Geno, z pohledu výsadby určitě jaro - aby měla čas se za sezonu přizpůsobit ( prorůst kořínky ) do zeminy. Víc vyklepat - ono to moc nejde. Ty rašelinové substráty jsou vláknité ( + játrovka ), drží. A dokud se rostlina nechytne, jsou náchylné k přemokření i přeschnutí.
U čemeřic se vždy snažím, abych uvolnila bělavé kořínky ( nové, porostou ).
Ještě dodatek o péči - v podstatě píšu maximalistické požadavky na údržbu. I proto, že je mám ráda, vážím si jich. A navíc - blbě se shánějí. Ve skutečnosti se údržba vždycky nějak ošolíchá...

--
Jano, vlastně nevím, co napsat.
Teorie - vhodnější by bylo jaro.. ale zrovna P. Frost je zdobná hrozně dlouho. Květy jsem jí stříhhala někdy koncem června - až. A to už bývá moc teplo, sucho...
Pravdou je, že tyhle mezidruhové nepřesazuju, nemám s tím zkušenosti. Vždycky je dlouho suším v květníku až dám na konečné místo. Jedinou, kt. jsem hýbala, byla kdysi dávno Silvermoon. Po jedné sezoně. A kdy si nepamatuju.
Pokud uvažuju po selsku - skoro každý rok v listopadu popadnu korsickou ( mrazově neodolnou ) a někam jí šoupnu. Bez problémů.
I proto bych se přikláněla k tomu - přesaď P.Frost teď. Je mokro, není teplo, to by mohlo jít. Ony navíc čemeřice čím jsou na místě déle ( zejména orientálky, mezidruhové jsou přece jen subtilnější ), tím víc udělají koláč kořenů sahající poměrně do hloubky. Vyrývání je pak dost namáhavé, pravděpodobnost zásahu do kořenů vyšší.