Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. říj 2016 09:42 #313351

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Geno máte hodně tvrdou vodu? Mně to přijde jako když zaschne voda ve sprcháči, jestli to není jen od zaschlých kapek vody..
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. říj 2016 10:42 #313354

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jj, mýlila jsem se, čemeřice byly nová várka, mladé.

Geno, ty šedé skvrnky - Varouch má pravdu.
1. fotka - tam se mi list v pořádku nejeví, ustřihla bych ho.

ty houbovky na čemeřicích vypadají takto :
www.sciencephoto.com/media/107079/view
www.helleborus.de/engl/pests.htm
www.google.cz/search?q=helleborus+leaf+s...rc=xJU-yK3eBshQSM%3A

první bývá spíše na orientálkách, na mezidruhových hybridech se u mne nikdy nevyskytla.
Druhé dvě mívám. V předjaří, vlivem zimního poškození listů ( stejnak se listy odstraňují = neva ). Sporadicky - pokud je mokrý rok - se mi objevují na listech i v průběhu sezony. Jen to chce v podstatě zachytit včas, aby se případně nerozjelo. Vždycky ušmiknu poškozený list, případně při postřiku růží stříknu i čemeřici.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. říj 2016 13:58 #313355

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Děkuji dámy. Já jsem sem dala ty bělavé skrnky spíš ze zájmu, i když odhadovala jsem to na gutaci vody se solemi nebo něco podobného. Nejsem si vědomá, že bych ji zalila z vrchu na list, ale mohly děti.
Podezřelé listoví s tmavými skvrnkami odstřihnu, zatím jsou to flíčky nepatrné, ale nebudu čekat, co se z toho vyvine. Jak budu stříkat po opadu listů broskovně, tak ji pak vezmu kuprikolem. Bude to stačit? Nebo mám radši vzít už teď?
Květo, kdy tak poznám, jestli se chytla? Až po zimě? Jo a ty staré listy mám teda pak zjara odstříhat? Díky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. říj 2016 16:52 #313364

• Květa
  • Moderator
Geno, na všechny otázky ( v podstatě ): ano.
postřik - Kuprikol stačí. Není systémový ( nejde do pletiv) tzn. smyv.
Třeba ale jde o planý poplach ( zbytečný ) - pokud se neobjeví skvrnky znovu na jiném listu, postřik netřeba. Záleží na tvém uvážení.
jj - ujmutí 100 % až po zimě. Nebyla přemrštěně prokořenělá, skoro jistě udělá kořeny ještě před zimou do tvé půdy.
Samo ale záleží na tom, jaká zima bude. Ta rašelina s perlitem, ve kt. byla, jí moc k duhu nejde ( snadné přemokření ).

Před zimou si vždycky připravím pytel s listím, zasypu na poslední chvíli. Nebo přihodím vohráblo sněhu. U mne ale bývají zimy tuhé a často málo sněhu.( přes -20 st. )
Poslední úprava: 02. říj 2016 17:02 od Květa.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. říj 2016 19:48 #313377

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, potřebovala bych přešoupnout Pink Frost, ale má už od srpna poupata ( asi 10 cm nad zemí), mám nebo nemám :unsure: ?

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. říj 2016 21:34 #313385

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
No, Jani to by me zajimalo taky. Jen teda z pohledu vysadby. Asi je vhodnejsi na jare, ze? Jo a Kveto dotaz pro priste- mela jsem z ni pri sazeni ten substrat vic vytrepat? Diky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. říj 2016 15:54 #313424

• Květa
  • Moderator
Geno, z pohledu výsadby určitě jaro - aby měla čas se za sezonu přizpůsobit ( prorůst kořínky ) do zeminy. Víc vyklepat - ono to moc nejde. Ty rašelinové substráty jsou vláknité ( + játrovka ), drží. A dokud se rostlina nechytne, jsou náchylné k přemokření i přeschnutí.

U čemeřic se vždy snažím, abych uvolnila bělavé kořínky ( nové, porostou ).
Ještě dodatek o péči - v podstatě píšu maximalistické požadavky na údržbu. I proto, že je mám ráda, vážím si jich. A navíc - blbě se shánějí. Ve skutečnosti se údržba vždycky nějak ošolíchá... :laugh:
--

Jano, vlastně nevím, co napsat.
Teorie - vhodnější by bylo jaro.. ale zrovna P. Frost je zdobná hrozně dlouho. Květy jsem jí stříhhala někdy koncem června - až. A to už bývá moc teplo, sucho...
Pravdou je, že tyhle mezidruhové nepřesazuju, nemám s tím zkušenosti. Vždycky je dlouho suším v květníku až dám na konečné místo. Jedinou, kt. jsem hýbala, byla kdysi dávno Silvermoon. Po jedné sezoně. A kdy si nepamatuju. :unsure:

Pokud uvažuju po selsku - skoro každý rok v listopadu popadnu korsickou ( mrazově neodolnou ) a někam jí šoupnu. Bez problémů.
I proto bych se přikláněla k tomu - přesaď P.Frost teď. Je mokro, není teplo, to by mohlo jít. Ony navíc čemeřice čím jsou na místě déle ( zejména orientálky, mezidruhové jsou přece jen subtilnější ), tím víc udělají koláč kořenů sahající poměrně do hloubky. Vyrývání je pak dost namáhavé, pravděpodobnost zásahu do kořenů vyšší.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. říj 2016 16:04 #313425

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Poprosím o radu skúsenejších - na jar som zasadila do záhonu darované semenáčiky čemeríc - neviem akých, veľmi pekných...
Neskapali ale ani nenarástli. Mali cca 7 cm a majú cca 7 cm, bez prírastkov v listoch. Mám ich na zimu niečím prikryť aby nevymrzli alebo to čemerice dajú aj bez pomoci? Materské rastliny pani určite neochraňuje, lenže ona ich má krásne, silné.
Ďakujem

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. říj 2016 16:37 #313433

• Květa
  • Moderator
Marto, čemeřice obvykle pěstované v našich zahradách jsou dostatečně mrazuodolné.
( orientalis, niger, foetidus ), ochrany jim netřeba.

Ty, o kt. se momentálně vede řeč ( ála Pink Star ), jsou hybridy. Čemeřice zkřížené s druhy ve volné přírodě se vyskytujícími v subtropech ( Mallorka, Korsika a pod. ).
Následující uživatel poděkoval: Marta

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. říj 2016 20:53 #313454

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo díky, noc bych to neřešila, zarazily mě ty poupata. Hezky to obreju a vyndám s velkým balem, ani si toho nevšimne. Ona tam má opravdu moc sucho ( kořeny cypřišku) a v létě dost trpí :( .
Moderátoři: Eva L., Květa