-
Eva.Trifon
-
-
-
Platinum Boarder
-
- Obdržená poděkování 2755
-
-
|
jaja99 wrote:Holky mám dotaz. Zimuju zasazené lilie v květináčích stejně jako loni ve verandě kde je určitě pod nulou. Já si jich loni za celou zimu nevšimla, ale letos tam mám lilie z Martagonu a bojím se o ně tak je mám na očích a postupně se děsím, že je to zamrzlé a suché, ono to asi loni bylo taky a kvetly pak jako najaté. Všude píšou, že jim škodí hlavně vlhko v zimě, mráz, že až tolik ne. Ale letos mám o ně obavy, co myslíte? Přežijou? Mráz a vlhko škodí, sucho ne. Já je mám letos za posedem, zakryté kartonama, je to od severozápadu, sníh je na nich stále. Na jaře poreferuji jak přežily.3 roky před tím byly zakopané v květináčích/kýblech ve foliovníku a na jaře normálně vyrostly( se mi to nechtělo zase tahat do foliovníku, vykopat díry, šoupnut do nich, obsypat hlínou a na jaře zase vykopat). Máš je určitě v pořádku:Zkopírováno z Lilie I(32):
Nejméně náročné jsou lilie asijské a jejich hybridy, jenže některé jsou krátkověké, zase po nich většinou zůstanou v zemi cibulky z kterých znovu narostou květuschopné lilie, hodně se dělí.
www.mikesbackyardgarden.org/asiaticsA_E.html
Nejkrásnější jsou orientální lilie a ty jsou choulostivé, nesnášejí mráz a vlhko, nutně potřebují rašelinu. Na zimu je dávám do foliovníků, tam na ně neprší, mám jen květináče zapuštěné v zemi.
www.mikesbackyardgarden.org/orientallilies.html
Další jsou čínské, nebo aureliany, to je základní je regale, ty jsou odolnější ale potřebují drenáž, ale tu potřebují vlastně všechny lilie www.mikesbackyardgarden.org/trumpetlilies.html , tyto lilie i voní a jsou vysoké. Na Slovensku tyto lilie šlechtí A.Mego www.liliengesellschaft.org/zuechter/Anton%20Mego/
www.thelilygarden.com/pages_lilies/trumpet_1.html
Kříženci mezi orientálními a trubkovitými liliemi se jmenují orientpety, jsou odolné po trubkách, některé voní a jsou většinou obřích rozměrů až 2m
www.mikesbackyardgarden.org/orienpetlilies.html
Pak je odolná skupina kříženců mezi liliemi longiflorum a asiatkami LA
www.mikesbackyardgarden.org/lahybrids.html
Honza"(33)
Ještě si je můžeme rozdělit na voňavé skupiny a na ty druhé, nevonné.
Voní: aureliany (čínské), botanické (candidum, regale, longiflorum a další), LO, orientální a orientpety.
Nevoní: všechny asijské, AO, LA a některé botanické.
A asiatky ještě třeba na vysoké, nízké, turbánkovité, brush-marky a plnokvěté. Amazonka tu před časem psala o přesazování lilií v době květu. No, z nutnosti (rušení záhonku)
jsem přesadil tyhle regale album, šlo to krásně, zemina držela jako bal, i přes tyhle vedra se chytly.
Zapomněl jsem pak na ně, takže vlažím až teď, ale spíš jenom tak pro pocit, tak jednou za tři dny.
No a dneska rozkvetly, nezmaři. Za nimi je růžová Iowa Rose a krémově oranžová Griesbach Salmon.
|