maggi wrote:Lenpel, vítám Tvůj dotaz. Hortenzie jsou mou láskou, ale také velkou záhadou. Nejvíce se mi osvědčilo, pěstovat je ve velkém květníku a na zimu dávat do místnosti. Je jedno, jestli tam mrzne, ale dalším rokem bohatě kvetly. Stříhala jsem jen uschlé větve. Potom již manžel vypěnil, že se v garáži nehne a tak šly hortenzie do země. Postupem času skoro zahynuly, nekvetly. Letos, omrzly (Ty macrophylly) prakticy k zemi, ALE !!!Přišlo deštivé jaro a stal se zázrak. Na nových výhonech kvetou !!!Ze země vyrazily i ty, které jsem již odepsala, sice nekvetou, ale pěkně rostou. Tak, a teď v tom mám taky zmatek. Jak to tedy vlastně je????? Dresla zde psala, že nejhorší jsou jarní mrazy, v tom s ní zcela souhlasím. Spolehlivě zahubí krásně nasazené pupeny a je konec, začíná se zase od země. Také zde někdo psal o obalení na zimu do "košilek" z netk. text. To by mě zajímalo!! Prosím, kdo máte zkušenosti, napište.
Já tedy letos dala košilky taky, a jak na tom ležel sníh, tak to připláclo všechno k zemi. Všechny velké macrophyly polámané, musela jsem je ostříhat, malá You&Me placatá a ohnilá.
A ano, stal se zázrak, všechny kvetou, a všechny na nových výhonech (byly fakt na ježka). Dokonce zvládly i přesazení v opoupatovaném stavu.
Takže za mě, košilku ano, ale ne pod vysoký sníh, nebo jí upevnit k nějakému kůlu.