Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau (DE) - Nostalgické růže 1

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 12. bře 2010 22:54 #4115

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Honzo, ty musíš mít čuchometr. Já aniťuk.
25 keříků, kams je nacpal:ohmy: :ohmy: :ohmy: ???? Nemáš taky pole:laugh: ???

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 13. bře 2010 23:57 #4188

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Sázel jsem je do trojsponu, tak to nejen dobře utíkalo, ale i se dobře vměstnalo.
Doufám jen, že to není moc nahusto. Ale ona si poradí. ;)
Pořídila jsi toho Biedermeiera?
Poslední úprava: 08. čec 2012 10:56 od HonzaPM.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 14. bře 2010 00:19 #4191

• dresla
  • Moderator
Koupila jsem Biedermeier i BM Garden. To víš, srovnávačky mě lákají. Přidám k nim Honore de Balzaca, First Lady, Eden a Eden Rose Spray a uvidíme:P

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 14. bře 2010 14:07 #4212

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
First Lady trpí deštěm, co jsem procházel kontejnerované, tak mě odradila - samá ohlá mumie.

V létě jsem vytáhl z obludné péče B. dva bezlisté kousky Piano. Je krásná, na slunci bledne.
Jeden keřík stihl ještě vykvést, druhej možná ani nepřežije zimu.
a_1-bc9a62642a31e143a63ccc5d61198ae8.jpg

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 14. bře 2010 22:03 #4246

• dresla
  • Moderator
Na Piano jsem taky zvědavá.

BM Garden a First Lady se mi líbily u Pelců (už je to dýl) na dnu OD. Podle nich je First Lady životaschopnější. Ono jak jsou očkovanci v řadě nahusto, vypadají v době květu impozantně. U těchto růží záleží na počasí. Nebo je dát někam pod střechu.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 15. bře 2010 16:37 #4280

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Vrátila jsem se z Hornbachu Č. Most a mají tam tyto kousky v dostatečném množství:
Heidi Klum, My Girl, Baronesse, Ascot, Mariatheresia, Chippend., Albrecht Dürer Candellight, LDV, First Lady, Astrid Gräfin v.H., Walzertraum,
Augusta Luise, Piano, Nostalgie, Eden Rose 85, Barock, Rossarium Uetersen, Elfe (ta by se mi líbila), Giardina, Maritim.
Mají je venku pod střechou a vypadají pěkně.

Tak si udělejte radost.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 06:45 #4291

• kaja
Rossarium Uetersen stáří asi15.let
Zahrada__fotky_406.jpg

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 07:16 #4294

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kájo, R.U. je nádherná. Jak je v 15 letech vysoká ? Mám ji druhý rok a zatím nic moc. Potřebuje oporu ? Dá se pěstovat i jako keřová ? Moc by mě to zajímalo.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 09:09 #4295

• Vlaďka
Pamatuji se, že o pěstování a řezu RU psala dlouze paní Lilly na zahradě.cz loni na jaře i s fotkama po řezu. Nemám bohužel teď čas to najít.Ale pamatuji si, že lze pěstovat vhodným řezem i jako mohutný keř, bez opory.

Re:Tantau - "Nostalgické" růže 16. bře 2010 09:13 #4296

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Citace paní Lili - Pokud chceme umravnit divoce pnoucí růži do úhledného a zvladatelného tvaru sadové růže, musíme se v prvních letech soustředit při řezu na vytvoření vzpřímené pevné kostry. Bude to vyžadovat vyvázání prutů aby se neohýbaly a razantní zastřižení v požadované výšce (cca 1/2 až 2/3 budocí velikosti keře). Tento prvotní řez se musí udělat v létě, aby stihly částečně obrazit a vyzrát. Pro představu: každá ta zapěstovaná větev bude připomínat kmínek se zapěstovanou korunkou. V dalších letech zastřihujeme jen přerůstající výhony z korunky a tím udržujeme vzhled keře. Pokud vyrazí od země nové výhony, postupujeme stejně, aby v budoucnu vytvořily náhradu za ty staré.První rok to nebude moc vypadat, růže budou připomínat košťátka, ale po několika letech péče nosné větvě zpevní a vznikne zajímavě tvarovaný keř. U těch opakovaně kvetoucích růží to není až tak problém, pokud víme, jak která růže na řez reaguje a jak dobře obrůstá. S jednoukvetoucími je to problematičtější, protože na jaře se pokud možno neřežou, protože by nekvetly. Myslím, že to daleko nejlépe ukáží fotky. Jen poznámka na závěr, je bezpodmínečně nutné použít pro takto pracný tvar odolnou a bezpečně mrazuvzdornou růži ( ideálně tak pro zónu 4 - 5)
Akorát jsem to hledala, fakt, abych pro nás nezkušené tady zveřejnila. Ještě dvě fotky a odkaz, je to dlouhé téma, ale tohle je asi nejdůležitější
www.zahrada.cz/forum/ruze/anglicke-ruze-...zec=kosterní%20střih
Parkdirektor_Riggers.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa