Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže odolné suchu a horku

Růže odolné suchu a horku 01. úno 2021 22:02 #328035

• Erika
Děkuji za typy a kontakt. Zkusím se na ni obrátit.
Jinak Irma je moc pěkná růže. Mrknu na ni. Růžovou sice mám, ale kdyby to jinak nešlo...

Růže odolné suchu a horku 01. úno 2021 22:34 #328036

• Anonym
S tou polohou by to asi šlo. celý den na slunci - svah spíš východní až jižní. Varianta by byla vysadit je do uzavřeného dvora. tam ale nevím jak moc by docházelo k proudění vzduchu jak všude vyžadují hlavně pro popínavé...
Asi to budu muset risknout. Lady of Shalot by měla být slušně mrazuvzdorná i na naše podmínky.
Moc vám děkuji za rady. I když asi téma je trochu jiné...

Růže odolné suchu a horku 16. srp 2025 13:59 #329889

• papla
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 321
Po delší době chci doplnit poznatky. Sucho a horko mám v nadměrném množství: jižní Morava, jižní svah, skála, kterou voda jen prosviští, v létě opravdu subtropy. Růže jsou skvělé v prvním floru, kdy ještě mají zimní vláhu a nejsou tropy. Další letní opakování v červenci a srpnu už většinou nedají, výjimkou jsou roky, kdy v tomto období vydatně a vytrvale zaprší. Zkušenosti píšu u růží, které mám již více let.

Pokud jde o výdrž květů, ty extrémní horka nesnesou nijak dlouho žádné. Pečou se všechny. Trochu méně ty, které jsou alespoň po část dne mírně přistíněné. Extrémně nespokojená v horku je Kordeska Konigin Marie, té se uvaří květy v polorozvinutém poupěti a vypadá, jako by na ní rostly miniaturní hlávky vařeného zelí.

U mne v tomto období zpravidla zopakují jako čestná výjimka následující růže, které proto považuji za relativně odolnější vedru a suchu:
Nostalgie
Gloria Dei
Andikó
Ave Maria
Matthias Claudius
Astrid Lindgren
většina Gyoryho růží, jim budiž čest a sláva za horkovzdornost
některé Lensovy (Sibelius, Jean Stephenne, Guirlande d´Amour)

Ostatní růže vyhodí občas květ, ale na opravdový druhý flor nasadí až v září/říjnu, po ochlazení a zářijových deštích. Často pak již do zimy poupata nestihnou vykvést.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa