tak ještě jednou k baptisiím.
Snažím se při nákupu kytky, kt. jsem ještě neměla, nepěstovala, načíst info o tom, co chce, jak by mohla vypadat, kdy kvést a pod.
Tentýž případ byl i po nákupu té mojí baptisie - info jsem načítala někdy v r. 2007, z té doby pocházela i polozasunutá vzpomínka na šlechtění ( jino- ) barevných kultivarů. V té době byly ve stádiích pokusů ( jako vyšlechtěné, ale nedané ještě do komerčního prodeje ). Jednalo se o cca 4 barvy. Od té doby jsem se o ně příliš nezajímala až teď při dohledávání jsem zjistila jak moc od té doby šlechtění pokročilo. Na odkaze
www.chicagolandgrows.org/perennials/lunar_eclipse.php - jsou rozděleny baptisie do dvou skupin - u cca 4 kultivarů není uváděno nic ( tzn., že jsou již v prodeji ), u zbylých pak Retail availability in 2012 or 2013 ( maloobchodní prodej v r. 2012 nebo 2013 ).
tady je seznam jejich smluvních partnerů
www.chicagolandgrows.org/sources/wholesale_sources.php
( pokud se chce zasytit trh rychle, nejspíš půjdou cestou in vitro, tkáňových kultur )
www.plantdelights.com/searchprods.asp ( ještě jiné )
Mišpul

...
na odkaze jsou rostliny ( vpravo značeno pot - tzn. květináč )
v semenech jsem ale bapt. prodávat viděla. Jen asi nejspíš nebudou k sehnání úplně jednoduše ( myšleno v kdejakém emerickém super/hyper ), ptž. přece jen klíčení není bezproblémové. A také je otázkou jaké.
ještě jiné baptisie
www.plantdelights.com/searchprods.asp
www.provenwinners.com/search/content/baptisia ( sort. Proven Winners je občas k mání v bau, ale ten masovější )
a poslední poznámečka - baptisia byla zvolena Perennial Plant Association perenou roku 2010 ( spolu s heucherou Caramel a Brunnerou Jack Frost ).
stejnak je krásný jak se dokážeme vzájemně zmasírovat, co ?

( taky si asi ještě pořídím bílou, jestli na mne zbyde ).
zápleváky příště