Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trvalky

Re:Trvalky 16. dub 2010 00:02 #5341

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
a ty dvě hosty, které mám už dlouho, krásně pučí. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 00:11 #5343

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Hanko, jestli ode mne přijmeš radu, nesázej je zatím. Třeba je přehoď do květníků po růžích ( jsou hluboké ), zahrab, ale nech je v květníkách do té doby než se přesvědčíš, že jsou zdravé.
Hostám to neva, nejsou cimprdlíny, nakoukáš si je - lépe se ti budou sázet podle vzhledu a hlavně - pokud by se mezi nimi vyskytla nějaká virózní, nepřijdeš o možnost zasadit na plánované místo jinou hostu.

( pro jistotu vždy doporučuju do doby než je jistota zdravého stavu opatrnost v manipulaci - kořeny, desinfekce nářadí - např. řez listí. )
je to fakt lepší, sama vím, jak mne krká to, že jsem si nemocnou ( é ) na zahradu zavlekla.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 00:32 #5346

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Díky za radu, květináče jsou dost velké, o průměru asi 12-15 cm, takže počkám. Doufám, že budou zdravé. Hanka
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 02:20 #5351

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
amazonka01 wrote:
A označení, sázela jsem rozchodníkovce od LG, Tomík mi důležitě přinesl všechny dřívka od nanuků, na které jsem jmenovky VYPÁLILA. Na co mi jsou? Nebudu si odpovídat, jsem dáma :laugh:

:laugh: :laugh: Jak jsi to vypalování prováděla? U nás taky všichni musí odevzdávat dřívka. Používala jsem je jen na krátkodobé značení při řízkování, protože i permanent se průběžně rozpíjel.
Květo, vedle jsi naťukla poživatelnost okr. česneků. :P Ten u nás doma - na rozdíl od přejetého jezevce- poživačné myšlenky nevyvolává. Ale vzpomněla jsem si tím na česnek medvědí. Pilně se v záhoně rozsemeňuje. Mám pořád před očima fotku lesní partie s hostami Francee (nahusto a hodně) a mezi nimi kvetoucí medvědí česnek. To byla nádhera.

Hanko, to sis taky slušně nasyslila:laugh: .

Moje první letošní objednávka byla z LG. Nic nepřicházelo a páč si moc nepamatuju, co jsem v ní měla a nahamouněno odjinud mám slušně, rozhodla jsem se ji neurgovat. Dnes byl ve schránce lísteček z pošty, ojoj.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 06:27 #5354

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Jen odbočím na ten medvědí česnek,...mám ho sem am sazený po skupinkách a doufám že se teda bude dost množit protože nám moc chutná:laugh: Dávám ho zatím jen do tvarohu a je to holky ňamka,.....Je dřív ke konzumaci než pažitka, ale to asi víte,...
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 06:49 #5357

• lenpel
  • Platinum Boarder
A teď mám jeden spešl dotaz, v neděli byl v tv ofous jak mu říkáte,...že? měl moc pěkné udělátko na plevel takovo vidličku jako dva nože spojené, dá se to někde sehnat nebo víte o něčem podobném?
A ještě mě dost překvapilo, že záhony( on říkal rabata) s trvalkami se neokopávaj a nekypří jen se vytahuje plevel,....Jaký máte na to názor? taky to tak děláte? a co provzdušnění? nevadí to? Já jen že se asi teda zbytečně dřu:woohoo: A je to nekonečný příběh.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 08:22 #5362

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Dreslo, mám od M. vyrobenou vypalovačku ze staré pájky (aby byla lehounká do ruky), ale pájkou to jde taky. Mám v plánu, až JEDNOU budu mít nějakou chvíli bez dětí, vyrobit závěsné cedulky na růže (abych nemusela furt hledat v plánku), protože ty zapíchané jsou úžasné na hraní.

Ofouse jsem v neděli jen poslouchala, a jen letmo,takže nevím? Já mám tuhle plečku :)
tohle na klacku
A ne, rabata s trvalkami neokopávám a ani neprovdušňuju (teda ne že bych jinde okopávala a kypřila), jen když mám nově založený záhonek a v létě se chystá pršení, tak se pokouším trochu rozrušit povrchovou vrstvu, aby to líp přijímalo vláho.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 22:41 #5395

• dresla
  • Moderator
Ojoj, pokud vím, tak doma nemáme ani mladou pájku, natož starou. Mám taky v plánu cedulky, chci je vypálit z hlíny a asi vyrýt název. Děsí mě představa velikosti desky s nápisy typu Dr Hermann Schulze-Delitsch, Souvenir d'Alphonse Lavallee atd.

Lenpel, raduju se, že se mi medvědí česnek množí, ale na sklízení to ještě nějakou dobu nebude:( .
Nebo jinak: kolik lístků přibližně nasekáš do 250gramové vaničky s tvarohem?
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 23:04 #5399

• dresla
  • Moderator
Ještě jsem zapomněla k pletí. Když je už záhon v rovnováze, tak asi není důvod. Prokypří se samo tím, že zmrzne zem. Možná, že kypřením dostáváš k povrchu stále nová semínka plevelů. Já nekypřím stinné záhony. Vždycky na jaře bojuju, jestli mám odstranit staré polehlé mrtvé listy. Ono je to chvilku nevzhledné, ale nová zeleń všechno velmi rychle překryje a loňská vrstva namulčuje a pohnojí.
Téma bylo zamčeno.

Re:Trvalky 16. dub 2010 23:36 #5402

• lenpel
  • Platinum Boarder
Lenpel, raduju se, že se mi medvědí česnek množí, ale na sklízení to ještě nějakou dobu nebude:( .
Nebo jinak: kolik lístků přibližně nasekáš do 250gramové vaničky s tvarohem?[/quote]

Uf Dreslo to je otázka:side:
No většinou to dělám ze 2-3 tvarohů, když už tak už,....2nízkotuč a 1tuč, trochu mlíka, sůl a našlehám, lístky přepůlim podél nasekám a přidám nakonec. Tak na jeden tvaroh asi tak 10listů narostlých normálních,....a je to docela znát:laugh:
Mám česnek danej na 4 místech, po skupinách - sázela sem asi 25cibulek na jjendou. podzim 2008, loni nic moc, letos už byl, ale snědlo by se více,...utrhnu jen listy a střed nechávám aby vykvetl tak snad ano,...mám ho jak na slunci tak ve stínu,....nevadí mu to,...
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa