Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Clematisy

Re: Clematisy 19. zář 2012 08:59 #283637

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Já je hned sázím do země. Oni do zimy ještě zakoření. Ale kdyby se přesadily do větších květináčů a zimovaly ve skleníku, asi by to taky přežily bez újmy. Ale to já nemám vyzkoušené.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. zář 2012 06:32 #283741

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
dobre pujdou do zeme hned, to bude fuska
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. zář 2012 12:27 #283752

• Alena
  • Platinum Boarder
Jo, fuška to je, ale vyplatí se, založit tu díru pořádně, to znamená mít na několik let pokoj. A ti, co to jen tak píchnou do země, se diví, že nekvetou vůbec jebo jen málo.:ohmy:
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. zář 2012 14:42 #283757

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
jojo kopani der se libi detem zato manzelovi vubec
napada mne, co kdybych misto kompostu, ktery momentalne nemam, na dno jamy dala lopatu konskeho hnoje?
nespali se mi korinky? Podle mne by se hnuj mohl ulezet, nez k nemu korinky dorostou
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 21. zář 2012 18:29 #283762

• Alena
  • Platinum Boarder
Koňský hnůj je dobrý, ale musí být uleželý, o čerstvém se říká, že pálí. A stejně bych ho nedala na dno jámy, spíš to těch vrchních 15cm. Ty živiny z něj se vyplatí do spodní země. Na povrchové vrstvě zůstane po rozložení hnoje humus. Na dně jámy se hnůj špatně rozkládá, protože k němu nemůže vzduch.Tak, ať se tvým clematisům daří.:up .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Janik

Re: Clematisy 22. zář 2012 09:05 #283777

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Sice mi všechny kvetly, ale takové ty barevné stěny .... tak to tedy neeee

Chtěla bych udělat na podzim maximum pro příští rok a to je Aleno ........ ???????????????

Díky
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 23. zář 2012 07:42 #283819

• Alena
  • Platinum Boarder
Udělat vše pro příští rok znamená na podzim pohnojit kompostem s přídavkem hnoje, třeba i granulovaného a povápnit. Zjara se přidají živiny v podobě cereritu či jiného strojeného hnojiva typu NPK. Ale hodně záleží, jak byly clematisy ošetřeny při zasazení. Záleží na hloubce jámy, alespoň 50 cm s drenáží na dně a vyplnění jámy kvalitní zeminou či kompostem. zeminou smíchanou s mletým vápencem nebo jiným zdrojem vápna, třeba starou omítkou.Taky vylehčení půdy přidáním písku je dobré. To, co se zamešká při výsadbě se v dalších letech těžko dohání. Taky záleží , jak jsou ty rostliny zakořeněné. V plné síle jsou až tak třetím rokem. Přeju krásně kveroucí clematisy.:up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: fanynka, mišpule, Janik

Re: Clematisy 23. zář 2012 08:34 #283820

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
a kruci - 50 cm diry mam ale nedavam drenaz - snad to nebude vadit co? jak vysokou vrstvu drenaze Ali davas?
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 23. zář 2012 17:15 #283829

• Alena
  • Platinum Boarder
Jani, pokud máš propustnou půdu, tak to určitě nevadí. Já tu mám jílové podloží a půdu tvrdou sléhavou, tu musím alespoň nějakou drenáží
odvodnit. Říká se, aby kořeny neležely ve vodě. To mám načtené, ale jestli je to tak důležité, nevím. Já to pro klid duše dělám. Typ půdy nezměním, tak jí alespoň nadlehčuji drenáží.: Dám na dno pár kamenů, tak třetinu kýble. Samozřejmě by byla lepší ještě hlubší díra, ale jsem ráda, že ji moji pomocníci vykopou alespoň těch 50 cm. U clematisů od pana Dufka je to určitě dost.Ty jeho sazenice jsou menší s malým balem kořenů. U těch v dvoulitrových květináčích vyklepu spodní zem a u sazenice uvolním kořeny, aby se celá sazenice dostala hlouběji.
Téma bylo zamčeno.

Re: Clematisy 23. zář 2012 18:28 #283837

• Janik
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 59
tak to jsi na tom uplne stejne jako ja - taky mam jilovici
vetsinou vlastnimi silami zvladnu vykoupat tak 30 cm - pak musi nastoupit manzel
dnes jsem hloubila dokonce na mistech, kde selhal i on :(
ale mam 5 der hotovych a chybi uz jen 2 :whistle:

jak velke kameny davas ?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa