Q, ta barva je úžasná. Právě ale tyhle gerania mít pro šířku záhonů nemůžu

.
Bradhal, ještě zpřesním.
- píšu-li dlouhokvetoucí, pak u geranií je míněno v řádech měsíců. Zmiňovaný Dilys ( když je teplo ) nakvétá již v květnu a pokud jej nesežehne mráz ( poupata vydrží cca -2. st. )je schopen kvést ještě v listopadu. Přičemž s ním nehnou ani nadtřicítky. Tzn. i 7 měsíců

.
- vypichuju g., o kt. vím, že letos by k sehnání být mohla.
- MUS je Rozanne. Ta ( v mém písku ) nadtřicítky - prolévaná - krátkodoběji vydrží, předloni to dlouhé parno a sucho nikoliv. Musela se ostříhat. Jinak o5 kvete do mrazíků.
Podobná je pak Sweet Heidy - ukazují ji více lilákovou, ale to je pouze lom světla nebo detailní pohled. Tam rozdílečky jsou, jinak z dálky se od Růženy mnoho neliší. Je pozdnější.
- vděčné jsou G. sanguineum - v podstatě jakýkoliv kultivar. Kromě Tiny Monster, to je obří ( pokud takové není požadováno ). Krásnou barvu, omezenou dobu květu ( bajvoko měsíc ) má Elke. Mini vzrůst pak Cannon Mist. Ten mne loni ovšem překvapil, normálně na plném slunci měl šlahounky cca 20 cm max., měsíc kvetení. Polostín a hnůj = 40 cm a kvetení do podzima.
- při koupi doporučuju pro orientaci se dívat na zahraniční stránky. Ony se délkou i dobou nakvétání g. hodně liší, / časné jarní, pozdní jarní, letní, furtkvetoucí /. Pokud uvádějí dobu květu cca 2 měsíce, je pravděpodobné, že bude kvést měsíc jeden.
- hloubka kořenění se liší, většinou, ale ne všechna - nekoření hlouběji než na rýč. Zase ale tolik dospělých jsem nepřesazovala. Hluboko, co si pamatuju bylo G.phaeum Album, tam ale šlo spíše o masivnost trsu ( kolonizátor, rychlý ). Hluboko jde i Rozanne, ale jistá si nejsem.
- tvůj koupený nemám
přechodník : Bradhal, zkušenosti se samo liší, každý ti napíše něco jiného. Mně osobně se více osvědčilo :
růže do záhonu (rok ) před trvalkami nebo nezahušťovat. Či alespoň rámcová představa, jak se kt. perena bude chovat. Ony si s tím stejnak ZZ pak pohrají do úplně jinak.
růže v květníku - už jsem svůj pohled psala zde myslím několix. Mívám je v nich, snaha vysadit po I. kvetení, to jí austiňák postačí, čest vyjímkám. Odpadnou pak i letní stresy a nesnáze. Max. na podzim.
- jsou pereny, kt. květník vyloženě nesnáší. Při výsadbě dávat pozor jen na ty, kt. nemají rády přemisťování, ty vysadit na trvalé. Jinak - vyjma oddénkatých - se z toho zatraceného raš. substrátu mnohým trvalkám vůbec nechce. Většinou si nové trvalky uplacíruju na nějaké volné místo, dost nahusto, dívám. Př. jaro pak přesazuju na trvalé. Většina ani nepocítí...
konec přechodníku, demonstrace.
Loni ( v červnu ) sázené ger. Melinda ( nevím zda bude ke koupi i letos )
zač. letošního dubna přesazované, zase drží tvar květníku, kurňa.
16,4 - už má poupata

, pokud nezmrznou dnešní noci, teda
k mání by mohlo být letos i Dreamland ( bude dražší, patent ).Vyšlechtěno na Okrnejích Alanem Bremnerem ( tj. tvůrcem Dilys, Patricia, Sirak a spol..., testováno v Hol. ).
Loni kupované, kvetlo i v podzimu. Jen nevím, jestli nynější stav je normální ( má tak vypadat, Muldoon mi např. raší svítivě žlutě a až cca po 3 týdnech má normální zelenou barvu listu ) nebo je chlorotické ( zda namrzlo přes zimu, Hol. udávají do -20, ale oni víc "neznají"

, či se mu nelíbí tahle bahna a chlad ). Se teprve uvidí...
3,4, zelené lístky jsou loňské.
stav dneska, přesazované, loňské lístky odstraněny. Tmavé fleky na listech jsou povětšinou hlína.
mohlo by být rozkošné
www.ballyrobertgardens.com/products/gera...-dreamland-bremdream