Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Hortenzie

Re:Hortenzie 10. lis 2010 19:44 #21708

• Lubica
Prečítala som dnes celú diskusiu o hortenziách, ale nenašla som tu nič o H. pan. Bombshell. Kúpila som ju dnes v Hornbachu v Bratislave. Neviem, či ešte žije, nemá už žiaden list iba jeden uschnutý kvet, ale za tie dve eurá som to riskla (pôvodná cena vyše 15 eur). Nemáte ju niekto? Našla som iba pár obrázkov a vyzerá úžasne. Mala by byť kompaktná - 1m výška, 1m šírka. Som zvedavá, či na jar ožije.
www.plantipp.eu/de/p/pflanzen/heester/32...culata-BombshellPBR/
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 10. lis 2010 23:41 #21722

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lubico, vítej !
h. paniculaty jsou dost tvrdé, podmínky v super/hypr jim moc neublíží. Leda by ji nějakou dobu vůbec nezalili.
Takže věřím, že tvoje Bomba na jaře bude naprosto v poho.
Mmch, jo, takto mají vypadat slevy, gratuluju k nákupu !

.. no a proč jsi o ní - možná - v této diskusi nečetla :
- ona je to novinka, patentovaná, pochází z Holandska, z Boskoopu. Vznikla jako spontánní mutace H.p.Grandiflora. Má mít velkou násadu květů, je na ni krásné pokoukání.
- u nás jsem ji neviděla prodávat, Hornbach mám z ruky ( :S ), třeba byla tam. Na netu jsem našla, že ji dovezli do školky v Pusté Polomi.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 11. lis 2010 08:29 #21730

• Lubica
Má na štítku aj vlastné identifikačné číslo, tak hádam bude pravá. Ak prežije a zakvitne, tak sa sem v lete prídem pochváliť nejakou fotečkou.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 11. lis 2010 21:28 #21769

• Jana
Květo,v Hornbachu jsem ji neviděla ani v HK ani v Praze,a to tam bývám dost často,je pěkná,viď,pro mě je to zatím nejhezčí paniculata,tedy podle fotek,zatím žádnou nemám a jednu si vybírám,na víc bych neměla místo.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 11. lis 2010 22:24 #21771

• Květa
  • Moderator
Jano, dík za zprávu, že letos nebyla ani v Hornbachu. Oni to př. rok zcela jistě napraví, věřím jim :laugh:
Je moc pěkná, aspoň z fotek to tak vypadá.
zajímalo by mne porovnání rozdílů mezi Bombshell a Dartś L.Dott - množství, velikost a tvar květů
jednu jedinou ? :unsure:
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 14. lis 2010 21:31 #21886

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Mám velkou prosbu, prošla jsem celé vlákno o hortenziích a občas je tu zmínka, že macrophyly ožrali slimáci. Mám na zahradě pěkné místo (alespoň doufám), kde by se hortenziím mohlo líbit (vlhko, polostín). Jenže se líbí i slimákům a hlemýžďům. Prosím poraďte mi, jestli tedy mám raději koupit paniculaty a zapomenout na macrophyly, serraty a dubolístky? Děkuji.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 15. lis 2010 00:39 #21899

• Květa
  • Moderator
Heleno, asi zmínky o ožeru macrophyll španěláky pochází ( i ) ode mne.
- serraty nemám
- macrophylly mi sežrali kompletně 3 ks, už se nevzpamatovaly. Pro pořádek dodávám, že se to stalo při obrážení, v té době jsem granule nesypala. Asi by stačilo macr. ochránit jen při rašení, pak už si jich moc nevšímali. Mmch, jsou vybíraví, selektovali. Našť. mi nechali na pokoji všechny Endllesky.
Ňamózní pro ně byly variegátní macr.
- arborescens, paniculaty i dubolístky nechávali bez povšimnutí.
Pokorně se vracím k osvědčeným nenáchylným paniculatam. Jsou v mých oblíbených barvách, nenamrzají, nejsou to chlorotičky. Když chci, stříhám, když ne - tak ne...
Hamounek ve mně pak hromadí kultivary dubolístek ( podzimní barva listů je naprosto úžasná ). Jen doufám, že se mi podaří vymyslet nějakou ochranu keříku, aby mi je opět nepolámal odtávající sníh.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 15. lis 2010 08:14 #21901

• helena
  • Platinum Boarder
Květo, děkuji.
Je to místo cca 5x3 metry, chtěla jsem mít plochu, která byla na fotkách z hortenziové zahrady, jedna hortenzie vedle sebe. Představa: kombinace H. m. Generale Vicomtesse, H. m. Holstein, H. m. Mariesii Perfecta a H. P. Limelight. Zkusím to vymyslet jinak (plzáky hubím kvůli zvířátkům jinak než granulemi). Zamilovala jsem si Mariesii Perfectu, ale vymyslím jí místo jinde, kde bude více solitér a tudíž lépe k ohlídání než v ploše.
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 16. lis 2010 00:23 #21945

• Květa
  • Moderator
Heleno, používala jsem pak Ferramol, pro jiná zvířata je neškodný. Jen tedy při promořenosti plzáky u nás leze do peněz.
Nejhorší je, že teď při přesazování nacházím hnízda vajíček téměř v každém trvalkovém trsu.

Představa pěkná, plocha taky..:laugh:
H.m. Mariesii Perfecta - to je talířová, že ?
Téma bylo zamčeno.

Re:Hortenzie 16. lis 2010 08:13 #21950

• helena
  • Platinum Boarder
Květo, bohužel, plzáků mám opravdu hodně:( . Letos jsem je intenzivní "péčí" dost zredukovala, ale podle množství vajíček (nacházím jich taky hodně, i v kompostu) soudím, že jsem je určitě nevyhubila. Ach jo. Podívám se na Ferramol.
H. m. Mariesii Perfecta - ano talířová, nádherná.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa