alenak napsal:
Dnes jsem objevila rašící řízek Limelightu, nezkoušel jste někdo prosím vypěstovat stromkovou hortnenzii? mám to chuť zkusit z toho řízku, dík
Před 3 lety jsem si v pozdní podzim z opadaného keře ošmikala pár šlahounů z občejné paniculaty rostoucí tu v jednom živém plotě, je to keř přes 20 let starý, takže asi žádný kultivar. 4 proutky asi 25cm dlouhé (nepoužila jsem vrcholové), píchnuté na podzim do stinného vlhkého mírně kyselého místa, jestli si pamatuju asi 15cm do země, dnes bych dávala 2 páry pupenů do země, jeden pár nad. Na jaře 3 obrazily pidipupeny hned v prvním rozvětvení nad zemí, zbytek jsem ušmikla, stejně to asi omrzlo (byla to zima 11/12). První rok 2012 pidirostlinky, udělaly asi jen 15cm větvičky, drobné listy, druhý rok 2013 už dalších 30cm. Dvě jsem rozdala, třetí měla loni 2014 už 140cm, ale ještě nekvetla. Dobře žes mi ji připomněla, potřebuje (poprvé) ostřihat

Takže shrnu - péče macešská, přežij, nebo o tě nestojím, půda dost jílovatá držící vodu, mírně kyselá - ale nikdy mi nevyschly. Zima jim evidentně nic neudělala.
Je to teda dost partyzánská forma, jestli chceš jistější výsledek, pak slušné návody na množení řízky i tabulka kterou rostlinu kdy je tady
dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.php
EDIT - pardon, moc rychle čtu - ale prostě vydrolit rašící pupeny o které nestojíš - čím dřív tím líp, ale aby nějaký ten nahoře zůstal

Jestli nechceš tvar "V", tak velmi opatrně vydloubnout i jeden z páru vrcholových, pod ním nechat jeden záložní.
Taky takhle páchám pohledové zástěny nad nižší keříky