Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kandidáti na uličku slávy

Kandidáti na uličku slávy 23. čec 2019 11:50 #325951

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zjistila jsem, že mám Harknessovu Susan Daniel od r. 2010, tedy 10. sezónu. Neuvěřitelné. A stále je úchvatná, bohatě kvete, nezlobí - květy se nelepí, nepálí, listy má dokonale zdravé, nenamrzá.
Určitě do uličky patří.

SusanDaniel1.jpg

SusanDaniel2.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Láďa, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki

Kandidáti na uličku slávy 27. čec 2019 15:28 #325990

• Michaela
Rose de Rescht po odkvětu raší namodralými lístky. Ta růže je okrasná dokonce i listem - to mě podrž ;) (Akorát ten foťák jsem u sebe zrovna neměla, že) Hezký keřík do každé zahrady, i té nejmenší, i k lidem, kteří na růže nejsou moc vysazení.

P. S. Hezké je máte, už slídím po volném plácku, kam propašovat další. Rajčata mají nejistou budoucnost...

Kandidáti na uličku slávy 29. čec 2019 08:33 #326010

• Eva L.
  • Moderator
Už třetí sezónu mě těší rozkošná růžička Souvenir d´Adolphe Turc. Ani při kritickém pohledu jsem na ni nenašla jedinou vadu. Je všemu odolná - mrazu, úpalu, suchu. Je naprosto zdravá a hlavně nepřetržitě bohatě kvete. Drobné kvítky jsou ve velkých květenstvích a mění barvu od lososové (při rozkvětu), světle růžové až do krémové při dokvétání. Navíc jsou neuvěřitelně trvanlivé.
Vytvořil ji francouzský šlechtitel Turc v r. 1926. Stala se zřejmě velmi úspěšnou, nabízejí ji snad všechna francouzská růžařství.

Souv.d.A.Turc.jpg

Souv.dAdolpheTurc1.jpg

Souv.d.A.Turc2.jpg

Souv.d.A.Turc1.jpg
Poslední úprava: 29. čec 2019 08:38 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, varouch, quendery, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki

Kandidáti na uličku slávy 29. čec 2019 09:46 #326014

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
S tím naprosto souhlasím, dívala jsem se na ni ráno při odjezdu do práce. V těch vedrech přešla do skoro bílé, ale drží a kvete jakože nic. Na největší výhni na jihu, z jedné strany betonová dlažba, z druhé betonová zídka, pásek zeminy jen půl metru.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alcearosa

Kandidáti na uličku slávy 31. čec 2019 11:17 #326046

• Eva L.
  • Moderator
Belgická růže Poustinia ( J. Orye, 1994) má už po čtyřech letech nárok vstoupit do uličky slávy. Je to jedna z těch skvělých bílých růží, které mají střed rozkvétajících květů krémový, později jsou květy téměř bílé. Všechny základní vlastnosti jsou bez chyby - odolná nemocem, mrazu, úpalu, dešti. Má souměrný a kompaktní keř asi 1m vysoký. Příjemně voní.
Letos jsem její první kvetení propásla, fotky jsou z r. 2015 a 2016. Druhou vlnu si už pohlídám.

Poustinia_2019-07-31.jpg

Poustinia1.jpg

Na doplnění : www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.35003&tab=36&qn=0&qc=0
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki

Kandidáti na uličku slávy 12. srp 2019 19:47 #326165

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7636
tuhle růži mám v oblibě,zdravá, stále nakvétá bohatě dlouho do zimy - Morsdag
DSC02553.jpg
Poslední úprava: 12. srp 2019 19:50 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, babkaela, bradhal, Viki

Kandidáti na uličku slávy 12. srp 2019 20:29 #326166

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Tak jsem se rozhodla taky nějakou oblíbenkyni přihodit.......zaprvé se přidávám k Alence s příbuznou White Morsdag.

DSC08882.jpg

Za moji zahradu si zaslouží uličku slávy stařenka od Geschwinda Marie Dermar.....pro mně úžasná růže.Mám jí sedmý rok. Protože je to taková divoška a moc místa opravdu nemám, první roky jsem se jí snažila krotit jako sadovku a nakonec jsem z ní udělala takový "stromek". Vůbec jí to nevadí, kvete průběžně celé léto, zdravá, na celodenním sluníčku a ani "samec" mráz na sucho bez sněhu v našich zimách jí nevadí. Stařenka věkem, ale kvetením, zdravím i nádhernou vůní se vyrovná těm moderním. :whistle:

DSC08658.jpg

DSC08375.jpg

DSC08315.jpg

DSC01093.jpg
Poslední úprava: 12. srp 2019 20:30 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki

Kandidáti na uličku slávy 25. zář 2019 08:04 #326452

• Eva L.
  • Moderator
Eva L. napsal:
Letos jsem její první kvetení propásla, fotky jsou z r. 2015 a 2016. Druhou vlnu si už pohlídám.

Napravuji nedostatek z minulého příspěvku fotkou Poustinie z 28.8.. letošní druhé kvetení stejně bohaté jako první.
DSC06422.jpg

Souvenir d´Adolphe Turc (z 20. 9.) kvete nepřetržitě a stále má ještě velkou zásobu poupat
DSC06462.jpg

A nově přidávám Sommerwind ( z 12.9.). Neúnavně kvetoucí a zdravá
Sommerwind5.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak, babkaela, bradhal, Viki

Re:Kandidáti na uličku slávy 14. čec 2020 15:18 #327435

• Míša
Reaguji na Honzu PM, který do Uličky slávy uvedl Coral Dawn. Krásná růže, typicky pnoucí, dlouhé výhony, jako keř bez opory pěstovat nejde.Mám ji na oblouku a je tak akorát. Pružné větve vypadají elegantně, jako ruce baletky. To v porovnání s pevnými keřovitými růžemi typu Charles Austin, které i u oblouku působí násilně, chtěly by radši tvořit samostojné keře.
Květy na slabých stopkách klopí, což u pnoucí je výhodou. Krásné, teple růžové (ale ještě ne lososové) květy s ohrnujícími se lísty, podobné starým čajovkám, které jsou do Čech příliš choulostivé. V dešti se špatně otevírají. V suchém horkém létě mi opakuje nejrychleji. Středně silná vůně po ovoci, je poznat příbuzenství s vyloženě jablečnou New Dawn. Květy v květenstvích, nevydrží ve váze.
Lesklé listy čajohybridového typu. U mě v suchém jílu a horku dostává černou skvrnitost už v červnu - čs je jediná nemoc, se kterou mám potíže. To jí velmi kazí dojem, u mě to ulička holt není. (zato Louise Odier, která u Honzy marodí, je tady výstavní)
Určitě vyžaduje plné slunce, nenechte ji přistíněnou ani část dne.

Míša

Re:Kandidáti na uličku slávy 27. srp 2020 09:32 #327622

• Eva L.
  • Moderator
Mary Pope mám od r. 2015. Pětiletá zkušenost je ta nejlepší a ulička slávy je pro ni jako stvořená. Jako jedna z mála růží na naší zahradě má snad všechny dobré vlastnosti a zatím nikdy nezklamala - zdravá, mrazuodolná, keř je souměrný, vzpřímený, nevystřeluje "kandelábry", květ má příjemnou růžovo-červenou barvu, je zvlněný a hlavně ! vydrží dlouho, vadne i ve vedru až po týdnu, nepálí se, je odolný dešti. Jediným nedostatkem je slabá až žádná vůně.
Mary Pope je všude uváděna jako Kordesova růže z r. 1993, jen Pelcovi mají jako šlechtitele Lacharme 1993. Myslím si, že jde o nějaké nedopatření. Když jsem si M.P. u nich kupovala, uváděli ji jako kordesku.

2015 červen
MaryPope.jpg

2016 červenec - srpen
MaryPope2.jpg

MaryPope5.jpg

MaryPope4.jpg

2020 červen, nejmladší ze tří keřů, které jsem si postupně pořídila.
MaryPope6.jpg
Poslední úprava: 27. srp 2020 09:44 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Lukáš, alenak, babkaela, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa