Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lilie II

Re: Lilie II 22. říj 2011 18:35 #270776

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
mám jí taky, ale už nevim, co jsem si zjara od něj objednávala....ale byla pěkná

Příloha zahrleto2001.jpg nebyla nalezena.

Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jaja99

Re: Lilie II 22. říj 2011 18:59 #270777

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
JJje to ona mám tři poslal mi je místo něžného Muskadetu, tahle taky voní hezky, ale na mě je pestrá a navíc nevím jak se jmenuje .....
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 22. říj 2011 19:01 #270778

• ROMANA
  • Platinum Boarder
nemám doma jeho katalog,bude někde na zahradě.....a v podzimní nabídce llilie nemá
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 23. říj 2011 12:21 #270816

• jaja99
  • Platinum Boarder
Tak jsem ji našla strakatinu jednu nakonec to hledání nebylo tak děsné jak jsem myslela. Je to Mondriaan, jj tak od Basíka už lilie nikdy ne, ani jedna nebyla tou co měla být.
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 23. říj 2011 12:27 #270818

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Kachnishte napsal:
hoky, klucí - kdy přesazovat lile?? nepohlídala jsem si výšku a celá loňská výsadba musí ven a znovu na nová místa. by mi hráblo :whistle: :down
V ý s a d b a( martagon.cz/jakpestovat.htm)

Cibule můžeme sázet na jaře, ale výhodnější je na podzim před příchodem mrazů. Cibule lépe zakoření, menší zimní kryt jim prospěje také. Před výsadbou cibule pečlivě prohlédněte, zčernalé kořeny a šupiny odstraňte, případně ze šupin vyřízněte menší poškozená místa. Je vhodné takto ošetřené cibule ještě posypat nějakým fungicidem typu Fundazol. Cibule nenechávejte delší dobu bez zakrytí, nemají přeschnout.
Hloubka sázení se řídí velikostí cibule, t.j. nad špičkou cibule má být dvou- až trojnásobná vrstva půdy. Lilie můžeme sázet do skupin po 3 až 5 cibulích, mezi jiné trvalky, ozdobné keře a pod., při sázení do záhonu je vhodné zajistit liliím dost prostoru, tedy spon 30-50 x 15cm podle odrůdy. Nejlepší prevencí před listovými plísněmi je vzdušný prostor, proto také se lilie nemají sázet pod stromy. Na druhé straně martagony, které jsou hajní rostliny, můžeme umístit pod.tzv. vysoký stín. Je-li půda vlhká, není nutné cibule zalévat, při suchém počasí ano. Naprostou výjimkou je opět lilie bělostná, která vyžaduje plné slunce, snáší i úpal, nad špičkou její cibule má být jen 1-2cm vrstva zeminy.
Lilie můžeme samozřejmě pěstovat i v květináčích. Pro nižší typy jako jsou některé asijské či LA-hybridy pro jednu cibuli potřebujeme nádobu cca 20x20 pro skupinku úměrnou počtu cibulí. Drenáž je nezbytná, půda může být vylepšená starým kompostem. V zahraničí jsou už k dostání i minitypy ca 30cm výšky s běžně velikými typy. Výhodou tohoto způsobu je možnost pěstování bez zahrádky na terase, nebo přenášení v době kvetení i do místnosti. Jen je třeba dbát na to, aby se nádoby na jižním slunci se nepřehřívaly a je že potřeba
zalévat častěji.maggi napsal:
Před třemi nedělemi jsem dostala jako dárek lilie v květináči. Jsou venku, již odkvetly, poradí mi prosím někdo, jak s nimi dál? V létě bych je normálně dala do země, ale touto dobou nevím. Díky.
Nenašla jsem nikde jak dlouhá je vegetační doba, ale si myslím, že ještě chvíli by měly vegetovat. Po odkvětu přihnojujeme jen draselným, či fosfátovými hnojivy.

Našla jsem ještě tohle:
Pěstování lepších zahradních lilií:
Nepoužívám vůbec žádné fungicidy ani insecticidy. Chcete-li pěstovat “zahradní lilie”, musíte je otužovat a minimálně přihnojovat. Mějte na paměti, že lilie v přírodě nedostávají téměř žádné hnojení. Někteří lidé prohlašují, že lilie je potřeba hojně hnojit. Tak tomu v žádném případě není! Lilie mají rády trochu humusu, organických látek, a jestliže tato směs obsahuje listí z hluboko kořenících stromů, pak dostanou všechny minerální látky a všechny stopové prvky, které potřebují.
Vědomě nechávám na své zahradě zavirované lilie. Jak jinak bych mohl zjistit, že pěstuji virům odolné lilie? Virům intolerantní lilie můžete získat z téměř každé zásilky od komerčních producentů, kteří se zaměřují na řezané lilie. V kterékoliv zahradě se jako první viry infikují Orientály.
Poslední úprava: 23. říj 2011 12:54 od Eva.Trifon.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, jaja99, Kaja, JaninkaH, helena, Kachnishte, evai

Re: Lilie II 23. říj 2011 17:47 #270837

• ROMANA
  • Platinum Boarder
jaja99 napsal:
Tak jsem ji našla strakatinu jednu nakonec to hledání nebylo tak děsné jak jsem myslela. Je to Mondriaan, jj tak od Basíka už lilie nikdy ne, ani jedna nebyla tou co měla být.
jooo, to je ona, já teda záměny nemám....
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 23. říj 2011 17:56 #270839

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
já taky žádnou záměnu,... už po několikáté,..:up
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 23. říj 2011 18:06 #270840

• jaja99
  • Platinum Boarder
Asi jsem měla smůlu :( ještě mám místo bílých tiny něco bílé orientálky s žlutozeleným pruhem a zrovna jsem to brala po víc kusech. Z Martagonu jsem neměla záměnu ani jedinou, ale letos asi burza není, že? Nakoukla jsem tam a jen nějaká omluva...škoda
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 23. říj 2011 18:38 #270843

• ROMANA
  • Platinum Boarder
určitě bude zjara....uvidíš .-)
Téma bylo zamčeno.

Re: Lilie II 19. led 2012 09:07 #275842

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ing. Vinčálek mi zaslal upozornění na Burzu cibulí lilií pro Jaro 2012

www.martagon.cz/Cibule%20lilii.htm
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, hana.johana, Jirka, mrk, helena, evai, Martin, mišpule, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa