Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plody z našich zahrad a zahrádek

Plody z našich zahrad a zahrádek 04. zář 2015 21:02 #300330

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
No já kolabuju,to je krása, houby u nás letos asi nebudou, vůbec neprší a je suho :(
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Plody z našich zahrad a zahrádek 04. zář 2015 21:09 #300334

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Honzo!Tak tohle mi už nedělej!Tady je sucho,že chroupe jehličí pod nohama a když zakopneš,zvedne se oblak prachu.
Red haven jsme taky dojedli,byly menší,ale výborné.Stromek plodil prvně,byl obalený,museli jsme hodně probrat,ale na sezobnutí několika denně stačilo,mňam.
Poslední úprava: 04. zář 2015 21:10 od mišpule.

Plody z našich zahrad a zahrádek 11. zář 2015 09:13 #300656

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genovesa napsal:
U nás sprchá teď, tfuj. Chudáci moje rajčata, mají být sice geneticky odolná proti plísni, no ale věř tomu, že. A teda chudák já, protože budu muset zůstat s děckama doma. Masakr to bude! :S
Jeden není nikdy spokojenej, no. :laugh: :laugh:

Genoveso, jakou odrůdu pěstuješ? Já už roky pěstuju Orkádo, má být také rezistentní k plísni bramborové ( doporučovali kdysi dávno v Receptáři) a skutečně jsem ho nikdy nemusela stříkat, nicméně na spodních listech se objevují ty žluté a následně hnědé fleky, které obvykle stačí odstříhat a je klid.

Třeba pěstuješ jiné, ráda se poučím a příští rok bych vyzkoušela oboje ;) .
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Plody z našich zahrad a zahrádek 11. zář 2015 09:58 #300657

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jana V. napsal:
Genovesa napsal:
U nás sprchá teď, tfuj. Chudáci moje rajčata, mají být sice geneticky odolná proti plísni, no ale věř tomu, že. A teda chudák já, protože budu muset zůstat s děckama doma. Masakr to bude! :S
Jeden není nikdy spokojenej, no. :laugh: :laugh:

Genoveso, jakou odrůdu pěstuješ? Já už roky pěstuju Orkádo, má být také rezistentní k plísni bramborové ( doporučovali kdysi dávno v Receptáři) a skutečně jsem ho nikdy nemusela stříkat, nicméně na spodních listech se objevují ty žluté a následně hnědé fleky, které obvykle stačí odstříhat a je klid.

Třeba pěstuješ jiné, ráda se poučím a příští rok bych vyzkoušela oboje ;) .
Jani já mám Vitellu (ta ale prý zrovna proti plísni odolná není), Phantasii a Philovitu. Philovitu můžu rozhodně doporučit, jsou to cherry rajčátka, výborná, rostlina má dlouhé vijany plodů. Loni plíseň chytla, ale až v září, ostatní rajčata už byla dávno pryč. Víc oproti těm obyč vydrželo i Bejbino.
Phantasie mě tolik neoslnila, plodů dost, ale chuť průměr. A teda možná jsem ji špatně vedla (jako tyčkové rajče) a nemohla jsem se ubránit pocitu, že se opravdu snaží být keříkovým. Vitellu nedoporučuju, dost trpí suchou hnilobou z nedostatku vápníku, stejně jako neodolné San Marzano.
O Orkadu jsem neslyšela, kde ho kupuješ? Vyzkoušela bych. Kiepenkerl má semena dost drahá. Hraju si s myšlenkou zkusit pár výhonů zasadit a snažit se uchovat v garáži do jara na řízkování. Ale asi se na to vybodnu, potřebuju pár rajčat a klíčivost jsem zatím měla 100%.
Jinak teda myslela jsem, že si budou letos rajčata v tom počasí chrochtat a prdlajs. Plody byly děsně dlouho zelené a navíc ta suchá hniloba. Asi jsme málo zalívali.

Plody z našich zahrad a zahrádek 11. zář 2015 09:59 #300658

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
HonzaPM napsal:
Do košíčku k broskvím mi spadly i hrušky Milada a u cesty ve vlhčím příkopu zasvítilo pár křemenáčků,
které považuju na nejvíc sexy houby na světě. Tak přece rostou, kdo by to byl řekl...

P1920131.jpg
Áaaach!... :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Plody z našich zahrad a zahrádek 11. zář 2015 12:08 #300659

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genoveso, díky, kouknu po nich.
Orkádo bývalo běžné ve stojanech se semínkama, ale pak jsem několik let za sebou nestíhala předpěstovávat sazenice, takže jsem kupovala už hotové ( to, co bylo, obvykle Tornádo a Bejbino - pokud jsem sehnala). Letos v zimě, jsem tomu věnovala opravdu hodně času, abych ho sehnala, ale nebylo v žádném z hobymarketů. Nakonec jsem ho sehnala myslím v AEV-VS ( tuším 40semínek za 40kč, ale dělala jsem sadičky pro celé příbuzenstvo, tak se to využilo). Klíčivost ( narozdíl od některých letniček z téže zásilky) byla stoprocentní ( ona rajčata si uchovávají klíčivost opravdu dlouho).

Je to klasické polní rajče, nepotřebuje nic extra, letos dostaly loňský králičí hnůj a jsou O.K., jen dvě sazeníce na konci řádku mají málo vápníku ( dělají se ty tmavé fleky na špičce plodů), ale už to neřeším.
Přesně, jak píšeš, nejdřív dlouho nic, pak zaplodily hromadně a pak zas dlouho jen zelené. Zalévané byly ( zalévám jednou za čas hadicí do rigolu, dokud se neudělá blátíčko).

Ale i tak na tom nejsme tak zle, koukala jsem na GW a v Anglii měli letos přesně opačné problémy, měli mokré a hlavně hodně studené léto, takže jim rajčata nezaplodila pořádně ani ve skleníku.

Jinak, nemyslím, že by se ti povedlo uchovat výhony k řízkování, chytne to nějakou houbu. Mívám rajčata i ve skleníku, chytnou jí koncem podzimu vždycky ( obvykle obyčejnou zelenou plíseň). Spíš bych zkusila semínka, budou sice samozřejmě odlišná od rodičů, ale část rezistence si můžou zachovat.

Plody z našich zahrad a zahrádek 18. zář 2015 21:12 #300840

• alenak
  • Platinum Boarder
tento týden poslední broskve,zářijová Cresthaven, začala plodit 3ti rok a dává každý rok, krásně jde od pecky a výborná chuť
DSCN5854.jpg
Následující uživatel poděkoval: varouch, Evka, Jikra, Ajka

Plody z našich zahrad a zahrádek 24. zář 2015 10:59 #300935

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Alenko, nádhera.
Já se také pochlubím, Zakoupila jsem si, spíše pro zajímavost, sloupovou jabloň, mám jí druhým rokem a letos má první jablíčko. ;)
DSCN5988.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Kamcule1, Jikra, alenak

Plody z našich zahrad a zahrádek 24. zář 2015 21:11 #300956

• alenak
  • Platinum Boarder
Ajko, jakou to máš odrůdu, já jsem taky koupila vloni sloupovitou jabloň, mám dokonce 2 jablíčka ale jsou nazelenalý, ty máš krásně červený, dala jsem to do záhonu s kytkama, doma z toho rodina kolabovala, vydrželi :laugh: , na jaře to kvete, květy jabloní krásně voní, pak jsou plody a zabarvený listí - co více si přát :laugh: , ještě asi budem přikupovat, má to úspěch :cheer: , nemůžu zatím najít lístek s odrůdou :silly: , ale myslím že to bylo vyšlechtěno v Holovousích.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Plody z našich zahrad a zahrádek 25. zář 2015 14:19 #300966

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Alenko, odrůda Pidi, ale jak chutná ještě nevím. :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alenak
Moderátoři: Eva L., Květa