Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady II

Vaše zahrady II 17. led 2017 10:36 #315350

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Ahoj holky, zdravím všechny po delší době a děkuji Vám, že díky Vám přežívám to zimní období.
Alenok , mám meruněk více - mimo jiné i Kioto a Pinkcot - tyto odrůdy jsou si v mnoha věcech podobné, ale jestli Ti můžu doporučit, podívej se po Pinkcot. Obě mám hned vedle sebe, mají stejnou podnož i stejné podmínky, ale mnohem lepší je Pinkcot / obě jsou výborné - jak pěstitelsky, tak chuťově /. Pinkcot má větší plody, atraktivnější, u mne má i výrazně větší úrodnost a je i méně náchylný na moniliosu než Kioto. Obě 2 mají dlouhou dobu kvetení, nakvétají postupně a tudíž, i když pomrznou, nějaké vždycky zbydou. Loni u nás pomrzlo úplně všechno - nejsme meruňková oblast /a přesto na Kioto zůstalo a dozrálo asi 5 meruněk, na Pinckotu určitě 40/.
U obou je nutná probírka malých plůdků, pokud nepomrznou, obě kvetou tak bohatě, že je jeden plůdek vedle druhého, někdy musím dělat opakovaně, aby měly vůbec šanci vůbec narůst větší. Ale bolí to, když vyhazuju půl kyblíku nezralých meruněk :huh:
Poslední úprava: 17. led 2017 10:43 od JUDY.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alenak, Regina

Vaše zahrady II 17. led 2017 10:50 #315351

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
ahoj Judy,kupovali jsme Kjoto a Bergeron.U nás meruňky vydrží tak 10 let,pak zajdou,taky nejsme meruňková oblast.J. má cukání navštívit "Staré odrůdy",jestli by neměli aspoň polokmeny,protože tyhle nízké stomky zabírají strašně místa v nevhodné výšce.A taky vzpomíná na staré,velké stromy u mé babičky ve Strachotíně :) No,budou tu prcci teprve rok,uvidíme...
Následující uživatel poděkoval: JUDY, Regina

Vaše zahrady II 17. led 2017 13:22 #315360

• JUDY
  • Platinum Boarder
Ahoj Mišpule, na Tebe jsem se moc těšila, až se po pauze objevíš. / Mimochodem jsem taky váha :whistle: /. Pinkcot i Kioto jsou velmi rané - což nám i dětem vyhovuje, Bergeron je pozdní, ale celkově a chuťově taky pecka - možná chuťově ještě lepší než obě předchozí, takže jsi to výborně zkombinovala. Mně Bergeronka bohužel předloni odešla - vypadalo to jako úžeh, i když byla stříkaná. Odešla půlka stromu, pak to vypadalo nadějně, ale pak se v prasklinách kmene objevila jakási houba a bylo vymalováno. Ale už ji mám znovu, letos už by mohla zaplodit. S těmi vysokokmeny nemám žádnou zkušenost, mně nízké tvary nevadí, jsem ráda, že můžu obírat ze země. Ale vlastně jsem si takto vyrobila meruňku Auroru, kterou jsem strašně chtěla a paní z prodejstromku.cz jsem umluvila - tak mi poslali " špičák" - bez zapěstované korunky. A tam jsem si výšku kmenu vyrobila sama tím, že jsem ho nechala růst, ostřihovala boční obrost a korunku zapěstovala výš než obvykle / abych pod tím mohla mít záhon pro růže /. Ale tím samozřejmě ztratíš čas / minim. rok /. Ale dnes není prakticky nic nemožné. Takže domluvit se o případném naroubování na vyšší kmen by nemusel být až takový problém.
Poslední úprava: 17. led 2017 13:34 od JUDY.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Regina

Vaše zahrady II 17. led 2017 13:46 #315362

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7639
Taky jsme okrajová část na pěstování meruněk, té naší Velkopavlovické je přes 30 let, několik nám odešlo, ale tahle zatím drží. Je u baráku na západní straně. Každý rok alespoň něco :) . Ale chtěla bych zkusit rannější.Zas mě bylo doporučeno, abychom nebrali francouzské odrůdy, že nemají takovou letitou výdrž, v okrajových oblastech. Tak díky za každou radu. :)
Následující uživatel poděkoval: JUDY

Vaše zahrady II 17. led 2017 14:10 #315363

• mišpule
  • Platinum Boarder
Jen mě mrzí,že když se J.splašil a přivezl ty stromky,nevšiml si,že Bergeron má vylomený jeden ze tří výhonů,takže přivezl vidlici na prak :unsure: Nějak se prodavači podařilo mu ji podstrčit.Ránu jsem zařízla dohladka a zatřela voskem,vedle je pupen,snad se rána zacelí a podaří se mi zapěstovat třetí kosterní větev.

Vaše zahrady II 17. led 2017 17:51 #315373

• JUDY
  • Platinum Boarder
Alenko, můj kolega sadař říká, že Velkopavlovická je v chuti nepřekonatelná. A před 30- ti letou Velkopavlovickou je třeba pouze v údivu smeknout. Nejranější jsou: Aurora, Tsunami, Radka, Leskora- Pinckot a Kioto jsou až za nimi, kromě Leskory mám, ale jsou to ještě mladé stromky, které měly po pár meruňkách, nemohu hodnotit. Na Leskoru mám ještě zálusk. Kolega ji právě taky hodně chválí z hlediska mrazuvzdornosti. Ty ostatní, včetně těch francouzských jsou odrůdy poměrně nové, nevím, zda v naší republice může poskytnout někdo tak dlouhodobé zkušenosti, aby sis mohla být jistá, že vydrží tak dlouho jako Tvoje Velkopavlovická. Radka a Leskora jsou české, to by mohlo napovídat, že pro nás budou vhodnější...ale ještě jednou klobouk dolů před Tvojí VP.

Mišpul - nepochybuju, že Ty Bergeronku přesvědčíš, aby rostla, jak má :)
Následující uživatel poděkoval: alenak

Vaše zahrady II 17. led 2017 19:35 #315383

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7639
JUDY, opečovávám ji, zábaly na prasklý kmen atd., muž sype pod ní dolomit, stříhám pravidelně vždy po sklizni, dle měsíce, mají ze mě srandu, ale na to nedám :laugh: ,Leskoru jsem dávala jako dárek synovci, ale měla málo plodů a zastřihli ji, že mě málem kleplo :woohoo: . Takže jsem nechutnala. Meruňky milujeme celá rodina, marmeládou žiju celý rok :) Tak se snažím ...

Vaše zahrady II 17. led 2017 19:47 #315385

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
měla jsem deset let Velkopavlovickou . velký strom . pak ji šlehlo na půlku a další rok na zbytku . a bylo po ní . ale plodila úžasně . jak se vdávala starší dcera tak nebyl čas ji obrat - večer začalo pršet a druhý den byly všechny plody popraskané . plná dětská vanička a dva dny jsme vyřezávali ty praskliny a rychle zavařovali . pak jsem koupila ještě 2x - ale vždycky ji švihlo ještě jako malou . tak jsem to vzdala .

Vaše zahrady II 17. led 2017 20:20 #315386

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Já přidám českou Kompaktu (Holovousy), do okrajových oblastí, loni na jaře ji teda buď kleplo nebo zmzla, ale už v létě to nebylo znát, krásně obrostla. Chuťově dobrá - sladkokyselá, celkem šťavnatá. Měla jsem i Darinu - byla u našich a kleplo ji napodzim, ale ta mi nechutnala - kyselá. Leskoru jsem sázela před dvěma roky, zatím měla jeden plod, čekám jaká bude...

Vaše zahrady II 17. led 2017 20:36 #315387

• mišpule
  • Platinum Boarder
Kájo,taky tak nějak.8-10 let maximálně.Na té poslední nejdřív odešla jedna větev,hned jak opupenila,lístky se nerozvily.Další větev zaschla,když byly plůdky velikosti vlašského ořechu.Zbytek tak nějak dozrál,ale poprvé jsem musela při rozváření ovoce podlívat a džem je takovej... jako když do něj nameleš sušený ovoce(hodně ztvrdlý :silly: ).
Poslední úprava: 17. led 2017 20:37 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: JUDY, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa