Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re:Hortenzie 29. čec 2010 08:52 #13881

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Lenpel, vítám Tvůj dotaz. Hortenzie jsou mou láskou, ale také velkou záhadou. Nejvíce se mi osvědčilo, pěstovat je ve velkém květníku a na zimu dávat do místnosti. Je jedno, jestli tam mrzne, ale dalším rokem bohatě kvetly. Stříhala jsem jen uschlé větve. Potom již manžel vypěnil, že se v garáži nehne a tak šly hortenzie do země. Postupem času skoro zahynuly, nekvetly. Letos, omrzly (Ty macrophylly) prakticy k zemi, ALE !!!Přišlo deštivé jaro a stal se zázrak. Na nových výhonech kvetou !!!Ze země vyrazily i ty, které jsem již odepsala, sice nekvetou, ale pěkně rostou. Tak, a teď v tom mám taky zmatek. Jak to tedy vlastně je????? Dresla zde psala, že nejhorší jsou jarní mrazy, v tom s ní zcela souhlasím. Spolehlivě zahubí krásně nasazené pupeny a je konec, začíná se zase od země. Také zde někdo psal o obalení na zimu do "košilek" z netk. text. To by mě zajímalo!! Prosím, kdo máte zkušenosti, napište.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 29. čec 2010 09:11 #13886

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Než odpoví zkušenější - něco ohledně přezimování:
na ochranu před namrznutím někdo na Liv a starých KR (dresla, Petra,???) doporučoval obalit h. bílou netkanou textilií a vnitřek vysypat suchým listím ...
Když jsem sadila své první macrophylly (cca 6 let, mrazová kotlina u řeky) - každý rok zmrzly loňské větvičky, neměly na čem pak kvést. Zkusila jsem výše uvedené bez listí - náhodně jsem našla v zahradnictví netkanou textilku - jako tunel (prý na rajčata), z podzima navlíkla, nahoře zavázala, dole přichytila kolíkem ... a h mi nenamrzly, další rok hezky kvetly. Loni jsem byla líná a všechny mi pomrzly, jedou od země - letos se musím polepšit.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 29. čec 2010 09:30 #13888

• maggi
  • Platinum Boarder
Zdeno, díky, tušila jsem, že nějaké takové tunely existují. Tak do toho jdu a jsem fakt zvědavá. Ještě jednou díky.:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 29. čec 2010 09:40 #13894

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Není zač ... možná ještě upřesní původní autoři popsané myšlenky.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 29. čec 2010 09:49 #13899

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
maggi wrote:
Lenpel, vítám Tvůj dotaz. Hortenzie jsou mou láskou, ale také velkou záhadou. Nejvíce se mi osvědčilo, pěstovat je ve velkém květníku a na zimu dávat do místnosti. Je jedno, jestli tam mrzne, ale dalším rokem bohatě kvetly. Stříhala jsem jen uschlé větve. Potom již manžel vypěnil, že se v garáži nehne a tak šly hortenzie do země. Postupem času skoro zahynuly, nekvetly. Letos, omrzly (Ty macrophylly) prakticy k zemi, ALE !!!Přišlo deštivé jaro a stal se zázrak. Na nových výhonech kvetou !!!Ze země vyrazily i ty, které jsem již odepsala, sice nekvetou, ale pěkně rostou. Tak, a teď v tom mám taky zmatek. Jak to tedy vlastně je????? Dresla zde psala, že nejhorší jsou jarní mrazy, v tom s ní zcela souhlasím. Spolehlivě zahubí krásně nasazené pupeny a je konec, začíná se zase od země. Také zde někdo psal o obalení na zimu do "košilek" z netk. text. To by mě zajímalo!! Prosím, kdo máte zkušenosti, napište.

Já tedy letos dala košilky taky, a jak na tom ležel sníh, tak to připláclo všechno k zemi. Všechny velké macrophyly polámané, musela jsem je ostříhat, malá You&Me placatá a ohnilá.

A ano, stal se zázrak, všechny kvetou, a všechny na nových výhonech (byly fakt na ježka). Dokonce zvládly i přesazení v opoupatovaném stavu.

Takže za mě, košilku ano, ale ne pod vysoký sníh, nebo jí upevnit k nějakému kůlu.
hortenzie-193f62a6757dafc07146c6455f8fead0.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 29. čec 2010 13:31 #13948

• maggi
  • Platinum Boarder
Tak to nejsem sama, komu kvetou na letošních výhonech. A to jsou obyčejné, ne nějaké za spoustu peněz, které to mají jako vlastnost a jsou novinkou na trhu....Máme to štěstí:silly: :) . No tak to je zkušenost nedobrá, ale košile jim dám a nějak to vykoumám.....
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 29. čec 2010 13:52 #13952

• maggi
  • Platinum Boarder
Na jaře v hyacintech a tulipánech, pak v kakostech a zvonkácha azalkách a nyní jsou kolem Žabajzmy už jen hortenzie.Ale nutně je potřebuji mít větší. Ale ono se jednou určitě zadaří
kvetou_Lukas_098.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 30. čec 2010 07:06 #14102

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
normálně by se neměly macrophylly stříhat, jen uschlé květy na podzim či jaře. Paniculaty se stříhájí, ale nemusí- koukni na Květku a její limelight. Já tedy všechny paniculaty koncem února-začátkem března stříhám. Když jsem nestříhala, tak se vytahovaly a květy byly menší. je fakt,. že letošní jaro bylo velmi netypické.... letos jsem zastříhla limelight méně - výsledek, dosahuje ke stromkové Pinky Winky.
Obecně by se dalo říci, hortenzie, kromě paniculat a arborescens, nestříhat...
na druhou stranu amazonko, třeba když omrznou a stříhnou se a budou se denně zalívat proudem vody, že by pak stejně kvetly?:silly: to je téma na diplomku:woohoo:
u nás se dostane:
macrophylla (těch je nejvíc)
serrata
paniculata
quercifolia
arborescens
sargentiana
a popínavá - si teď nevzpomenu na název
jiné jsem snad tady neviděla

obří limelight
020-8731dea41dd5657ab415fdf1d9829648.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 30. čec 2010 07:07 #14103

• danate1
  • Platinum Boarder
Květuš, koukni, jak jsem pozadu v kvetení... tak fotka je aktuální:S - myslím tu předchozí s limelight
plnokvětá
005-93d47ecde9cfe46a20cf948677a06739.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 30. čec 2010 07:08 #14104

• danate1
  • Platinum Boarder
vanilla fraise
009-579f0fb452c543068bb134ed2fe43082.JPG
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa