Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re: Hortenzie 05. dub 2012 21:33 #277673

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kiko, to jsme na tom podobně s řízkovanečky. Taky zelené lístky. Kořínky se jim dělají delší dobu než ze zelených řízků. Pokud teda vůbec. Ony se zelenají... a najednou zvadnou.
Pak řekni, jaks dopadla, jo..

Danah - Forever & Ever - jednu má EvaL.

U mne nekvete ani ES, slibovala jsem loni, že se jim budu letos věnovat.
No... ;) v jedné mám kokořík. Druhou jsem na podzim přesadila ( a kašlala ), zatím nic, půjde od země. Do přesazování třetí se mi na podzim nechtělo, na jaře taky ne... ale musím. Nahrnula jsem jí kupičkou listí z trubače, krásně opučává asi ve 20 cm.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 06. dub 2012 06:51 #277679

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květa napsal:
U mne nekvete ani ES, slibovala jsem loni, že se jim budu letos věnovat.
No... ;) v jedné mám kokořík. Druhou jsem na podzim přesadila ( a kašlala ), zatím nic, půjde od země. Do přesazování třetí se mi na podzim nechtělo, na jaře taky ne... ale musím. Nahrnula jsem jí kupičkou listí z trubače, krásně opučává asi ve 20 cm.

Květo nestraš! Slibuju, že já se jim budu věnovat, protože se na ně moooc těším. Doufám, že to holky slyší!!!!
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 06. dub 2012 07:14 #277682

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
amazonka01 napsal:
Z 95% hortenzie, které lezou ze země (prostě odspoda) ten rok nekvetou.
Amazonko,trochu jsi mě zmátla.
Jak to tedy s těmi h.macrophylla je?Kvetou tedy jenom na konci dvouletého dřeva nebo i z bočních výhonů vyrostlých z dvouletého dřeva,děkuji?

Danah,moc se mi líbí z h. Forever & Ever odrůda Together,ale kdoví,kdy se u nás objeví.
EvoL,ty ji máš prosím koupenou jako určitou odrůdu nebo jenom jako Forever & Ever?
Poslední úprava: 06. dub 2012 07:18 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 06. dub 2012 07:24 #277683

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mám jednu ES už asi 3-4 roky (kupovanou ve výprodeji v 3l kontejneru, takže byla už docela mohutná). Je umístěná na severní straně domu, je tedy chráněná před zimním sluncem. Chráním kopečkem rašeliny nasypaným shora, zakžý rok (vč. letošního) ale vesele obráží i nad nakopčením i pod ním. Kvete oravdu celé léto (slunce má až od 16 hod.), dokonce dobře snáší i sucho ( pokud je nejhůř, tak svěsí listy, což je pro mě signál pro zalití).
Jediné, co mě mrzí, že ji nemůžu odnaučit být modrá. Modrá se mi do tohohle záhonu nehodí :dry: . Nový květ je vždy modrý, až teprve časem přejde do růžové a nakonec do zelenočervené, což se mi líbí, takže "odkvetlé" květy nestříhám, čímž ale mám dojem, že brzdím nakvétání nových květů :unsure: .
Závěrem : rozhodně doporučuji pořídit, hortenzií mám celkem 5 a vyjma V. Fraise je to jediná, která spolehlivě kvete každoročně :up .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., amazonka01, Vlaďka, Evka

Re: Hortenzie 06. dub 2012 07:52 #277684

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Evka napsal:
amazonka01 napsal:
Z 95% hortenzie, které lezou ze země (prostě odspoda) ten rok nekvetou.
Amazonko,trochu jsi mě zmátla.
Jak to tedy s těmi h.macrophylla je?Kvetou tedy jenom na konci dvouletého dřeva nebo i z bočních výhonů vyrostlých z dvouletého dřeva,děkuji?

No, celou dobu jsem myslela, že kvetou z toho posledníhá páru pupenů na loňském dřevu, ale ono to bude jinak. Z těch horních párů (určitě ne jen posledního) rostou výhony, na kterých hortenzie teprve kvete. Pokud tyto pupeny omrznou, hortenzie se zazelená ze spodnějších pupenů, ale ty výhony už málokdy mají "naprogramováno" kvetení (takže spíš nekvetou).

Tohle teda není nikde načtené, tohle vychází ze zkušenosti s hortenziemi a pak taky z (chabé) znalosti, jak je to s těma květníma pupenama. Takže to vůben nemusí být pravda, ale zatím to tak nějak vychází ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 06. dub 2012 08:11 #277685

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Tak děkuji za reakce, jsem zvědavá, jestli se ozve EvaL a hlavně pak na fotky kvetoucí Forever & Ever .

Z té nabídky bych si jich vybrala víc, nejvíc se mi líbí Pistachio :up doufám, že se dočkám dovozu, případně se v létě budu pídit v Německu.

Mám vysledováno, že macrophylly kvetou nejen z vrcholových pupenů (to jsem zažila pouze po těch dvou nezimách 2008 - 09?, to byly opravdu květy obalené) ale stačí alespoň 3 patra pupenů na starém dřevě a z těch něco vykvete. Bohužel, pak jsou květy dost nízko a přeroste je zeleň nových výhonů, na kterých se objeví květ ojediněle a dost pozdě.

JanoV, kdyby tě tou barvou tak štvala, mně by se modrá líbila :woohoo:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Hortenzie 06. dub 2012 08:36 #277687

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evka napsal:

Danah,moc se mi líbí z h. Forever & Ever odrůda Together,ale kdoví,kdy se u nás objeví.
EvoL,ty ji máš prosím koupenou jako určitou odrůdu nebo jenom jako Forever & Ever?

Evko, je koupená jako You and Me Romance. Zasadila jsem ji neprozřetelně na nechráněném a studeném místě, takže dost omrzá. Loni na tom byla taky špatně, nicméně vykvetla a to na jednom výhonu, který rostl ze země.
H.YouandMeRomance.JPG

Stejný kultivar mám ještě na naopak chráněném místě a je na tom podstatně líp. Jen fotka je mizerná.
YouandMeRomance.JPG

Pro Danah - pofotila jsem dnešní stav omrzlé For Ever You and Me (té na tom nevhodném místě) a pro srovnání Endless Summer, která se tváří jako by mrazy nebyly. Ten propastný rozdíl je také asi v tom, že E.S. je na teplejším stanovišti.
YouandMe.JPG

EndlessSummer1.JPG

A ještě loňské kvetení Endless Summer. Byla úžasná.
EndlessSummer.JPG
Přílohy:
Poslední úprava: 06. dub 2012 08:40 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: danah, helena, jana H, Evka, Kika

Re: Hortenzie 06. dub 2012 09:54 #277690

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Evi, to nádherné obrážení ES nebude jen chráněným místem, protože u mne úplně stejně pěkně obráží i v dost drsných podmínkách :up

Janě děkuji za zkušenost a ES věřím :kiss:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena

Re: Hortenzie 06. dub 2012 11:16 #277692

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
danah napsal:

JanoV, kdyby tě tou barvou tak štvala, mně by se modrá líbila :woohoo:

Danah, ráda jí to odpustím :laugh: , dohání to tou růžovozelenou při odkvětu.

Vyráží i zpod země, už je dost široká - jsem v pokušení poodhrnout a zkusit nějak uloupnout a namnožit. Zkoušeli jste někdo hortenzie oddělit z "trsu" ? ( množení bylinnými řízky je u mě nemožné, nejsem schopná to přes zimu udržet v bezmrazu :unsure: )
Téma bylo zamčeno.

Re: Hortenzie 06. dub 2012 14:10 #277700

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Jani,sousedka mi slíbila,že mi hortenzii odsekne z velké rostliny,už je tak dělila takže se to dá.Bohužel se toho už nedožila,proto se nemůžu zeptat na podrobnosti.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa