Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum)

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 11. lis 2014 07:52 #292798

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Adriano, moc hezká aranž v tom truhlíku :) .

Dávala jsem seda na věnec a vypadaly moc hezky s květy miscantusů a hortenzií ;) .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 11. lis 2014 07:55 #292799

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Hm, tak seda nasušit k aranžmá mne fakt nenapadlo.

Díky za tip, příští rok to zkusím. :up Teď už jsou dost nevzhledná. A to u nás ještě nemrzlo.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 19. úno 2015 07:38 #294195

• Miška
  • Platinum Boarder
Vlaďka napsal:
Ano, zkoušela jsem tento střih. Troufám si tvrdit, že funguje, jen mi vadí, že jsou seda nějakou dobu nevzhledná :unsure: Proto jsem zkoušela i další zahraniční typ a to vytržení několika výhonků z trsu, přímo z baze. To vypadalo velmi nadějně, dokud se mi do pokusného trsu nenastěhovali mravenci, následně chytil asi nějakou houbu a rozvalil se úplně. Některé staré trsy jsem dělila a udělala kombinaci obojího, to vypadá nejnadějněji.
Velmi má vliv i místo a druh.. Na vlhčím vyhnojeném záhoně má sedum tendenci se spíš rozvalit než na suchém úhoru. Nejlepší držák je Matrona a staré nonejmky. Když spousta těch nových je taak pěkných.
Jsem teď dost v kalupu, ale budu se snažit doplnit něco fotek. Ale vidím to spíš na dlouhé zimní večery :blush:

Vlaďko, dlouhé zimní večery mizí, a Tvůj dokument tu stále chybí. Za chvíli se vrhneme na záhony a tak by bylo dobré se s námi podělit o zkušenosti, abychom to mohli aplikovat. Jde to i u aster, ne?

Prosím, prosím.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 19. úno 2015 09:47 #294198

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
:blush: já jsem letošní zimu nějaká marná... spoustu fotek mám někde...tam. Ale snad se pochlapím.
Zásadní fakt je, že největší pokusný trs vypadal, že se osvědčil. Držel jako voják na stráži asi myslím do října... Pak najednou lehl. Tak jsem si říkala, je to marný... A pak zjistila, že lehnutí způsobila naprostá absence kořenů Sežrali je lalokonosčí larvy :evil:
Poslední úprava: 19. úno 2015 09:51 od Vlaďka.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 19. úno 2015 14:38 #294204

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
co se tyka mnozeni - ja teda mam jen rozchodnikovce nejake obyc od babicky, tak nevim, jestli by to platilo i na ty slechtene, ale ten obyc. mi natrhala dcera do vazy. Ta vaza je vyssi a uzka, no a jak tam to sedum trunilo, dolni cast ponorenou do vody, vetsi cast stonku ve vaze (tudiz vetsi vlhkost), zacaly na stonku vyrazet male rostlinky. Ty jsem pak zasadila do zeme a vetsina se ujmula.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 02. bře 2015 13:26 #294464

• Miška
  • Platinum Boarder
Kiko, potvrzuji, že se seda množí jak králíci. Když byl loni ten krásný dlouhý teplý podzim, tak jsem vytrhala z jednoho stvolu boční výrůstky a zasadila do jiffu a do skleníku, a při obhlídce všech květináčů teď , co přežilo, jsem zjistila, že mají nové výhony. Takže jim to jde snadno.

Vlaďko, tak Tě nechci trápit s fotkami, ale mohla bys trochu vysvětlit to vytrhnutí z báze? Vytrhla jsi ze středu nebo odkud? A kolik? A kdy? Když byly takhle malinký?
Určitě existují youtuby na tyhle fígle, já poprosím naše špionky, Janu s Evkou, jestli by něco nepohledaly. Ano?

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 02. bře 2015 14:36 #294467

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Miško, dík za ohleduplnost ;) mám teď čas spíš v práci. Ten návod, já teď nevím, bylo to snad na Gardenners World.. Provádělo se to na počátku sezony, před nástupek tvorby poupat. Takový začátek června...asi..Z dospělého trsu, který má 15-20 výhonů jsem jich několik vytrhla ze středu. Ne přímo vedle sebe, tak ob větvičku. Držely všechny, dokud se mi donich nepustily ty lalokáčský bestie. Je tedy pravda, že některá seda, mají rozvalování více v genech. Taková Matrona, ta stojí jak voják.
Další variantou jak zabránit rozvalování je ten již zmiňovaný Chelseachopping. Zastřižení všech výhonů ve stejnou dobu, začátkem června (doba Chelsea). To sice funguje taky, ale nějakou dobu(na můj vkus dlouhou, jsou výhony poněkud nevzhledné.
Letos budu pokusničit zase, nadělala jsem rozdělováním při likvidaci larev nové trsy.
Následující uživatel poděkoval: Miška

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 02. bře 2015 15:00 #294470

• Miška
  • Platinum Boarder
Nojo, ty lalokáče, já na ně zapomněla. Teď mi utíkaly slepice, 1 nebo 2 kusy, tak jsem je nechala, ať si trochu zařádí. Tak si pořiď tu slípku, co chce Marta. Ta se mi moc líbí a jde i designově k záhonům ;) .

A moc děkuji za rady, zkusím a poreferuji. Já zatím zkoušela jen tu rozdělení a sesazení trsu k sobě a to bylo dost slušný. Taky zkusím podsypat trs pískem, přeci jen mám asi na seda dost výživno.
Ta varianta vytrhnutí z báze, myslíš, že by fungovala i na vyšší astry? Nezkoušela jsi to?

Ještě jednou díky.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 02. bře 2015 15:43 #294472

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
Určitě s nimi budu se všemi teď při oteplení laborovat, abych zkontrolovala přítomnost larev. Ten písek asi taky zkusím.
Joo slípky by byly designově pěkný, i běžci by se mi líbili :laugh: , ovšem psům jistě též! To by bylo rychlý :whistle:
Astry jsem jen rozdělovala trsy, aby nebyly tak velké, ale u NB a NA se nedají trsy moc dělit. Tam jsem dělala ten chopping. Asi o třetinu, krajní větve víc. Docela se to osvědčilo.

Rozchodníkovce, krásky podzimu (Sedum) 02. bře 2015 17:42 #294476

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já množím seda najaře, prakticky každý jeden nový výhonek zakoření - díky tomu ani lalokáčí invaze nebyla tak děsivá, najaře sice byly skoro bez kořenů, ale rozebrala jsem je a vysadila a ujaly se všechny ;) ( lalokáče jsem nasypala slépkám i s hlínou :evil: .
Moderátoři: Eva L., Květa