Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy II.

Re: Trávy II. 05. bře 2011 06:10 #246899

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1780
Květo myslím, že ne, nikdy jsem na tomhle místě uprostřed starého trsu omladinu neviděla (a že jsem hodně pátrala :blink: ). Nicméně připustit bych to mohla, Fargesia přece po odkvětu uhyne (většinou). Mě tedy hynula hodně dlouho (nevím přesně, 4-5 roků).
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Trávy II. 08. bře 2011 01:42 #247185

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Janinko, dík.

Kdysi jsem už v podobném duchu psala o pampové trávě. Dneska mi to nedá ( dostala jsem článek ) převyprávím jeho obsah - je na téma Imperata cylindrica, o tom, jak u nás se můžeme snažit, opečovávat a stejně "lány" z ní uděláme jen velice těžko.
V jiné klimatické zóně ovšem je považována za invazivní druh a její šíření by mělo podléhat omezením.

Do USA byla přivezena z Japonska až v roce 1912, do Alabamy. Byla používána jako obalový materiál.
Následně pak vysazována jako protierozní při železničních náspech. Dobytkáři se těšili, že našli novou vhodnou potravu pro dobytek. Oba nápady se ukázaly jako nepříliš šťastné.
Erozi sice zabránila, ale začala se nekontrolovatelně šířit do okolí. Dobytek ji sice spásal, ale pouze mladou, pak mu ( má ostré hrany ) nechutnala.
Je to tráva rhizomatická. Oddenky mají ostny, kt. jsou schopny proniknout kořeny okolních rostlin. V soutěži o vodu a živiny Imperata vždy zvítězí.
V současné době zaujímá ( nebo je detekována ) na více než 1,5 mil. akrů ( pro lepší představu převod na ha je x 0,4 ) plochy na Jihozápadě USA, přičemž pouze ve státě Florida pokrývá výměru 0,5 mil. akrů půdy.

... no nic, mám jí po čtyřech letech pouze pár brk... u nás zřejmě nehrozí..
Poslední úprava: 08. bře 2011 01:43 od Květa.

Re: Trávy II. 13. bře 2011 17:34 #247631

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
Hlásím, že mám ostříhaný (větší motorovkou), všechny trávy. Mrazy už nečekám. Ohýnek si pěkně zaplápolal.

IMG_9582.JPG

Re: Trávy II. 14. bře 2011 21:05 #247714

• Květa
  • Moderator
mám ostříháno asi 14 dnů, inspirovala jsem se, pořezáno ( někde požužláno ) motorovkou. Naprosto úžasné .. hotovo za dva dny !

Re: Trávy II. 14. bře 2011 23:29 #247718

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Květa napsal:
Janinko, pokud pamatuji dobře ( dlouho jsme se o ní nebavily ) - poté, co ti vykvetla Fargesia nitida, nechávala sis semenáčky, že ? Jak je máš dnes vysoké ?
Matka již zcela uhynula ?
Květo, pro tvoje vědecké účely - já po odkvetení našla taky dost semenáčků Fargesia nitida, zahrnkovala jsem a letos, resp. vloni byl trs vysoký tak 60 - 70cm. To už byl od jara ve volné půdě, nakonec jsem dala dohromady asi z 5 květináčků, páč to byly takové nitě, že jsem ani nedoufala, že z nich něco bude. Letos je po zimě taky hodně opadaný, ale živý. Odkvetlá matka zdechla docela, amen.
Jinak mám taky opižláno, nejhůř mi šel velký trs penniseta alop., chtěl by rozdělit...mám jich víc, tak to asi risknu teď.

Re: Trávy II. 15. bře 2011 00:26 #247720

• Květa
  • Moderator
Danah, dík za info ( uloženo do hlavy ).

ad přesazování travin - také potřebuji několika trsy hýbnout, ještě ale počkám. Tak týden, možná 14 dnů.
Vede mne k tomu především to, že loni jsem uspěchala sázení travin, pak nastalo to mokré a studené nečasí a trávy měly problémy. Nevím, jak jsi na tom ty, ale u nás je půda rozmrzlá pouze v místech, kde svítí slunko celodenně. Kde svítí pouze část dne, rozmrzlo včera. I tak - ještě dnes ( chtěla jsem sázet růži ) v 15 cm hloubky je led.
( v někt. diskusi, nepamatuju přesně kde se Honza ptal na to, jestli sundávat chvojí. Odpovím zde, snad si přečte ).
Chvojí nepoužívám, ale co mne překvapilo :
Na podzim jsem zasypávala libertie cca 15 cm vrstvou listí. Všude okolo je již rozmrzlo, listí jsem dneska odhrabávala a ještě obsahuje krystalky ledu, zem totál tvrdá. Takže co se týká mne, chvojí bych dala pryč.
Poslední úprava: 15. bře 2011 00:26 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Trávy II. 18. bře 2011 21:21 #247892

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
Heleďte, jak mi travička za týden poporostla...
IMG_9612.JPG

Re: Trávy II. 18. bře 2011 22:07 #247893

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
:huh: :huh: To je tedy fofr, já zatím střihla jenom nově sázené a ty teda vůbec zelené nebyly :( :( Bojím, bojím, že nepřežily...

Re: Trávy II. 19. bře 2011 07:22 #247901

• JaninkaH
  • Platinum Boarder
Emilko neboj, tohle je festuca glauca, ta se snad ani stříhat nemá, ale byla po zimě celá suchá, tak jsem ji šmikla. Ostatní trávy, mám taky neživý.
Květo tys loni stříhala na krátko ovsíř, že? Jakpak dopadl, dobře obrazil ? Mám takový cukání udělat z něho ježka.

Re: Trávy II. 19. bře 2011 07:28 #247902

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Jani taky mám jednu takovou stejně živou asi to bude ona. Díky za identifikaci (má tak do půl metru a květenství asi 150cm vysoko?)
Moderátoři: Eva L., Květa