Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 17. říj 2011 05:46 #270521

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
JJ, já mám letos k zimování připravenou Y&M - v květináči, a řízkovance. Ostatní mají poslední šanci, pak je buď zakyblíkuju taky, nebo daruji někomu s chráněným místem.

Lístečku, nemůžeš srovnávat fotky z Eswelda s hortenziemi v našich podmínkách, takhle nikdy nepokvetou a nikdo ti nemůže dát radu na to, jak tomu pomoci. Fakt jedině sousedka (když jí hortenzka tak kvete), ale obávám se, že i u ní to bude kombinací podmínek, a především absence jarního mrazu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Hortenzie 17. říj 2011 07:31 #270532

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Lístečku, k té Incrediball přidávám odkaz na prodejce havlis.cz/karta.php?kytkaid=1227 , píše, že má květy na silnějších stoncích a neměla by tedy klopit k zemi. Já si ji asi na jaře pořídím, tak časem můžu nabídnout řízečky. Nigra je krásná, ale jestli tady někdo psal(a), že ještě nekvetla, tak mi jsou ty stonky na nic. Ale třeba časem....
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 18. říj 2011 08:52 #270572

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Tak, musim rict, ze jsem precetla celou diskusi (trvalo mi to snad tyden :silly: ) a mate nadherne hortenzie, ja s nimi teprve zacinam a tak jsem si udelala dost jasny nazor co bych chtela.
Moc se mi libi Vanille Fraise, rada bych si ji zkusila vypestovat sama na kminku (strasne se mi libi ta stromkova od Amazonky), tak pokud by nekomu zbyl na jare po strihani rizecek, tak bych moc rada poprosila.
A taky je uzasna Limelight, tu musim mit! :laugh:

Jinak jdu na radu, koupila jsem vloni ve vyprodejich nejake macrophylly (samo, ze nevim jake, tehdy me to jeste moc nezajimalo), ale bohuzel pres zimu vymrzly a na jare obrazily znovu. Bohuzel ale nenarostly nic moc, ted jsem je kontrololovala a obe maji 3 stonky , nejvyssi tak 10-15 cm. To asi neni moc, co? Kdyz vidim, jak jsou nektere vase rizkovance velke. Mam je v polostinu az stinu v docela dobre pude, i kdyz teda zalivku jsem jim behem roku moc nekontrolovala.
A chtela bych vedet, jak je zazimovat. Rikala jsem si, ze bych dala tu netkanou textilii, ale nevim, jak na ne udelat kosilku. Cim to zatizite, aby neulitla? A nejak to podpirate, aby to snih nerozmackal na kasi? A kdy tu textilku davate, uz ted pri nule? Omlouvam se za dotazy jak pro blbecky, ale jsem holt zacatecnice. ;)
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 18. říj 2011 10:08 #270574

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Kiko, já macrophylly balím až před příchodem silnějších souvislých mrazů, pokud tedy stihnu - ke krčku je dobré nasypat trochu rašeliny, to můžeš už teď. "Košilky" nešiju, u větších keřů větve lehce stáhnu provázkem, abych zmenšila obvod a omotám 2x netkanou textilkou. Stačí bílá, jednou jsem v Bau nakoupila nějakou speciální barvy juty, ta je bezkonkurenčně nejlepší - hustá. A pak omotám provázkem na několika místech, vydrží. Nejzrádnější jsou ovšem pozdní jarní mrazíky - střídání teplých dnů a nočních mrazíků. Nejideálnější by bylo odkrýt někdy koncem března a být v pohotovosti a před avizovanými mrazy zase balit, což už je tedy na mne moc a radši postupně macroph. obměňuji za arborescens a paniculaty.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi, helena, Dida

Re: Hortenzie 18. říj 2011 11:03 #270577

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Já dělám nad hortenziemi "pyramidu", tři laťky do trojúhelníku, a opatrně k tomu stáhnu hortenzii provázkem. Bázi zasypu listím. Před příchodem větších mrazů bez sněhu o tu pyramidu opírám větve s chvojím. Zatím mi vždycky kvetly, až na letošek, kdy je zlikvidoval květnový mráz.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi, helena, Dida

Re: Hortenzie 20. říj 2011 04:44 #270636

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
ale ta cena!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :whistle: :whistle:
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. říj 2011 06:02 #270646

• Miška
  • Platinum Boarder
Jo to máš pravdu, ceny má opravdu skvostný. Jenže to zdůvodňuje velkými zakořeněnými rostlinami, čili bys měla ušetřit tak rok,dva, kdy ten keř doroste do nějaký přijatelný velikosti. Já je nikdy neviděla, takže fakt nevím, ale chystám se tam.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. říj 2011 08:01 #270659

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ještě napíšu něco k Incrediball.

- cenu u Havlise nekomentuji, dá se říct, že je to novinka na trhu, za pár let bude cena jinde.
- když vidím, jak velký květ má Annabelle v příznivých podmínkách a Incrediball by měla mít ještě větší... no... pro mne ne.

- tady je článek od jejího šlechtitele :
plant-quest.blogspot.com/2008/06/fabulous-and-foolproof.html

zajímavé jsou komentáře pod ním. Ti, co si ji koupili, se vyjadřují o tom, že ( přes proklamace P.Winners ) klopí. Zejména po dešti květy leží, jsou nacuclé vodou. Tytéž stížnosti jsem zachytila na Daveś Garden i Garden Webu.
Šlechtitel je ujišťuje, že se tento stav změní až bude Incrediball dospělá, usazená.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lísteček

Re: Hortenzie 20. říj 2011 11:39 #270677

• Miška
  • Platinum Boarder
Hm, to klopení mě taky trochu "straší" , novinka to už není, já o ní vím už rok, ale protože nebyl volný kout, tak jsem to neřešila. Teď se mi to všechno na zahradě krásně uklidilo a tak můžu sázet a že je toho dost! Váhám mezi Anabele a tou Incrediball, mám čas do jara, teď už nemám čas to všechno vysázet. A vedle sebe se mi je taky nechce dávat. Třeba opravdu chce čas na zesílení. Třeba. A třeba to bude samý válení.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 20. říj 2011 22:10 #270703

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Miško, k dovysvětlení - novinka byla myšlena tak, že ® na ni vlastní Proven Winners. A záleží na tom, kdy/kdo od nich rostliny k nám doveze. Nejčastěji se prodávají v síti Zahradních center a v hyper/super.
čili jako první - novinku - ji k nám dovezl ( zřejmě ) Havlis, ale v dohledné době ji můžeme očekávat např. v Bau...
Mě ta rychlost/zrychlení s jakou se dostávají novinky i na náš trh stále překvapuje. Kdysi to byla léta, v poslední době už rok ( viz příklad H.Twist-n-Shout - loni na jaře bylo na stránkách ESummer psáno, že v tomto roce bude uvolněna pro Evropu. A ejhle, Vlaďka si ji koupila v Bau. Fakt jsme v Evropě.:silly: :woohoo: )
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa