Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 18. dub 2018 06:11 #322267

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo děkuji,ta Helleborus Madame Lemonnier se mi líbila i když jsem ještě nevěděla o velikosti květů :) a Charmer vypadá také moc dobře. :up Pink Frost tedy kvete přebohatě,nádhera.
Poslední úprava: 18. dub 2018 06:14 od Evka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 20. dub 2018 13:26 #322297

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, jediné, co Mme Lemmonier bych "vytkla" je výška.
U mne má cca 15 cm, není to vada, jen je s tím třeba počítat. Páč ZZ, že - mám ji vzadu, jak jinak...

Charmer je také nižší.
Měla jsem letos možnost porovnání, kupovala ( a opatrovala ) jsem tu nějaké čemeřindy z té skupiny Rodney Davey Marbled Group. Jako každoročně jsem čemeřicím neodolala, Gold Collection mi vyprodali před nosem. Faktem je, že z HGC mám čemeřic hojně, není na závadu zkusit jiné ( ;) :laugh: ).

JJ, Aleno, letos to bylo s čemeřicemi obtížné, ty skleníkově vyhnané nesnesou ani nulu, omrzají. V květníčkách ve školkách bez skleníku ztráty mít museli, mrazy přišly v době, kdy čemeřice byly již silně probuzené. A -15 je holt v této fázi příliš.

Navíc ony to nejsou zrovna moc květníkové rostliny, co jsem měla možnost koukat, snadno mívají postižené kořeny + puky houbou.

Zkrátím - jj, něco jsem v ČR k prodeji zaznamenala, musím říct, že se mi jevilo dost předražené ( nadsazená cena ).
S těmi, které jsem koupila byl takový vopruz, jaký jsem dlouho nezažila. Páč to byly ty skleníkové, z Nizozemí - vlivem počasí - omrzaly, houba. Žijí, obrážejí, ale musela jsem je skoro všechny komplet ošmikat. Tzn. pro letošek drahý nákup, téměř žádné potěšení z květů.
Holt až př. rok...
--
Následující uživatel poděkoval: Evka, Jikra, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 27. dub 2018 18:21 #322406

• luci
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 995
Zda se ze jedna je ciste bila bez tecek :)

20180427_170532-1008x490_2018-04-27.jpg
Následující uživatel poděkoval: chrast, Jikra, Ajka, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 22. kvě 2018 23:44 #322731

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Dnes jsem byla ve školkách Litomyšl, objevila jsem tam ve výprodeji čemeřice, no neodolala jsem. Koupila Cinnamon Snow ve 2 l květníku za 138 Kč. Krásná silná sazenice, ani nevím kam ji dám, ach jo....
Poslední úprava: 24. kvě 2018 22:59 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. kvě 2018 11:40 #322734

• Květa
  • Moderator
Aleno, sevejde :lol: .

C.Snow je u mne nejčasnější, každoročně nakvétá na přelomu listopadu a prosince. Je kompaktní ( usuzuju dle listů, že má v sobě dost H. niger ), nižší.

Nej ( dle mne ) je takové místo, kde na ni budeš moci koukat v těch pochmurných prosincových dnech.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 23. kvě 2018 22:59 #322740

• alenak
  • Platinum Boarder
Květo, děkuji za radu, budu se tím řídit.
DSC07287.jpg
to jsem tam prostě nemohla nechat :laugh:
DSC07290.jpg
Následující uživatel poděkoval: chrast, Jikra, Ajka, alcearosa

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 30. lis 2018 21:30 #324186

• alenak
  • Platinum Boarder
Jakpak Vám přežily čemeřice po horkém létě? U mne se připravuje bílá nigra, ta má obaleno. Mám ji umístěnou pod latnatou hortenzií a asi díky zalévání hort. dostala vodu, tak pěkně narostla.
Merlin, tomu asi sucho svědčí, rozrostl se v pěkný keřík a začíná se probouzet, listí krásné, zdravé.
Orientálky taky vypadají OK, nová C.Snow asi prokořeňuje, tam není nic vidět.
Vypadá, že sucho a horka zvládly dobře. :)
DSC09677.jpg
Merlin
DSC09669.jpg
niger
Poslední úprava: 30. lis 2018 23:43 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Ajka, Luša, alcearosa

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 02. pro 2018 14:30 #324194

• Květa
  • Moderator
Čemeřice mám do sucha a horka ( byť tedy ne tak extrémního jako letos ) ozkoušené. Zatím dle mého pozorování se na interspecifických sucho, horko ani plné slunce nijak zvlášť nepodepisuje, orientálky jsou na tom o fous hůře - méně přirůstají.

- po pár letech se mi zdá, že anglické šlechtění se s podmínkami na mé zahradě vypořádává hůře, přirůstají, ale daleko méně než šlechtění německé (HGC - Gold Collection ).

- s jarními pokupky bylo letos samé soužení, žádná radost. Psala jsem výše - tím, jak byly skleníkové, vytažené, nesnesly žádný mrazík. Dlouhým přechovávávním v květníku díky onomu pozdnímu nástupu zimy ( mrazíky ) - byly i náchylné na houbová onemocnění. Zasazené byly hned na začátku onoho kráťoučkého jara. Jak jsem psala jinde, letos rostliny v k9 + rašelině se nepřijaly, uschly. Čemeřice přišly v 1,7 l + 1 ks v 3l, byly hned přesazeny do větších květníků ještě před tím než půjdou do země. Trochu se chytly, nedostatečně samo. Celé veg. období to byl boj - rašelina proschla, ony sklopily listy.. minimálně 1/2 hod. čůrek z hadice, ke každé a tak pořád dokola. :unsure:
Přežily, to jsem šťastná.
Těším se na jaro, jsem zvědavá, jak budou vypadat nevyhnané skleníkem.

DSCN7613.jpg

DSCN7608.jpg

tady je fotka skupinky, ne všechny jsou moje. Pod obrubníkem je 3l květník ( narvaný, narostlý ) Helleborus Winterbells.
Prodávala se i u nás, má zajímavou historii.
Vyšlechtil ji Dán, Kees Sahin. Byla po něm pojmenována, celý název tedy zní Helleborus sahinii Winterbells.
Povedlo se mu totiž to, co se zdálo téměř nemožné. Pokřížil H.niger s H.foetidus.
Čemeřice, kt. vznikla je velmi půvabná, má probarvené stonky, menší květy. Co je velmi zajímavé, začíná začátkem podzimu ( letos zde začátkem září ) a má pokračovat do pozdního jara.

DSCN9465.jpg

počátek září

DSCN9748.jpg

konec listopadu
Poslední úprava: 02. pro 2018 16:35 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, alcearosa, rok.zaruka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 05. úno 2019 14:48 #324677

• alenak
  • Platinum Boarder
Poslední úprava: 06. úno 2019 19:26 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Kika, Láďa, Jikra, Ajka, babkaela, Regina

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 07. úno 2019 10:32 #324680

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Tady někde jsou čemeřice. :cheer: Netuším, co se pod tou sněhovou peřinou děje. Doufám, že budu po oblevě příjemně překvapená.

DSC06004.jpg

Ale před několika dny jsem si udělala radost a z nedalekého květinářství jsem si přinesla další krasavici do sbírky. Je zahrabaná ve skleníku a pod textilkou.

Anna´s Red

H.AnnasRed1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Kika, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, rok.zaruka, bradhal, Regina
Moderátoři: Eva L., Květa