Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Salvia - šalvěje od A do Z

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 22. bře 2010 08:50 #4457

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Honzo a nezalíváš je?;)

fanynko, kdybys měla cestu na P6, mrkni ke Krulichom. Mám odsud všechny officinalis (alba, crispa, barevné - ty mi přijdou choulostivější na mráz). Na nemorosy do Ctěnic k Fousovi. Obyčejná modrá officinalis se snadno vysévá, nemorosy se dobře řízkují i přesévají, jen už to nemusí být 100% matka.
Perovskii fikni nad zemí. Jestli přežila, obrazí od země.

Květo, z růžových nemoros mám Rosakönigin a Pink Friesland. Druhá má tmavší stonky okolo květů, takže působí výrazněji. Přivezla jsem ji odkvetlou, letos bude vidět víc.

Jo...ještě se musím pochlubit S. lavandulifolia. Je to zmenšenina officinalis. Doufám, že půjde množit semeny.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 22. bře 2010 19:32 #4466

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Dreslo jako by mi četla myšlenky. Dnes jsem si vyjela na Phu 6 ke Krulichům aspoň se podívat - nikdy jsem tam nebyla.

Bohužel jsem neměla možnost nic utratit, venku jen suché/zmrzlé trvalky, na dotaz na šalvěje, levandule, heuchery byla stručná odpověď - je brzo, je ještě zazimováno. Ani jsem si netroufla se zeptat, kdy už nebude brzo a mazala jsem zase pryč.
Tak třeba někdy příště. Do Ctěnic se podívám, tam se chystám, ale chtěla jsem tam hlavně echinaceu a na to se zdá i mně, že je brzo.

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 22. bře 2010 21:36 #4467

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Perovskie mi překonala zdárně i těch -24,5. Takže v poho, přežít by měla.
Ono je opravdu brzy, skoro vše chrní.. vždyť málem před týdnem byl ještě sníh.
Echinacey i levandule mám ještě ( doufám ) pod zemí.
Na stav echinaceí jsem taky zvědavá, sázela jsem hluboko na podzim takové malé ouštipky..

Fanynko, ber to tak, že jsou odpovědní - nechtějí prodat možně mrtvý květník..

Honzo, Rosakönigin vypadá hodně dobře !
Také se bojím že v mojí výživné půdě se rozvalí. Míchám pod ně písek, snažím se nehnojit.

Dreslo, když na mne udělala takový dojem Rosakönigin, pak Pink Friesland mmusí být bomba !
S. lavandulifolia jsem si musela vyhledat - pěkná. Už si ji zimovala venku ? bez problémů ? ( vidím-li psáno místo původu J.Francie a Spain, vyskakují mi pupínky )

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 23. bře 2010 10:47 #4472

• dresla
  • Moderator
Lavandulifolii jsem přivezla na podzim z A., malou rostlinku, takže byla v ZZ. Neznali ji ani u Krulichů, kde jsem se jí loni dožadovala. Původně jsem chtěla přenechat řízky, ale přijde mi jistější nechat vykvést a vyset. Je to botanika, mělo by fungovat. Se zónou je to otázka, našla jsem i 7, ale vícekrát bylo 5. Gaissm. ji má v sortimentu, tam jsem ji původně chtěla objednávat.
Takhle vypadá po zimě crispa, loni ani jeden keřík nekvetl. Letos asi nechám vykvést a sestřihnu.
IMG_7232.jpg

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 23. bře 2010 10:53 #4473

• dresla
  • Moderator
Fanynko, musíš vydržet. Oni většinu rozpěstovávají sami, mají obrovské sbírky tymiánů, mateřídoušek, karafiátků, mát, levandulí, oregán a dalších trvalek (něco je na doptání) . Pěstují s minimem skleníků, takže jarní nástup se nemůže rovnat hobbymarketům s dovezeným narychleným zbožím. Navíc po letošní zimě.
Přesto je to úžasné zahradnictví.
IMG_2387.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 23. bře 2010 10:56 #4474

• dresla
  • Moderator
.
IMG_2390.jpg

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 23. bře 2010 12:21 #4479

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Já jsem to nemyslela nijak zle, byla jsem nadupaná pořešit co nejvíc, příští týden jsem mimo domov a pak toho bude o to víc najednou. Tak se snažím udělat maximum. Hlava by chtěla, ale záda už taky moc nemohou.
Hezky mi přezimovaly ty heuchery, co jsem si pořídila na podzim. U těch Krulichů jsem viděla jednu normálně na stanovišti - Karamel - na tu bych měla chuť.

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 23. bře 2010 23:25 #4499

• dresla
  • Moderator
fanynko, je mi to jasné, taky jsem vždycky po zimě nejvíc natěšená do zahradnictví.
Když se ti líbila Caramel, to by se ti mohla líbit i Christa, Southern Comfort, Creme Brulee a Kassandra. Sem chodím ráda na čumendu www.heuchera.org/navigatieframe.htm Velký výběr heucher je ve Ctěnicích. Caramel je poměrně stará sorta, tak ho určitě během roku potkáš i jinde.

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 24. bře 2010 17:15 #4527

• fanynka
No přesně, tu Southern Comfort mám vyhlídnutou, ale je myslím dost nová, buď moc nebude nebo bude draháááááááá .
Do Ctěnic se chystám, ale abych se zase nepředběhla.

Re:Salvia - šalvěje od A do Z 15. čen 2010 22:21 #9208

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
jedna bezejmenná vysoká
DSCN6623.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa