Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Čemeřice - Helleborus, poslové jara

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 24. led 2021 22:51 #328001

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Evi, startují :) ,nádhera, prostě MP se nenechá oblbovat :cheer: . Jsem dnes prošla zahradou a i orientálky vystrkují poupata, trochu sněhu by prospělo, hlásí ještě mrazy.
Koukala jsem, že nabízejí v Lumingreen čemeřice, ale mají v 1 l, je lepší větší květník, třeba letos prodejci překvapí a bude na trhu větší nabídka. ;)je to mor :laugh:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 25. led 2021 07:16 #328003

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Alenko, máš pravdu, je to mor. Když kvetou, jsem z nich nadšená a mám pocit, že jich mám nějak málo.
Zajímalo by mě, jak to mají s opylováním, když startují už v prosinci a v době květu ještě hmyz nefunguje. Přitom okolo některých (kromě plnokvětých) se vyklube spousta semenáčků. Budu se muset někde poučit.

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 26. led 2021 21:28 #328015

• alenak
  • Platinum Boarder
trochu povídání o čemeřicích a je tam i o opylení....

Odhánění duchů a jiné zajímavosti o čemeřici

Jedovatost čemeřic je známá už odedávna. Například Keltové ji využívali při výrobě šípového jedu určeného k lovu zvěře. Ve starém Římě se tomuto jedu říkalo helleboro, od čehož byl pravděpodobně odvozen latinský název čemeřice – Helleborus. Keltové čemeřici používali ale i k léčbě domácích zvířat. Rostlinu třeba zavěšovali do chlévů, v nichž měla od chovaného dobytka odhánět zlé duchy.
Čemeřice se používala i při léčbě lidí. Kvůli nevhodnému dávkování však léčitelé často hazardovali se životem svých pacientů. Kromě psychických problémů měla čemeřice léčit i epilepsii nebo gynekologické obtíže. Dnes se už v lidovém léčitelství nevyužívá.
Čemeřici se také někdy říkalo kýchavka, protože prášek namletý z kořene čemeřice po přičichnutí dráždil sliznice a vyvolával kýchnutí. S kýchnutím pak měly z těla odcházet i zlé síly. Kvůli kýchání se jeden čas prášek z kořenů čemeřice přidával i do šňupacího tabáku.
Další ze zajímavostí čemeřic je jejich opylení. To zajišťují běžně včely. A právě kvůli nim kvetou čemeřice tak dlouho – aby si je za teplejších dnů stihly včely najít. A pokud se stane, že se ke květům čemeřice včely nedostanou (přece jen kvetou už v lednu), dokáže se rostlina v případě nouze opylit sama.
V přírodě roste jen necelých 30 druhů čemeřic. Jelikož se mezi sebou čemeřice ale velice dobře kříží, vznikají při jejich šlechtění nové a nové kultivary.
Poslední úprava: 26. led 2021 21:28 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ajka, babkaela

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 27. led 2021 12:08 #328016

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Také mě už napadlo, že asi některé jsou samosprašné. Jinak si to neumím vysvětlit. Jaro tu míváme ještě dost studené a včeličky létají jen vyjímečně. A spíš je lákají krokusy.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 27. led 2021 21:45 #328017

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Díky za povídání o čemeřicích, samoprašné a větrosnubné asi, i když ... možná si ani vešimneme prvních včel a jiných opylovačů, já zahlédla včelku už včera, asi byla pátračka ?, určo hrdinka.
Možná by stálo za to zítra se vypravit do Penny na pokuk(umne nehrozí ani náhodou z různých důvodů) - občas se tam vyskytnou jen tak miochodem perly - viz kterýsi clematis nedochůdče, ale jinak velmi životaschopný, loni - teď mají mít čemeřice www.penny.cz/nabidky/letaky/28_01
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ajka, alenak

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 29. led 2021 12:13 #328019

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Díky babkaelo za info. Dnes jsem se do Penny mrkla, u nás byla pouze čemeřice Niger, já mám jen jednu -DOUBLE ELLEN SPOTTED WHITE, tak jsem si jí koupila.

DSC06799.jpg

DSC06800.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, babkaela

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 29. led 2021 13:22 #328020

• alenak
  • Platinum Boarder
Ajko, ať se ji u tebe daří, vypadá moc pěkně. :)
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 01. úno 2021 12:08 #328026

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ajko, jestli najdeš nějakou zeminu, přesadila bych čemeřindu do většího květníku. Ony tyhle jsou dělané ( vyhoněné ) pro dekoraci na stole, pak občas mívají problém s přijmutím po vysazení do záhonu.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 01. úno 2021 17:14 #328030

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Teda, děvčata, vy mi dáváte. Takových krásek.....no loni jsem dostala Cinnamon snow, sadila do záhonku a nějak mi zmizela, tak mám jen jednu velkou NN bílou a jednu tmavě růžovou taky bezejmennou. Zjistila jsem, že moc mi tady nejdou, asi mám sucho...... :dry: A dneska jsem byla v Penny a tam jsem zahlídla jedinou...... čemeřici černou,stejnou jako má Ajka, tak nějak v koutku zastrčenou s 30 % slevou a třemi poupaty. No, neodolala jsem, tak mi držte palce, ať se mi na jaře po zasazení zase neztratí :laugh:
Poslední úprava: 01. úno 2021 17:20 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela

Čemeřice - Helleborus, poslové jara 01. úno 2021 19:39 #328033

• alenak
  • Platinum Boarder
Věrko, ať roste. Nigra mi dlooouho seděla, jak se uchytí, tak dobrý. Jak radí Květa, raději dát nigru do většího květináče. Zdá se mi, že HGC hybridy tu jdou nejlíp, ne všechny šlechtěnce dobře rostou. Cin.. Snow mi taky odešla, uvidím jak se osvědčí z řady ICE. Najít místo a správná zemina bez rašeliny, s rohovinou a musí se usadit, asi bych nezačínala s plnokvětými. Udivuje mne, jak doře roste Shooking Star, ta výborně přirůstá všem, komu jsem kupovala. Podle mého je i lepší si připlatit a koupit větší, 2l, čemeřici déle trvá rozjezd, zase je to ale o odrůdě. Na webu je nádherných neustále přibývajících nových odrůd, je to mor. ;)

DSC08187.jpg
sázená jaro 2020, Sho. Star foto z 30/1
Poslední úprava: 01. úno 2021 19:59 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa