Mišpul, nevím, jestli potěším či ne..
Piilu byl můj první klematis. Kleplo ho taky. A nejenom mně.
Nemohu s čistým svědomím napsat, že zrovna on je nějak náchylný k vadnutí plaménků, ale těch případů u známých bylo dost a dost. Možná ale bylo dáno i tím, že je nádherně barevný a kupoval si ho skoro každý..
Tenkrát jsem na dost dlouho na klematisy zanevřela ( nekupovala je ).
Aleno, dík za pokuk do zahrady. Takhle dlouhý plot, porostlý klematisy, musí být nádhera.
Bijou patří do kolekce těch licensovaných angl. clematisů - byl za 250,- .
K politice Parkonu - asi ano, pro nás maloodběratele je nezasílání nepříjemnost. Ale nesmíme zapomínat, že oni jsou především pěstitelé ( velkoobchod, školka ). A tak na mnohé jejich výpěstky můžeme posléze narazit u "našeho" prodejce.
Já si naopak myslím, že jsou dost benevolentní. Když chodím k pěstitelům ( VO ), mají tam vyhrazený prostor se zúženým ( leckdy hodně ) sort., který jsou ochotni prodat za maloobchodní ceny příchozím. Ale většina kytek je návštěvníku skryta na napřístupných - pěstitelských - plochách. Netvrdím, že je to tak všude, leckam jsem se ještě nevetřela (

). Ale tam, kam chodím, ano.
Parkoni naopak prodávají celý sort. ve své prodejně, co vím, jezdí i na výstavy ( ála Země živitelka a pod. ).
Já jim fandím, musím říct. V konkurenci ( daňové znevýhodnění x polským pěstitelům ) mají těžký chleba.