Včera večer jsem vistarii ještě vyfotila, jen tedy část, nebyla ještě rozkvetlá ceelá pergola. zbytek už nevykvete, jen pár poupat při zdi vypadá ještě životných. Napřed jsem chtěla vyfotit i tu zkázu, ale pak mi to přišlo marný trápení.
Troufnu si na návod:
Doporučuji vybrat chráněné místo na slunci, u nás namrzne vždy to, co nejvíc vyčuhuje z výklenku. Ten je obrácený na jihovýchod, takže v zimě chráněný před mrazivými větry. Nejlepší jsou roubované sazenice, které zaručují brzké kvetení. Po zapěstování hlavních větví, které budou tvořit konstrukci, je dobré ostřihat v létě vedleší výhony asi na třetinu. to dělám před začátkem prázdnin. Na těchto zkrácených výhonech se mi teď ve zralém keři tvoří květy, které kvetou koncem léta. Na konci zimy, zpravidla v únoru, kyž nejsou super mrazy, stříhám výhony na několik pupenů. Z těch kvete potom teď.
Při výsadbě mi doporučil zahradník ke kořenům zapustit tzv. husí krk, děrovanou rouru, do které vist. zalévám i přihnojiju. Když si vzpomenu, jsem macecha.

Možná přidají fundovanější zahradníci, u mne je to vždy kolotoč knížka, pokus, omyl...