na podzim 2018 jsem zakoupila u Pelců růži Kew Gardens. Vloni to byl tedy nováček - na podzim jsem si všimla jednoho skoro bílého výhonu, ale nějak víc jsem to nestudovala, neboť jsem v té době měla jiné starosti, navíc růže byla totál zarostlá (byla zatím pouze na místě "budoucího" neudržovaného záhonu). Letos růže zjara střihlá k zemi z důvodu korové spály. Hezky obrazila, co však pozoruji, některé listy jsou opět s bílými fleky. Ty listy mají buď jednu celou polovinu zelenou a druhou bílou (není to žlutá, ale opravdu skoro bílá, jakoby odbarvené), nebo jsou bílé pouze při okrajích -taková bílá kraječka. Ty listy už takto narostou. Bojím se nějaké virozy, i když podle fotek z netu je virová mozaika spíše žluté barvy - skvrny, mapy, kroužky. Růži mám v záhonu s ostatními, tak se samozřejmě bojím případné nákazy ostatních. Na celé růži je takto postiženo cca 5 listů. Jinak růže roste bujně a nerada bych jí zbytečně odstraňovala. Prosím zkušenější, nesetkali jste se s něčím podobným? Kam bych se měla případně obrátit? Velmi děkuji za případné rady.
Jana V.

David Austin - Anglické růže VIII 09. čen 2020 21:45 #327154

• ibiska
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 1248
No ta čalounice jí dává zabrat, Ajka. :ohmy:
Poslední úprava: 09. čen 2020 21:46 od ibiska.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 05:30 #327160

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Díky Ibisko, já jsem se s tím zatím nesetkala. Hledala jsem na růži nějakou potvůrku a nic jsem neviděla. No vida, a ona je to užitečná včela. Snad tu tajemnou růži nezničí.
Evi, také děkuji. Já mám Shropshire Lad celkem 3x, ale u mě se austinkám nedaří, i když se mi hodně líbí. Jsou to malé keříky a málo kvetou. S tímto popiskem mám ještě jednu a koupila jsem je v nějaké okrasné školce, tuším. A protože u mě nešla, přesunula jsem jí na Mělník. Mám ještě jednu s originálním popiskem, tak budu porovnávat a dám fotky.
Ještě přidám foto ze zahrady v Táboře. Jsou na podzim přesázeny z důvodu stavby skleníku.

DSC04836.jpg

DSC04837.jpg

A jedna austinka nepřesazená, žádná sláva.
DSC04839.jpg

DSC04840.jpg
Poslední úprava: 10. čen 2020 07:10 od Ajka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 08:29 #327161

• Eva L.
  • Moderator
Jano V., bez fotky je dost těžké posoudit o co jde. Nenapadá mě nic jiného, než že je to padlí. Zadej si do Google "padlí na růžích" a možná se ti problém vyřeší.
Doporučila bych ostříhat postižené části, postřik proti padlí, přihnojit, odstranit okolní plevel (může být zdrojem nemoci) a poctivě zalévat. Všechny austinky jsou známé tím, že jsou náročné na prostředí, na výživu a na vláhu. Nevím, jestli to platí i pro Kew Gardens, nemám ji, ale předpokládám, že ano.
Ať se ti daří. :)

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 08:58 #327162

• Anonym
Velmi děkuji za reakci. Padlí to není, to poznám. Toto jsou listy jakoby bez chlorofylu - už takto narostou. Jsou z té půlky, kde mají bílé fleky i takové užší, zkroucené, jakoby nedovyvinuté. Já bych ráda dala foto, ale nevím jak....Jana V.

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 10:01 #327163

• Eva L.
  • Moderator
Pokud to určitě není padlí, tak by to mohlo být poškození listů nějakým vnějším vlivem. Např. popálení listů sluncem - nedávno byly jasné dny a sluníčko bylo dost ostré, mladé listy to nemusely ustát.
Nebo - nestříkal někdo v blízkém okolí herbicidem ? To má podobné následky. Stačí kapka a je zle.

Možná bys mohla zkusit zadat dotaz na www.zahrada.cz/, kde není bezpodmínečně nutná registrace a mohou se vkládat fotky. Třeba se najde nějaký znalec růží, který bude vědět víc.

A ještě se mrkni sem
www.google.cz/search?source=hp&ei=G5XgXt...Xdpeg&sclient=psy-ab
Poslední úprava: 10. čen 2020 10:12 od Eva L..

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 12:10 #327164

• Anonym
Moc děkuji za radu - dala jsem dotaz na zahrada.cz i s fotkou
www.zahrada.cz/forum/ruze/ruze-listy-bez...900/?stranka_oblast=
Tak snad někdo podle fotky pozná, o co se jedná. Herbicidy nepoužíváme, ani sousedé - bydlíme na samotě. Pole od růže daleko. Růže je spíše ve stínu okrasné vrby - u studny. Jsme v 500 m.n.m. na Vysočině, tak jestli to také nemá nějaký vliv (chladné noci, v půlce května ještě mrazíky)... Každopádně děkuji.
Jana V.

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 15:12 #327167

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ahoj Jano - mohu tě uklidnit, viroza to není. Projevuje se ti na ní opravdu spíše albinismus. Ty lístky nemají chlorofyl, jak si sama správně psala. No a co s tím - buď to samo vymizí od sebe ( třeba si ten výhon poznač a př. jaro jej odstraň zcela ), možná toho holka nechá sama od sebe již v druhé polovině roku. Případně bych se zamýšlela nad reklamací - pokud se ti tyhle projevy růstu nelíbí. Mně by se nelíbily. Ale třeba - mám zkušenost, že mi Alden Biesen vykvetl na jednom výhonu odlišnou barvou ( zasportoval si ). Těšila jsem se, že budu mít vzácnost, namnožila - a ejhle, př. rok řízky z onoho výhonu vykvetly normální barvou. Keř samotný také, nikdy se to na něm již neprojevilo.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

David Austin - Anglické růže VIII 10. čen 2020 21:33 #327176

• Anonym
Děkuji moc za uklidnění. Hrozně jsem si oddechla, že to není nic virového. Pelcům jsem napsala - nikoli kvůli reklamaci (zase až tak moc mi to nevadí), ale kvůli nějakému vyjádření - třeba to tato odrůda dělává. Zatím se neozvali.
Obdivuji tu roky všechny vaše zahrady - krása a pro mě obrovská inspirace. Škoda, že nemohu také občas přispět do diskuzí, dát fotky té své zahrady tady na Vysočině, kde mi růže rostou v chladu, jílu, kamení ;)
Tak snad někdy se poštěstí a registrace půjde.
Ještě jednou děkuji. Jana V.
Moderátoři: Eva L., Květa