Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Hortenzie 27. led 2015 11:43 #293705

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Kiko, taky se mi barví - sice ne hned, ale jako jedna z posledních hortenzií, ale barví. Mám ho na plném slunci.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 29. led 2015 16:54 #293741

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Ad Limelight - asi záleží i na půdě,
když jsem viděla tuhle růžovou, nechtěla jsem věřit, že nezaměnili odrůdu (foto č. 3)
přebarvuje až ke konci vegetace a asi taky záleží, kdy přijde mrazík, jako s přebarvením listí u dřevin obecně
www.thegardenerseden.com/?s=limelight
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 09. úno 2015 01:19 #293933

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Adriana napsal:
Před časem tu proběhlo nadšení z popínavé hortenzie..Chtěla bych dát do pozornosti její sestru, Schizophragma hydrangeoides, var. Moonlight, která má jiný tvar květu, a krásný sametově matný, mramorovamý list
a další dobrá zpráva- ted mi došla od Žizky :P už jsem ji jednou od něho měla, ale odešla mi /mojí chybou- část.slunečné stanoviště a mizerná zálivka/, pak jsem ji viděla v Anglii, myslím zrovna u Austina, ale byla velká a dost drahá, tak jsem ji nechtěla i zhledem k aklimatizaci brát, jenže pak ji žižka neměl v nabídce... tak ted došla ta pravá chvíle :silly:
moon.jpg

Adriano, :laugh: :woohoo: . Tojsemnatozvědafá.

No, mám ji. Chá, zřejmě stejně starou jako ta tvá původní uhynulá. Mmch, kdysi jsem kupovala dvě, jedna šla k Danče, nepředala ti ji ? Jen se zajímám o původ, možnosti.

Svou jsem kupovala někdy koncem října s tím, že ji vysadím až na jaře. Byla v bezmrazu, někdy v dubnu jsem ji vyletnila. Přišel mrazík ( nevelký ), všechno mladé lupení včetně šlahounů pomrzlo, začínala znovu. Velmi pomalý růst po následující dvě sezony. Loni konečně jsem se ( po 3 letech ) dočkala slibnějšího růstu.
Na podzim jsem ztratila trpělivost s po léta přechovávanými choulostivkami v květníkách, nasáčkovala jsem všechny do záhonku. Schizophragmu též. Zima ( zdá se ) byla letos milosrdná, stejnak jsem na její přezimování vzhledem k minulé zkušenosti zvědavá.

porovnáme pak dojmy ? ( to listí je nádherné )

---
H.p. Limelight se u mne barví, každoročně. Je to normální.
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 14. úno 2015 18:11 #294016

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Ne, tu si asi nechala Dana, vyspovídám ji..
mně přežila/nepřežila druhou zimu, tuto mám na čestném místě, tak uvidíme, pokud to nedá i tak, končím s ní..
zase, když přežívají u žižky?
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 14. bře 2015 20:20 #294739

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
ahoj, Limeligth mám bílo zelený, do růžova se moc nebarví

DSCN3883.jpg

DSCN3880.jpg
vanille frei, má první paniculata

DSCN3884.jpg

]
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, Kaja, mišpule, Evka, Bulda, Jarka, Jikra

Hortenzie 15. bře 2015 07:39 #294759

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Ta limetková je nádherná! Mám vanille, je čistě bílá celé léto, až k podzimu barví do růžova.
P1040945_2015-03-15.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, MartaZ., Evka, Jikra, alenak

Hortenzie 16. bře 2015 15:28 #294799

• Květa
  • Moderator
Limelight, 16.9 2014

P1190146.jpg

bílou barvu začala ztrácet koncem srpna.

Vanille Fraisse mívám intenzivněji jahodovou než je na Alenině fotce, ale pouze po krátké období ( týden - dva ? ). Pak také přechází do špinavé růžové.

Adriano, jen podsunu... když oni mi ji vyndávali z fóliáku. :P Tam mívají "uskladněné" tyhle dovozové choulostivky neprověřené.
Ve výsadbě jsem si jí nevšimla.. :huh:
Poslední úprava: 16. bře 2015 15:30 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Jarka, alenak

Hortenzie 04. dub 2015 23:10 #295648

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7634
Dnes jsem objevila rašící řízek Limelightu, nezkoušel jste někdo prosím vypěstovat stromkovou hortnenzii? mám to chuť zkusit z toho řízku, dík
Téma bylo zamčeno.

Hortenzie 05. dub 2015 10:14 #295661

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
alenak napsal:
Dnes jsem objevila rašící řízek Limelightu, nezkoušel jste někdo prosím vypěstovat stromkovou hortnenzii? mám to chuť zkusit z toho řízku, dík
Před 3 lety jsem si v pozdní podzim z opadaného keře ošmikala pár šlahounů z občejné paniculaty rostoucí tu v jednom živém plotě, je to keř přes 20 let starý, takže asi žádný kultivar. 4 proutky asi 25cm dlouhé (nepoužila jsem vrcholové), píchnuté na podzim do stinného vlhkého mírně kyselého místa, jestli si pamatuju asi 15cm do země, dnes bych dávala 2 páry pupenů do země, jeden pár nad. Na jaře 3 obrazily pidipupeny hned v prvním rozvětvení nad zemí, zbytek jsem ušmikla, stejně to asi omrzlo (byla to zima 11/12). První rok 2012 pidirostlinky, udělaly asi jen 15cm větvičky, drobné listy, druhý rok 2013 už dalších 30cm. Dvě jsem rozdala, třetí měla loni 2014 už 140cm, ale ještě nekvetla. Dobře žes mi ji připomněla, potřebuje (poprvé) ostřihat :)
Takže shrnu - péče macešská, přežij, nebo o tě nestojím, půda dost jílovatá držící vodu, mírně kyselá - ale nikdy mi nevyschly. Zima jim evidentně nic neudělala.
Je to teda dost partyzánská forma, jestli chceš jistější výsledek, pak slušné návody na množení řízky i tabulka kterou rostlinu kdy je tady dendro.mojzisek.cz/m_rizkov.php

EDIT - pardon, moc rychle čtu - ale prostě vydrolit rašící pupeny o které nestojíš - čím dřív tím líp, ale aby nějaký ten nahoře zůstal :) Jestli nechceš tvar "V", tak velmi opatrně vydloubnout i jeden z páru vrcholových, pod ním nechat jeden záložní.
Taky takhle páchám pohledové zástěny nad nižší keříky :)
Poslední úprava: 05. dub 2015 10:17 od Marijka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Hortenzie 05. dub 2015 19:02 #295675

• Květa
  • Moderator
AlenoK, stromkové paniculaty mám. Jednu roubovanou ( nedoporučuji ), druhou - neroubovanou - jsem si vypěstovala sama.

Z řízku ti v závislosti na požadované výšce korunky bude trvat zapěstování kmínku u Limelightu odhadem 3 roky. Vydrolovat vše nežádoucí, nechávat pouze terminál. Zčásti jsem ho odlisťovala již v sezoně.
Následující rok znovu - vydrolit vše pučící na stonku, nechávat růst pouze vrcholek terminálu, zabránit tvorbě bočních výhonů.
Po dosažení chtěné výšky zapěstovat korunku ( + další rok, minimálně, hezká korunka zabere roky minimálně dva ). Lze terminál pak zaštípnout.
Pak již jen každoroční úprava korunky dle požadavků.
Začátkem sezony obhlídnout, zda neobráží ze země, odstranit.
Poslední úprava: 06. dub 2015 00:39 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Bulda, Jikra, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa