Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Suchomilné trvalky a keře

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 12:31 #247556

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
ROMANA napsal:
Lenka:
Jsem z toho seznamu malinko jelen - že by takový kostival nebo udatna byly suchomilné? Ale fakt je, že jsem to nezkoušela.
Leni, udatnu mám na nejsušším a nejslunečnějším místě, za jukama v koutě zahrady, kam nedostříkne hadice. Ale je tam hnojník, možná žije tím, co prosákává z něj. Nevím. Ale rozhodně netrpí :-)
je vidět vzadu, už odkvetlá
17062.jpg

Romano, sím, co je to za bílou růžičku?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 12:49 #247558

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 12:51 #247559

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Díky , myslím už jsem ji tu řešili. Mám ji taky nadmluvenou. :) :)

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 12:54 #247560

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
loni totálně omrzla, myslela jsem, že bude po ní, ustřihla jsem jí uplně u země, má jeden "kmen". Ale stal se zázrak, z toho kmene během jara vyrašilo několik pupenů. Tak loni byla malá......roky předtím byla obrovská, jak zasněžená. Jo, máš pravdu, řešili, Honzík mi ji pojmenoval :-)

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 18:51 #247582

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad suchý stín :
- on je asi suchý stín a suchý stín. Pokud kytka musí v suchém stínu bojovat ještě s konkurencí kořenů ( jehličnany ), vytvářejících hustou spleť, pak má ještě víc ztížené podmínky než v ( mém obyč. ) suchém stínu pod ovocným stromem, který má kořenů "pár" a do hloubky.
- co roste jednomu, nemusí jít jinde. Např. napíše se - do suchého stínu bergenie. Jo, ale.... ve stínu nemusí ( nebude ) kvést. Bílekvetoucí kultivar bergenie je navíc potfora, ten by mohl i zajít... kakost zase pouze některý. Z uváděných v seznamech výš - souhlasím s Honzou, ledacos nebude plápolat štěstím ( nepokvete, může být rozkydlé ), ale poroste, něco s obtížemi. Asi metoda pokus omyl, vlastní zkušenost.. suchý stín je nejproblémovější místo v zahradě.
- kapraď samec mám např. na jižním úpalu, nezalévám a roste.
- k seznamu co v suchém stínu lze - pulmonaria, hosty od střední velikosti ( samo budou ubožejší ) po obry, astrantie, ajugy, jap. sasanky... celkem zdatně jde i pachysandra...
Bezva mi tam jdou vincy, actaey.

Lenko, cos to měla za škornici ?

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 19:06 #247583

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Jj - kdyby se moh člověk kytky optat - "Tak kampa by si chtěla?" - to by bylo jiný kafe :lol:
Dočetla jsem se, že do polostínu Bergenii - mám tři - ani jedna, ta červená na to málem zašla. Dneska jsem koukala, nové lístečky už jí na sluníčku rašej, tak snad přežila.
Ono spolubpůsobí tolik, vzájemně se doplňujích, faktorů, že jeden může jen přibližně odhadovat.

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 20:08 #247588

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Honza si tu odložil seznam kytek, který byl v článku "Třídění trvalek podle stanovištních okruhů - stanovištní(životní) okruh LES".......jo, zajímavý článek. Hanka

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 21:54 #247589

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zuzo, díky za odkaz na tu knížku. ;)

Květo, díky za další tipy.

Lenko, myslím, že problém bude v tom, jaké to epimedium bylo druhově.

Dneska jsem čistil záhon pod jabloní (půda je tam dobrá, asi léta tlející listí, ale porézní - zaleju, udělá to "slurp"
a voda je v tahu a div tam po ní nezůstane díra), hlavně od mumifikovaných jablek, tak konstatuji, že:
jedno epimedium - - samo nevím druh, nebylo na výstavě na Karláku značené druhem - je zelené i nyní, teda hnědé. :)
Kakosty - phaeum - v plné polní, narašené, hlavně bílá varieta, ta je tomu suchu o poznání odolnější.
Je tam i pupkovec, zelenej, svěží, v létě sice nezpívá oslavné písně, ale přežívá (to je kritérium pro suchý stín), šíří se i kvete.
Bergenie (měla být bílá, není) taky živá, zelená, tedy spíš červená. Jsou tam ještě dvě vajgélie a dvakrát spiraea cinerea.

Kapraď samec, když už je mu jó ouvej, tak zatáhne, částečně nebo uplně. A na jaře spolehlivě vyjede znovu.
Ozkoušeno.

Důležité je zpočátku (rok, dva) rostliny vlažit, až budou ty udatny (a jiné) tak udatné, jako má Romana, poradí si samy.
Poslední úprava: 12. bře 2011 21:56 od HonzaPM.

Re: Suchomilné trvalky a keře 13. bře 2011 07:43 #247594

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Škornice jsem měla Orangekönigin a ještě nějakou fialovou, Violet-něco, nepamatuju si přesně a nechce se mi štrachat - obě silné sazenice, od Krulichů. Fialová odešla dost brzy, Or.k. vydržela déle, ale léto neustála ani jedna z nich. Jak říkám, občas jsem je zalévala, ale taky jsem občas nebyla doma - byly u paty zídky ve slušné vrstvě listovky a spadaného listí, nad zídkou je "lesík" z náletů, žádné jehličnany - takže podle mě zas tak špatné podmínky neměly, i slunko na ně občas svitlo, s mírou. Ale je to trochu ve svahu, sucho tam v létě je veliké.
Honzo, máš nějaký druh epimedia nebo konkrétní odrůdu, které bys pro takové podmínky mohl doporučit?
Pupkovec ti závidím, mně ho pod jabloní do mrtě sežrali slimáci. Jedu z maminy vymámit další kousek, je to kouzelná kytička.

Re: Suchomilné trvalky a keře 13. bře 2011 08:31 #247598

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Mám škornice moc ráda, ale mám ai nějaké odolné snad roseum a rubru mám je pod jívou a nějakou planou blůmkou spolu s hostami, pupkovcem a orlíčky. Zalévám zřídka je to ve svahu a při zalévání mi stéká zemina, řekla bych, že všem jmenovaným se celkem daří. I když teď o tom tak přemýšlím sucho u nás je asi jiné než někde v nížině, asi to sucho tady nebude tak kruté.
P6030008divoina.jpg

P6090014m.jpg

P4250276mr.jpg

P4250275mr.jpg
Poslední úprava: 13. bře 2011 08:32 od jaja99.
Následující uživatel poděkoval: danah, Emilka, Lenka, lenpel, JaninkaH
Moderátoři: Eva L., Květa