Quendery děkuji za foto. Je opravdu výstavní. Zrovna včera jsem do 3:30 v noci seděla na těmi všemi objednanými a v záložních záhonech a vymýšlela, kam s nimi. Jedna část plotu bude na podzim hotová, tak jsem si myslela, že tam dám ty historické. Původně jsem plánovala, že je spáruji do pozadí po dvou, protože jsou vysoké. Ale jako na potvoru mám samé růžové, červené a fialové. Jen jedna je bílá - nakupovala jsem podle momentálního dojmu a neplánovitě. Takže mám k dispozici 1) Deuil de Paul Fontaine (mimochodem nezjistila jsem kolem jména té růže nic než význam a šlechtitel je pére Franoois Fontaine, takže by to byla nějaká vzpomínka na příbuzného? Původně jsem si myslela, že je to tribut La Fontainovým bajkám.
)
2) Henri Martin 3) Louis XIV. 4) Souvenir du Docteur Jamaine 5)Rosa Arkansana a 6) Anna Marie de Montravel - ale ta je nižší - tedy myslím. Tak, že bych přikopla ze stávající výsadby ještě Fimbratu, aby tam bylo něco světlejšího? A také tam chci Rosu Villosu, ale kolem té potřebuji místo pro sklízení šípků. Vím, že jsou širší - místa je dost. Je tam 5 polí x 2,5 m a na druhé straně ještě víc. Jenže jsem myslela, že si udělám skupinky, takový lem podél plotu. Předsadím je nižšími růžemi a rostlinami atd.
Nebo je raději rozházím k další hotové straně plotu po jedné? Mám tedy dilema. Podle obrázků mi přijdou všechny až na Ludvíka podobné. I tu Annu Marii jsem původně chtěla jinam. Na poli u p. Šípa jsem viděla Arkansanu a Deuil a přišly mi stejné - barvou. Tak jsem chtěla jednu dát k Ludvíkovi a jednu k Souveniru A zapomněla jsem na Henriho. Nějak to zkusím, ale nejspíš se pak stejně nevyhnu přesazování.
Ty další mám většinou čajovky a pár angličanek. Tak jsem si vymyslela červenožlutý záhon (14 růží)a růžovofialovobílý (24 růží). Samozřejmě jsem je naskládala podle barev a výšky, ale nemám nakoukaný dospělý keřík. A nejspíš ten druhý záhon nevyjde,protože je tam také vinná réva a můj otec nabyl toho dojmu, že růže vinné révě nedělají dobrou společnost. Pravdou je, že nejhůř vypadá keřík vinné révy u hydry Dorothy Perkins - jenže je také nejblíž jabloně.
Zahradník a zahrádkář se opravdu nikdy nenudí a těch rozhodnutí, co jej čeká. Zasloužilým členům a přispěvatelům fóra by růžařské firmy měly dodávat růže zdarma, protože díky Vám se jim určitě zvedá obrat. Vaše fotografie jsou vskutku velmi inspirativní a povzbuzující. Jen se bojím, že když dva dělají totéž není to vždycky totéž, tak abych nedopadla jako Pat a Mat, to by mi těch nebohých rostlin bylo líto. To jsem se zas rozeptsala. Mějte se krásně a já jdu něco dělat.