Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Levandule

Re: Levandule 21. čen 2011 09:15 #260112

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Janinko, taky prosím o recept na olejíček a taky radu k čemu všemu ho využíváš. Děkuji.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Levandule 21. čen 2011 21:11 #260247

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Posílám recept na olivový olej k masážím a mazání (jizvy, popálení, záda, poranění...)
50 g levandulových květů naložíme do 1/2 l kvalitního olivového oleje (případně mandlového). Necháme 14 dní stát, pak scedíme a uchováme ve skleněné lahvičce.
Přesně takhle jsem ho dělala, jen z poloviční dávky , ale bylo ho málo, letos udělám z celé. Já ho používala místo tělového mléka, občas jsem ho mázla i před mytím na vlasy. Voněl přenáramně :) . Levandule by měla být asi tak napůl rozkvetlá.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Emilka, HonzaPM, Lenka, lenpel, maggi, patka, helena, grimmh, VláďaJ a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Re: Levandule 21. čen 2011 21:43 #260253

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Heleno, připojuju se k obdivovatelům tvé levandule - krásná kytka i fotka. Pokud si ji chceš jistotně namnožit, bude ale lepší ji zařízkovat, ze semínek nikdy nevíš, co vyleze. Levandule se řízkuje snadno - stačí namočit do stimulátoru (není nezbytně nutné), zapíchnout někam do přistíněného záhonu, zakrýt petkou, zalévat, občas větrat otvorem na špunt nebo ho vůbec nechat odšroubovaný. Před zimou už by měly jít rostlinky přesadit na místo.
Následující uživatel poděkoval: lenpel, Daniela

Re: Levandule 22. čen 2011 11:17 #260327

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Lenko, Janinko, děkuji za návody. Zkusím obojí. :)
Poslední úprava: 22. čen 2011 11:18 od helena.

Re: Levandule 22. čen 2011 11:41 #260337

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Jen ještě k řízkování, není potřeba ani stimulátor, ani poklop. Většinou zapíchám levanduli do truhlíku s písčitým substrátem, šoupnu někam pod strom, kde občas zaprší a zapomenu na ní. Druhý rok na jaře rozsázím. Letos prvně mi tedy zmrzla v těch holomrazech, takže v takovém případě bych už truhlík dala do garáže a pod.

Přiznám se, že jsem už tak pohodlná, že ustřihnu levanduli a píchnu jí jen tak do záhonu, a zakoření taky.
Úplně OT, na jaře se mi zlomila chryzantéma, tu zlomenou část jsem šoupla za tu původní sazeničku do země - a mám chryzantémy dvě ;)
Následující uživatel poděkoval: maggi, patka, helena, VláďaJ

Re: Levandule 22. čen 2011 11:45 #260339

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Amazonko, že by to bylo takhle jednoduché?! Asi celou akci nechat až po odkvětu, že? Díky.

Re: Levandule 22. čen 2011 12:02 #260344

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Já jsem tedy vloni řízkovala o 106, ale kámen úrazu byla zima. Hodně řízků zakořenilo, ale během zimy je mráz vytáhl ven a ony vymrzly... Řízkovala jsem jenom do země. Přeživší mám asi 3 sazeničky. Letos jsem zase zkusila, ale do jiné části, kde je zemina lepší. Něco zkusím do truhlíčků.

Re: Levandule 22. čen 2011 12:06 #260347

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Já loni taky řízkovala Blue Scent je nádherná,... do truhlíku chytly se všechny ještě v prosinci ok ale zimu nevydržela ani jedna, měla sem je uklidit,...

Re: Levandule 22. čen 2011 12:26 #260351

• sany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1321
Levanduľu som si vypestovala zo semienok, na obale bola krásna tm. fialova a moje sú také vyblednuté, dokonca aj ružové sú medzi nimi. Ešte len začínajú kvitnúť
Takže najbližšie skúsim z odrezkov

21.6.2011102.jpg

21.6.2011099.jpg
Anka
Poslední úprava: 22. čen 2011 12:27 od sany.
Následující uživatel poděkoval: Emilka, HonzaPM, Lenka, lenpel, maggi, JaninkaH, patka, helena, grimmh, VláďaJ a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Re: Levandule 22. čen 2011 12:43 #260353

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Mě se loni vysemenila pod keřík a jak jí mám zrovna na kůře a plachtě tak vyrostly tři sazeničky a zvládly i zimu,.. :)
Moderátoři: Eva L., Květa