Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 21. lis 2012 19:46 #285350

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
původně jsem chtěla Seprsit touto růžičkou, pak jsem to pojala na téma : od zklamání k plesání.

Málokterou jsem fotila tak často jako Fryerovu Moody Blue. Jedním z důvodů bylo ovšem moje neumětelství - nepovedlo se mi ji zachytit tak pěknou, jako v reálu byla.
Málokterým nováčkem jsem byla letos taaak nadšená. Mimo vchodového záhonku ( v něm prosperovaly všechny ) snad žádný z nováčků se podobně nevytáhl.
Ta tedy předčila všechna moje očekávání.
Ačkoliv na čajohybr. moc netrpím, Moody Blue čajoh. je. Prý zvlášním, nechová se tak. Měla by dělat celkem mohutné keřisko, flusat furt.
Překvapila mne.
Narostla do cca 80 cm ( až metru ), kompaktní, trčavý keřík. Naprosto zdravá ještě teď. Na keříku bylo neustále pár květů, po celou sezónu. Nádherná poupata, barvoměna, pěkný tvar rozvitého květu ( žádný křapáč - až do konce ), čistí. K dešti netečná, prší-li dlouho, v kuse, květy připomenou zplihlé fábory ( i to má určitou poetiku, si myslím ). Rychle nahradí novými. První květy se trochu připalovaly, další již ne ( byla trochu krytá přes největší úpal ). Silná vůně, citrusová. Ách.
Následuje tapetáž, nemohu si odpustit ;)

P1110331.JPG

jeden z prvních květů ( červen ) - okraje jsou malinko připálené.

P1120020.JPG

každodenní déšť, odkvétající květ - ( červenec )

P1120681.JPG

velikost květu, pohled na vnitřek ( srpen )

P1120792.JPG

P1120791.JPG

keřík zleva, zprava ( září ) - vč. dvoubarevných poupat
Poslední úprava: 21. lis 2012 19:48 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, evai, jana H, mišpule, Evka, Bulda

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 21. lis 2012 19:54 #285351

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,prostě krása :up
Následující uživatel poděkoval: Květa

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 21. lis 2012 20:17 #285353

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květo, ty tvé vyčerpávající elaboráty :up , na ty se skoro stydím navazovat. Musela jsem si v hlavě srovnat, které Harknesovky vlastně mám. Musím doplnit své tabulky :huh:
Nejstarší Princess of Walles, můj miláček. Musela se popasovat s přesazením, přesto vydatně kvetla, nejvíc na podzim. Nějak jsem nestihla ostřihat a ejhle udělala pěkné veliké šípky. Nízký kompaktní keřík, zdravý.
Další jsou jednoročci Breaktheaking: myslím, že bude typově hodně podobná PoW, zdravá, namrznutí rychle dohnala na nováčka spokojenost.Jsou to takové ty jako plastové, dokonalé růže.
Susan Danielsna pozim sázená byla jediná sazenice, co mi nepřežila zimu. Mrzí mne to, možná, jestli jí potkám, ještě zkusím.
A Bridge of Sighs také nová, ach jo, tolik jsem se na ní těšila. Krásně zjara vmrštila mohutné výhony, které nepřežily nájezd rozlícené psí smečky. Zůstaly poze loňské tenké a pružné větvičky. Nové výhonu už nedala, na loňských větvích asi pět květů. Příští rok bude velmi hájená, slibuji.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, helena, Evka

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 21. lis 2012 20:18 #285354

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Květo, bezvadná. Asi si pořídím svůj první čajohybrid.
Následující uživatel poděkoval: Květa

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 22. lis 2012 00:06 #285362

• Květa
  • Moderator
Jsem moc ráda, že se Moody Blue líbí.
Opravdu jsem z ní byla hotová.
na HMF je tato fotka celého keře ( vyšislá sluncem )
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.181973

je to jen nástřel, po prvním roce - ale zdá se, že MB jako většina modrých přivítá po poledni stín.

Vlaďko, o BofS ( od tebe ) jsem nepsala. Zasadila jsem ji dozadu do záhonu. Přežila zimu, pruty cca 1 m. Květy jsem zachytila jen letmo, na konci kvetení . On totiž - kde se vzal, tu se vzal, po létech v její těsné blízkosti vypučel křen. :angry:
Následující uživatel poděkoval: Evka

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 30. kvě 2014 03:37 #289279

• Květa
  • Moderator
tak toto jsem kdysi psala...
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/6...elu?start=270#285345
stav se u mne poněkud změnil.

Zima 2012/13 nebyla tak strašná ( -19 na dvě hoďky, co to je :laugh: ), přesto Harkn. růže byly u mne opět v sezóně 2013 omrzlé až k zemi. Na podzim 2013 jsem se tedy rozloučila s Golden Years, Well-Being a L'Aimant. Doufám, že se jim v teplejších krajích povede lépe.
Stále pěstuji :
Bridge of Sighs ( s černým punťou )
Fellowship - na oranžádu překvapivě mrazuodolný
Lady Guinevere chm, ta tedy moc nezvládá okolní útisk
Susan Daniel pro barvu, namrzá.
Violetta

Keros - nově mám od loňska

Jacqueline du Pre - mám ji od podzimu 2009. Tedy dostatečně dlouho. Má nádherné květy, krásné tyčinky, květy velké. Navíc skorobílé ( můžu :laugh: ).
Jen jsem ji špatně zasadila.
U mne se jeví jako růže s širokou základnou, několik větví, bajvoko loni v. cca 150 cm. V podstatě nepřetržitě kvetla do podzimu. Vypořádává se dost dobře s mrazy, s dešti, s horkem/suchem. Vše plusové.
Mínus :
- náchylnější na ČS,

Ale proč se na ni zlobím - mám ji zasazenou ve špatně přístupném místě širokého záhonu, chce každodenní pozornost, páč květy se rozvinou, mají krátkou trvanlivost a nečistí. Chtějí obrat a to v šir. záhonu nejde.
Na podzim jsem nad ní stála ( vykopat x přemístit ), rozhodnutí jsem odložila (mocpráce, bude mít kořeniště )na jaro.
Na jaře mi jí bylo líto ( nevypadala omrzlá), říkala jsem si, tak tě tam holka nechám ještě rok, uvidím na podzim, stejně místo tebe nic nemám/ či příp. nové pro tebe nemám ( bych musela hýbat dochanem, moc práce :laugh: ) . Pak jsem si tedy koupila růži, kt. bych zasadila místo ní, ale nejsem si jistá, jestli se nebude na plném slunci pálit ( modrá ) a furt ta vidina moc práce.... nechala jsem ji být na místě. A modrou zasadila na prozatímní místo za Jacq.
No co myslíte, že se stalo ?
Začátkem května jí došlo, že vlastně byla zima, nerozdýchala. Musela jsem dva nejsilnější výhony uřezat až k zemi. No, nebrblaly byste taky ? :laugh:

Iveto, jak stará je ta tvá ? Brouci - jdou na ni ?
Poslední úprava: 30. kvě 2014 03:41 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., jana H, Evka, Iveta

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 30. kvě 2014 05:52 #289280

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mě také upoutaly dvě Harkness růže,tak jsem si je na podzim pořídila a teď netrpělivě čekám až rozkvetou,zda jsem volila dobře pro své oko. :laugh: Jde o Claire Marshall a Janeen,keříky vypadají dobře,čs prozatím nemají-bez postřiku,uvidím teď po tom dešti.
Poslední úprava: 04. čen 2014 11:10 od HonzaPM. Důvod: Sloučení nadpisu

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 30. kvě 2014 08:39 #289285

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Květo, už rozumím tvému brblání, Jacquelinu mám 3. rokem, místní mrazy přežila bez úhony, ale je u domu vedle terasy a zídky, takže chráněná. Brouci - malí černí bezúhonní?

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 04. čen 2014 11:09 #289487

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Cituji z diskuse "Videa":
Jana V. napsal:
Sweet dreams - no právě, máte jí někdo?
Já ostuda jsem o ní ( nejprodávanější růži !) ještě neslyšela (nebo přehlédla? ).

Jano, kupoval jsem si ji u Chládka v létě 2011. Byla podle mě řízkovaná, pravokořenná.
Nemohl jsem se rozhodnout, kam si takovou krásu zasadím (je opravdu nádherná), ale i nizoučká,
že jsem ji do zimy ještě 1x přesazoval (to obvykle nedělám). Nebyla za buxusem vidět.
Pak přišla krutozima 11/12 a bylo vymalováno.
Určitě jí neprospělo to přesazení, ale stejně si myslím, že by odešla (oranžovka bez podnože).
Už jsem na její krásu docela zapomněl, když jsem na ni natrefil na zadních stranách Austinova
katalogu. Skápla mi slina a nebyla jen jedna.
I objednal jsem si dva ks Sweet Dreams v Lottum. Přišly pěkné sazenice. Dával jsem jim šanci - podnož.
Udělal jsem jim exkluzivní místo tím, že jsem vyryl dvě kordesovy Souvenir de Baden-Baden.
A pak jsem si u nás v květince koupil "takovou nevinnou maličkou kytičku, krásné vínovo-fialové
barvy, a že seto jako bude náramně doplňovat s tou oranžovou).
Jenže ta kytička... to byl sléz jako hrom. A já pak uplně zapomněl, že se za ním schovávají
dvě chudinky S.D. No, dnes už je obrsléz pryč, ale Sweet Dreams taky. Nepřežily ani tuto nezimu.

Z toho vyplývá:
- jsem trapič kytek
- Sweet Dreams k nám na hory? (možná, ale zatím s vykřičníkem)
- jak se znám, zkusím ji znovu, tentokrát už ovšem "bez doprovodu"

(to jsem ti pomohl, co? :) )

www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.174740
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Martin, jana H

Harkness + Fryer - růže dle šlechtitelů 04. čen 2014 11:38 #289488

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:laugh: :laugh: Honzo jseš, já ti to klidně řeknu ;)
Moderátoři: Eva L., Květa