helena wrote:
Gabreto, díky. Máme starou třešeň (odhad 60 let), kterou jsme zdědili po předchozích majitelích. Bohužel není v dobré zdravotní kondici, ale třešně jsou moc dobré. Přesně jsem nesledovala, kdy plody uzrávají, ale podle toho, že není červivá, nebo málo až na konci dozrávání, jsme dospěli k tomu, že je to patrně polochrupka. Máme jenom jeden strom a problémy s opylováním nejsou, asi je v okolních zahradách opylovač.
I proto uvažuji o Burlatu. Třešní potřebuji dost - živím se přes zimu domácími zavařeninami:).
Ještě mě napadlo takové, možná pitomé řešení: na jednu větev Burlatu naroubovat tu naši neznámou třešeň. Šlo by to?
A višeň Favorit nepotřebuje opylovače?[/quote]
Višeň Favorit je samosprašná, ale uvádí se u ní malá úrodnost, což můžu potvrdit, ale chuťově je výborná. Naroubovat na Burlat vaši starou třešeň by mělo jistě jít, udělala bych to druhým rokem po vysazení Burlatu, až zakoření. Otázkou je, jestli se Burlat bude schopen touto třešní opylit, pyl nemusí být kompatibilní.No ale zkusit se to samozřejmě může. Pokud by se Burlat neopylil, mohlo by se to vyřešit naroubováním nějakého opylovače do koruny, jak už jsem psala, uvádí se Karešova, Rivan, Kaštánka.