Eva.Trifon wrote:Tady v tomto se já orientuj dobřei:Rosa alba (18)
Rosa damascena (25)
Portlandrosen (13)
Rosa gallica (53)
Rosa lutea (8)
Rosa pimpinellifolia (14)
Rosa centifolia (22)
Rosa centifolia muscosa (44)
Chinarosen (25)
Noisetterosen (19)
Teerosen (14)
Rosa moschata (28)
Rosa borbonica (35)
Remontantrosen (69)
Teehybriden-Raritäten (17)
Polyantha-Raritäten (15)
Rosa rubiginosa (10)
je to na těchto stránkách
www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Historische_Rosen/index.html ....
Pro zařazení svých růží
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_v...egory_id=2&Itemid=66 jsem kdysi převzala právě Schultheisovo dělení. Taky proto, že od něj mám vícero katalogů, ve kterých je sortiment snad ještě přehledněji utříděný, než na jeho webu. Bohužel je soupis mých růží tady na stránkách míň přehledný, než bych sama chtěla. To je dané tím, že využíváme přednastavené masky Joomly. Mám na výběr třeba 5 různých možností, jak zadaný text uspořádat. Kdybych volila bez omezení, sepsala bych si vše jinak, jenže to by se musely stránky programovat. Takto jsou sestavené z hotových modulů, vše je snazší. (Snad vysvětluju správně a srozumitelně)
K tomu, že se některé růže mohou řadit do více skupin:
Na to jsem při třídění svých růží taky natrefila a vycházela jsem z obvyklého zařazení. U mnohých růží na HMF je uvedeno třeba centifolia/gallica, případně hybrid china atd. Důvod je jasný, krom botanického druhu rosa gallica jsou všechno hybridy s dalšími tehdy dostupnými druhy a dělící čára není jednoznačná. Na druhou stranu, pokud projedete různá evropská růžařství a třeba i zaoceánská
www.vintagegardens.com/rose_index.aspx , v zařazení růží se shodují.
Na Mme Plantier jsem zvědavá, nakolik se od běžných - čistých alb bude odlišovat.
Jediná růže, u které mi přijde zařazení opravdu scestné (a píše se o tom, ale je dál řazená dle zvyklostí), je Fantin Latour mezi stolístkami.