Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Letničky, dvouletky a balkonovky

Letničky, dvouletky a balkonovky 14. srp 2015 15:43 #299545

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Na oknech na západ mám v samozavlažovákách všelichu. Mám ji tam první rok, tak jsem byla zvědavá, jak vydrží tu příšernou výheň. Zezačátku odolávala perfektně, až jsem se divila. Pak jednou nebo dvakrát měla menší přísušek (což prý nesnáší...a je to vidět), ale nic tragickýho. No a teď se mi zdá, že jí ty vedra dávají pořádně zabrat, i když má dost vody.
Šla by sestřihnout, aby znovu obrazila a kvetla? Dělám to s lobelkama a je to perfektní. Nemáte s tím někdo zkušenost u všelichy?
Díky
J.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Letničky, dvouletky a balkonovky 14. srp 2015 21:12 #299549

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Storm, všelichu jsem nezkoušela , díky za tip na kytku na plné slunce ( letos jsou to extrémy).

V těchhle vedrech je lepší dát ty kytky trochu do stínu. Hlína je v tom hicu už dost horká. Myslím, že to kořeny dost poškozuje. Jestli je to úplně neuvaří, tak minimálně chytnou nějakou hobouvou chorobu z toho vedra a vlhka.

Letničky, dvouletky a balkonovky 16. srp 2015 20:14 #299615

• storm
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
No tak jsem to zkusila a uvidíme :huh: Jinak do teď byly i v tomhle pekle fakt nádherný :up

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 14:20 #311963

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Letos nikdo neletničkuje? :) Mojí oblíbenou letničkou jsou měsíčky (Calendula) a afrikány. Trochu užší barevné spektrum, ale výdrž, dlouhé vytrvalé kvetení, různé velikosti rostlin a květů. Nejlíp mi rostou ty samovolně přeseté z předchozích let, nově seté a opatrované jsou u mě slabší. Dobré jsou taky barevné chrpy, ty snesou hodně, vysoké hledíky často vydrží do dalšího roku. Mám moc ráda krásenky, ale už se o ně nesnažím, u mě mají přes dva metry a kvetou dost pozdě. S dvouletkami to neumím, nemám zvládnutý systém výsev-přezimování-přesazení.

Měsíček Neon - proti běžnému oranžovému má tmavší špičky a okraje.
IMG_9960.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, papla, Jikra

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 17:52 #311969

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
V záhonech letničkuju jen tím, co se samo přesévá, takže sluncovka kalifornská a teď nově černuchy a chrpy ( chrpa polka). Krásenky prý takhle zlobí, když je v půdě moc dusíku, takže jsem je předpěstovala v kontejnerku v chudém substrátu, dostávaly jen kristalok plod a květ. Ty, co si kořenem sáhly z květníku do země, ty jsou mohutné a nekvetou, ostatní sice vypadají, že jsou na pokraji smrti, ale kvetou krásně :P , budu to muset vychytat. Ještě mám ráda okrasný tabák, ten se mi tedy přesévá jen tam kde ho nepotřebuju :whistle: .

Jinak měsíčky moc nemusím, u mě rychle chytají padlí, ale zato se přesévají ikdyž o to moc nestojím. Afrikány mi komplet seřerou slimáci, ty už ani nezkouším.

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 19:55 #311973

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Každý rok si pěstuju povíjnici, černookou zuzanu a koupím si po 10,- nějakou gazánii.
Ty krásně rozsvítí záhon. A taky mám pár cínií.
DSC034748.jpg

DSC0347813.jpg

DSC0347716.jpg

DSC034898.jpg

DSC034918.jpg

DSC034869.jpg

DSC034906.jpg

DSC034927.jpg
Následující uživatel poděkoval: papla, Jikra, Marta, bradhal

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 19:58 #311975

• Gabča
  • Platinum Boarder
A z balkonovek mám ráda lantánu. Už jich mám 5. :kiss:
DSC0348213.jpg

DSC0347915.jpg

DSC0347815.jpg

DSC0347515.jpg

DSC0347617.jpg
Poslední úprava: 29. čec 2016 20:27 od Gabča.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Marta, jaru20

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 20:31 #311976

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Měsíček Neon je v detailu pěkný.Mně se ty obyč.oranžové přesévají mezi zeleninu. Pravidelně si předpěstovávám ostálky -zinie, ale letos ze směsi barev vyšly jen karmínové. Jiřinky ,letničky jsem měla nejraději, letos nejsou. Nízké afrikánky vydrží až k podzimu, když je nezlikvidují slimejši.Mají pak tu správnou podzimní barevnost, když všechno ostatní dokvétá. V užitkovém koutku zahrady úmyslně nechávám vysemeněnou diviznu - ta je sice dvouletá, ale zdobí jen rok - a vysévám slunečnice nejen pro krásu, ale i pro zob sýkorkám.
P1000861.jpg

P1000862.jpg

P1000866.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marta

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 20:40 #311978

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Gabčo lantány máš krásné, ale já je neumím přes zimu uchovat. Buď je přeleju nebo nezaleju. Z pokojovek mně také vydrží jen ty statečné,tchynin jazyk , klivie, a palmička, kterou jsem dostala beze jména.No a
gazánie máš také krásné.Pěkné fotky. Jáse omlouvám za tu svou první mázlou, budu si muset vyměnit foťák nebo ruce.

Letničky, dvouletky a balkonovky 29. čec 2016 22:19 #311980

• Gabča
  • Platinum Boarder
Tu největší lantánu už mám asi 5 -6 let. Ona na jaře dost pozdě obráží a člověk si může myslet, že je kaput a ono ne. Ale už se mi taky párkrát zadařilo ji přelít.
Ale letos nevím, co s hořcovýma stromkama. :( Na jaře jsem je šmikla a nevím proč, vyhodí mi dlouhatánský pruty, který by možná na konci kvetly. Ale já to většinou psychicky nevydržím, zase to ošmikám a do 14 dnů zase 30cm dlouhý klacky. Můžete mi někdo poradit, co dělám špatně? Mívala jsem je nádherný, samý květ. Ale co mám teď jsou šílený košťata. Mámm chuť se jich zbavit. :dry:

Bejvávala to krása
DSyC0256928129.jpg
Poslední úprava: 29. čec 2016 22:46 od Gabča.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marta
Moderátoři: Eva L., Květa