Po delší době chci doplnit poznatky. Sucho a horko mám v nadměrném množství: jižní Morava, jižní svah, skála, kterou voda jen prosviští, v létě opravdu subtropy. Růže jsou skvělé v prvním floru, kdy ještě mají zimní vláhu a nejsou tropy. Další letní opakování v červenci a srpnu už většinou nedají, výjimkou jsou roky, kdy v tomto období vydatně a vytrvale zaprší. Zkušenosti píšu u růží, které mám již více let.
Pokud jde o výdrž květů, ty extrémní horka nesnesou nijak dlouho žádné. Pečou se všechny. Trochu méně ty, které jsou alespoň po část dne mírně přistíněné. Extrémně nespokojená v horku je Kordeska Konigin Marie, té se uvaří květy v polorozvinutém poupěti a vypadá, jako by na ní rostly miniaturní hlávky vařeného zelí.
U mne v tomto období zpravidla zopakují jako čestná výjimka následující růže, které proto považuji za relativně odolnější vedru a suchu:
Nostalgie
Gloria Dei
Andikó
Ave Maria
Matthias Claudius
Astrid Lindgren
většina Gyoryho růží, jim budiž čest a sláva za horkovzdornost
některé Lensovy (Sibelius, Jean Stephenne, Guirlande d´Amour)
Ostatní růže vyhodí občas květ, ale na opravdový druhý flor nasadí až v září/říjnu, po ochlazení a zářijových deštích. Často pak již do zimy poupata nestihnou vykvést.