Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kakosty, gerania, čapí nůsky

Kakosty, gerania, čapí nůsky 18. dub 2017 21:21 #317715

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Tak jsem nakoukla to tohohle šuplíku......velmi inspirativní.....dík Květo za hodnocení. Zrovna jsem nedávno přemýšlela, že by se mi ještě nějaký vešel. :) Kakostů mám jen pár takových NN ...jediný co vím je Biokovo a letos jsem si koupila Geranium magnificum 'Anemoniflorum'. Moc se mi líbila ta barva. :whistle:
Poslední úprava: 18. dub 2017 21:37 od quendery.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 18. dub 2017 22:21 #317719

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Květo, děkuju moc za takový přehled a vůbec za tvoje rady ohledně různých rostlin tady na fóru. Osazuji toho letos celkem hodně najednou, prvně to vypadalo na 10 metrů, nakonec asi skoro 30 pás. Na to teda nemám dost materiálu, ale aspoň těch 7 - 10 bych chtěla mít už letos v létě dost pokrytých nějakými trvalkami a doplňkovými letničkami, růže do toho vsadím teprve na podzim. A ty kakosty jsou takové rychle rostoucí a barevné, že by tu plochu mohly rychle zakrýt.
Ptám se na osvědčené, vyzkoušené, dlouhokvetoucí sorty, protože jak píšeš, nabídka je omezená, ale pro laika někdy až moc rozmanitá. Chodím nakupovat se seznamem, tak aspoň trochu vím, co z nějakého důvodu nebrat a co pro změnu mám vzít víckrát. Ještě jednou díky.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 20. dub 2017 15:44 #317753

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Q, ta barva je úžasná. Právě ale tyhle gerania mít pro šířku záhonů nemůžu :dry: .

Bradhal, ještě zpřesním.
- píšu-li dlouhokvetoucí, pak u geranií je míněno v řádech měsíců. Zmiňovaný Dilys ( když je teplo ) nakvétá již v květnu a pokud jej nesežehne mráz ( poupata vydrží cca -2. st. )je schopen kvést ještě v listopadu. Přičemž s ním nehnou ani nadtřicítky. Tzn. i 7 měsíců :woohoo: .

- vypichuju g., o kt. vím, že letos by k sehnání být mohla.

- MUS je Rozanne. Ta ( v mém písku ) nadtřicítky - prolévaná - krátkodoběji vydrží, předloni to dlouhé parno a sucho nikoliv. Musela se ostříhat. Jinak o5 kvete do mrazíků.
Podobná je pak Sweet Heidy - ukazují ji více lilákovou, ale to je pouze lom světla nebo detailní pohled. Tam rozdílečky jsou, jinak z dálky se od Růženy mnoho neliší. Je pozdnější.

- vděčné jsou G. sanguineum - v podstatě jakýkoliv kultivar. Kromě Tiny Monster, to je obří ( pokud takové není požadováno ). Krásnou barvu, omezenou dobu květu ( bajvoko měsíc ) má Elke. Mini vzrůst pak Cannon Mist. Ten mne loni ovšem překvapil, normálně na plném slunci měl šlahounky cca 20 cm max., měsíc kvetení. Polostín a hnůj = 40 cm a kvetení do podzima.
- při koupi doporučuju pro orientaci se dívat na zahraniční stránky. Ony se délkou i dobou nakvétání g. hodně liší, / časné jarní, pozdní jarní, letní, furtkvetoucí /. Pokud uvádějí dobu květu cca 2 měsíce, je pravděpodobné, že bude kvést měsíc jeden.
- hloubka kořenění se liší, většinou, ale ne všechna - nekoření hlouběji než na rýč. Zase ale tolik dospělých jsem nepřesazovala. Hluboko, co si pamatuju bylo G.phaeum Album, tam ale šlo spíše o masivnost trsu ( kolonizátor, rychlý ). Hluboko jde i Rozanne, ale jistá si nejsem.

- tvůj koupený nemám

přechodník : Bradhal, zkušenosti se samo liší, každý ti napíše něco jiného. Mně osobně se více osvědčilo :
růže do záhonu (rok ) před trvalkami nebo nezahušťovat. Či alespoň rámcová představa, jak se kt. perena bude chovat. Ony si s tím stejnak ZZ pak pohrají do úplně jinak.
růže v květníku - už jsem svůj pohled psala zde myslím několix. Mívám je v nich, snaha vysadit po I. kvetení, to jí austiňák postačí, čest vyjímkám. Odpadnou pak i letní stresy a nesnáze. Max. na podzim.
- jsou pereny, kt. květník vyloženě nesnáší. Při výsadbě dávat pozor jen na ty, kt. nemají rády přemisťování, ty vysadit na trvalé. Jinak - vyjma oddénkatých - se z toho zatraceného raš. substrátu mnohým trvalkám vůbec nechce. Většinou si nové trvalky uplacíruju na nějaké volné místo, dost nahusto, dívám. Př. jaro pak přesazuju na trvalé. Většina ani nepocítí...
konec přechodníku, demonstrace.
Loni ( v červnu ) sázené ger. Melinda ( nevím zda bude ke koupi i letos )

DSCN4071.jpg

zač. letošního dubna přesazované, zase drží tvar květníku, kurňa.

16,4 - už má poupata :huh: , pokud nezmrznou dnešní noci, teda

DSCN4223.jpg

k mání by mohlo být letos i Dreamland ( bude dražší, patent ).Vyšlechtěno na Okrnejích Alanem Bremnerem ( tj. tvůrcem Dilys, Patricia, Sirak a spol..., testováno v Hol. ).
Loni kupované, kvetlo i v podzimu. Jen nevím, jestli nynější stav je normální ( má tak vypadat, Muldoon mi např. raší svítivě žlutě a až cca po 3 týdnech má normální zelenou barvu listu ) nebo je chlorotické ( zda namrzlo přes zimu, Hol. udávají do -20, ale oni víc "neznají" :laugh: , či se mu nelíbí tahle bahna a chlad ). Se teprve uvidí...

DSCN4093.jpg

3,4, zelené lístky jsou loňské.

DSCN4218.jpg

stav dneska, přesazované, loňské lístky odstraněny. Tmavé fleky na listech jsou povětšinou hlína.

mohlo by být rozkošné
www.ballyrobertgardens.com/products/gera...-dreamland-bremdream
Poslední úprava: 20. dub 2017 15:59 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 20. dub 2017 18:27 #317755

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květo, Dreamland mám taký takhle žlutý, taky jsem nad tím hloubala, jestli to je chlorotický bo co. K tvojí skupině furtkvetoucích bych přidala možná ještě Crystal Lake, ten mi kvetl loni taky hodně dlouho a je to taky pěkná hydra.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 20. dub 2017 18:52 #317756

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
letos je dost chloroza - i na růžích ..

Kakosty, gerania, čapí nůsky 24. dub 2017 13:58 #317818

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Varouchu, tak ti nevím, jestlis mne s tím Dreamlandem vlastně uklidnila nebo ne. :laugh:
No, alespoň ho nemám žlutavý sama, že.
Se uvidí až bude trochu tepleji.. nyní mám skoro všechny lístky zelinkavé s bělavým okrajem. To je teda celkem oťomilé, musím říct.
Tak snad se hodí do normálu, postupně. Mně se líbí i ta jeho barva listů ( normální ), má na ní chlup. Mňam.

ad Crystal Lake - jj, znamenám do hardu. Ono by se jich našlo povícero, psala jsem jen o těch, kt. jsem měla/mám vyzkoušené.
Poslední úprava: 24. dub 2017 13:59 od Květa.

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. kvě 2017 22:14 #318652

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ahoj po delší době,začínají rozkvétat moji miláčkové a jak jsem slíbila,něco sem dám.
Derrick Cook,když začal nakvétat,pak když o česal vichr a detail:
IMG_0068.jpg

IMG_0097.jpg

IMG_0053.jpg

Nimbus-obr,teď začíná kvést,ale i na něm(jako na všem),se podepisuje sucho:
IMG_0039.jpg

IMG_0092.jpg

Ger.Phaeum-3 dloubánky á la Samobor,ukořistěné v Anglii,se vesele rozsemenily a pleju a pleju...
IMG_0037.jpg

IMG_0048.jpg

Kde se vzalo,tu se vzalo ger.sylvaticum album
IMG_0071.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, alenak, Marta, bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. kvě 2017 22:28 #318654

• mišpule
  • Platinum Boarder
Phillipe Vapelle:
IMG_0082.jpg

IMG_0096.jpg

Ger.nodosum má netypické listy,White Leaf:
IMG_0095.jpg

Nevypadá to,ale opravdu kusan metr v průměru-Tiny Monster:
IMG_0094.jpg

Ger.sanguineum,základní typ,semenáčky od něj mám taky všude :)
IMG_0093.jpg

IMG_0069.jpg
Poslední úprava: 31. kvě 2017 22:31 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak, Marta, alcearosa, bradhal

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. kvě 2017 22:33 #318655

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Máš je krásný :) .
Mně se nijak moc nesemeněj ( a není to tím, že bych přehnaně plela :whistle: )

Kakosty, gerania, čapí nůsky 31. kvě 2017 22:49 #318657

• mišpule
  • Platinum Boarder
Asik jo :laugh: ,já jak vidím kulaté děložní lístky,zbystřím a nechám být.Tohle zákl.sang.,Apfelblüte,Phaeum a White Leaf,se semení jak divé.
Moderátoři: Eva L., Květa