Pohlová, přijde mi to celé moc hezké na to, aby to byla pravda ( ale docela ráda bych se mýlila).
Já mám z těch kvetoucích na nových výhonech akorát Endlesku a musím si tu na ní postěžovat. Předloni, jak přišly ty pozdní mrazíky, tak pomrzly už narašené listy na dřevnatých větvičkách a rašila úplně znovu odspodu a ten rok kvetla velmi málo a pozdě. Mám jí už několik let a bylo to poprvé, co to udělala. Jinak má každoročně oproti ostatním hortenziím obrovské množství květů a neustále nakvétá novými a kdybych měla tu sílu a odstřihla odkvetlé hned poté, co se zbarví do zelena, nasadila by na nové květy ( zkusmo jsem to u jedné větve udělala).
Každopádně jsem učinila zkušenost, že problém u macrophyl není ( alespoň v naší oblasti) s tím, že by zmrzly od vysokého mrazu, ale problém je s jarním ( zimním) sluníčkem. Nevím, co přesně to způsobuje, jestli to slunko žene dřív mízu do větviček, které pak následně při větším mrazu namrznou, nebo, jestli to slunko prostě "spálí" ty nové výhony, nicméně hortenzie, které byly i v té krutozimě chráněné před zimním slunkem ( byly skované za buxusem) kvetly.