Vlaďka napsal:
Prosím, mám dotaz na zkušenější. Proč mi letos paniculaty všeobecně dělají víc nesterilních květů. Měla jsem radost, že vůbec neomrzly, s vidinou křovisek jsem je málo střihala, je možné, že je to tím? Květenství mají hodně, ale žádná sláva veliká

Vlaďko, jaké o jaké kultivary se jedná ?
Paniculaty nestříhám skoro vůbec - jen u Limelighta, páč ho mám dlouho - trochu prosvětluji keřík ( dovnitř větve ) a možná i zastřihnu konečky. Na ostatní nesahám vůbec, pokud též nepotřebuji tvarovat a že by to mělo nějaký vliv na počet sterilních a nesterilních květů jsem si nevšimla.
Samozřejmě, pokud pak porovnám velikost květenství u mne a např. u EvyL ( stříhané ) jsou to dudy a nebe.
Popravdě, jsem letos poprvé spokojená, Vanille F. jsem nemusela stříhat ( předloni mrňka, musela se natvarovat na keřík, loni proběhl Buldozér ). Větve stojí, květy se neklopí ( těžké ). Přičítám to vyzrálému dřevu, kratším přírůstkům ( páč energii musí rozdělit do víc výhonků ).
a totéž pozorování, co Fanynka. Sotva paniculaty rozkvetly, už se barví. ( vyjma Limelighta, drží bělostný ).
Doporučuju počmuch k nesterilním květům - hezky voní.